O indijskim se vlakovima priča da su najnapučeniji na svijetu, te zbog toga vrlo opasni. No željeznički promet u ovoj južnoazijskoj državi obiluje i nekim nevjerojatnih karakteristikama.

1. Indian Railways najveća je željeznica u Aziji te osmi najveći poslodavac u svijetu jer zapošljava više od 1,4 milijuna ljudi.

2. Indijskom željeznicom svakoga se dana preveze više od 23 milijuna ljudi. To je nešto manje od cijele populacije Australije.

3. Najbrži je vlak u Indiji Gatimaan Express, koji se kreće u prosjeku 160 kilometara na sat.

4. Najsporiji je vlak u Indiji Metupalayam Ooty Nilgiri Passenger, koji se kreće brzinom od tek 10 kilometara na sat.

5. Najviša indijska željeznička postaja nalazi se u Ghumu na 2257 metara nadmorske visine.

Indijski vlakovi su prometno čudo Indijski vlakovi su prometno čudo (Foto: Profimedia.hr / Getty Images)

6. Dibrugarh-Kanyakumari Vivek Express tjedni je vlak koji prolazi kroz sedam indijskih država. Putovanje iz Dibrugarha u Kanyakumari dugo je 4262 kilometra, a traje 96 sati i 30 minuta. Nosi titulu najduže željezničke rute u Indiji.

7. Maharaja Express najluksuzniji je vlak u Indiji. Cijena za četverodnevno putovanje njime stoji između 20.000 i 85.000 kuna, ovisno o vrsti kabine koju odaberete.

8. Indijci grade željeznički most nad rijekom Chenab, koji će povezati Bakkal i Kauri u saveznoj državi Jammu i Kashmir. Kada bude dovršen, izdizat će se na visinu od 359 metara te biti najviši željeznički most u svijetu.

9. Vlak Fairy Queen povezuje New Delhi i Rajasthan, a Guinessova knjiga rekorda proglasila ga je najstarijom parnom lokomotivom koja je još uvijek u upotrebi.

10. Guwahati-Trivandrum Express najnepouzdaniji je vlak u Indiji. U prosjeku kasni 10 do 12 sati.

Genijalni Norvežani! Putovanje "divovskim slamkama" ispod vode uštedjet će 10 sati vožnje Norveški tuneli Norveški tuneli Norveški tuneli +2 Norveški tuneli

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju