Željeznička pruga Qinghai-Tibet najviša je na svijetu. Pruga je duga 1956 kilometara, a povezuje Xining u kineskoj provinciji Qinghai s Lhasom, glavnim gradom Tibeta.

Najviša točka u ovom uzbudljivom putovanju jest željeznička stanica Tanggula, koja se izdiže na 5072 metra nadmorske visine, a putnici doživljavaju i prolazak kroz najviši željeznički tunel Fenghuoshan na 4905 metara.

Đavolji nos, Ekvador - 4 Putovanja Đavolji nos: Je li ovo najopasnija vožnja vlakom na svijetu?

Čak osamdeset posto puta na relaciji između Golmuda i Lhase odvija se na visini od 4000 metara nadmorske visine, zbog čega putnici mogu doživjeti visinsku bolest.

Visinska bolest zdravstveni je poremećaj koji nastaje na nadmorskim visinama iznad 2500 metara kao posljedica manjka kisika. Ona uključuje simptome sve od laganih glavobolja i umora preko mučnina do opasnih simptoma poput edema pluća.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 360 kilometara na sat: Toliko brz putnički vlak da može "pobjeći" i potresu

Zbog toga se u kupee vlaka pušta dodatan kisik kako bi se smanjile mogućnost pojave i posljedice ove bolesti. Vlakom se najčešće koristi lokalno stanovništvo koje je aklimatizirano, odnosno naviklo provoditi vrijeme na velikim visinama.

Najbolji dio putovanja ovom željeznicom nestvarni su prizori koji vas očekuju s druge strane prozora.

Željeznička pruga Qinghai-Tibet bit će najviša na svijetu sve dok se ne završi projekt Bilaspur-Leh, koji će povezivati indijsku državu Himachal Pradesh s regijom Ladakh, a unutar koje će se dosezati maksimalna visina od čak 5359 metara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju