Među fotografijama iz cijelog svijeta koje bi se mogle naći na novom kalendaru Svjetske meteorološke organizacije (WMO) za 2019. godinu našli su se i naši autori, što je velika čast s obzirom na velik broj prijavljenih radova. Natječaj WMO-a raspisan je na zadanu temu: Suce, Zemlja i vrijeme.

S obzirom na to da je pristiglo više od tisuću fotografija, žiri je imao težak posao -odabrati 74 najbolje, a na svjetskoj je publici da odluči o 12 njih koje ulaze u kalendar. Kako bi se Mali Lošinj, Rastoke, Samobor, Vransko jezero, Rovinj, Pag, Karlovac, Rab, Bobovica i Lubenice našle na velikom formatu u svojim dramatičnim ili idiličnim izdanjima možete kliknuti lajk na Facebook stranici WMO-a. Fotografije potpisuju: Romeo Ibrišević, Sandro Puncet, Šime Barešić, Ana Ricov, Ivica Juresa, Danijel Palčić, Matej Štegari i Mirna Vidić. 

"Nisam se nadao da će čak četiri moje fotografije ući u natječaj, to me jako iznenadilo. Natječaj je na globalnoj razini i samim time izrazito značajan za fotografe, a kalendar koji će biti rezultat zajedničkog truda ima i umjetničku vrijednost. Osim samog priznanja fotografima, ovakve inicijative koje stavljaju prirodu u prvi plan i pomažu u primjećivanju velikih klimatskih promjena i sve češćih katastrofa pridonose tome da promijenimo svoje ponašanje prema okolišu", kaže naš dugogdišnji suradnik Romeo Ibrišević dodajući kako za dobru fotografiju ne mora biti presudna dobra oprema niti filter.

> 5 grešaka zbog kojih nam fotografije zalazaka sunca ne uspijevaju

"Fotografije ne nastaju u aparatu nego u glavi, a važno je i vrijeme u koje ćete se ustati te doći na mjesto koje želite snimiti. Praćenjem promjena u prirodi, poput primjerice magle koja se pojavljuje, diže i nestaje u točno određenom trenutku fotografi sudjeluju u predstavi koja se mijenja iz minute u minutu. Najbolji kadar ovisi o tome što priroda pruži, ali i o strpljivosti te pripremljenosti fotografa", otkriva Romeo.  

Sando Puncet, shelf cloud iznad Lošinja Sando Puncet, shelf cloud iznad Lošinja (Foto: Sandro Puncet)

Lošinjski lovac na oluje Sandro Puncet sa svojim je dramatičnim prizorima uhvaćenim objektivom imao čast krasiti prošlogodišnji kalendar, zajedno s još tri hrvatska fotografa. Kako kaže, time se iznimno ponosi, a nada se da će se uspjeh ponoviti i ove godine. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju