Osim samog trenutka nestajanja sunca s horizonta lijepe fotografije nastaju i tijekom „zlatnog sata“, odnosno kratkog perioda (20 do 40 minuta) prije i poslije. Tada je svjetlo mekše nego dok je sunce više na nebu.

"Plavi sat“ fotografski je termin koji se odnosi na izlazak sunca. Bez obzira na to koliko pokušavali snimiti savršenu fotografiju za Instagram ili privatni album ponekad jednostavno ne budu onakve kakvima smo ih zamišljali. U potrazi za savjetima potražili smo odgovore od profesionalnog fotografa Romea Ibriševića.

Niste provjerili vremensku prognozu

„Želite li snimiti dobre fotografije zalaska sunca najprije provjerite vremensku prognozu i točno vrijeme kad će se sunce sakriti s horizonta te prema tome planirajte dolazak na mjesto s kojeg želite snimati. Unaprijed se pripremite jer sunce brzinom zalaska može prevariti“, kaže Romeo.

Niste ponijeli pravu opremu

Romeo napominje kako za čiste fotografije treba ponijeti stativ. Imate li teleobjektiv, uzmite i njega ga jer će vam sunce izgledati veće.

Zalasci sunca - 11 Zalasci sunca - 11 (Foto: Romeo Ibrišević)

Pogriješili ste u postavkama

ISO slobodno spustite na 400 ili 200. Ako niste profesionalac dobro je namjestiti automatsku regulaciju ISO osjetljivosti jer nećete imati mnogo vremena tijekom zalaska – svijetlo se brzo mijenja. Samo jedna minuta između snimanja dvije fotografije čini veliku razliku. Snimate li sunce direktno, možete smanjiti otvor blende kako se detalji ne bi „spržili“ na fotografiji.

Zalasci sunca - 2 Zalasci sunca - 2 (Foto: Romeo Ibrišević)

Odabrali ste pogrešan kadar

Zalazak sunca sam je po sebi dosadan, a razigrat će ga oblaci, dodatni motivi poput vegetacije u prednjem planu, ptica, krovova ili brodova te neuobičajeni kutovi snimanja. Siluete ljudi također mogu biti efektne. Može biti zanimljivo poigrati se i odrazima u morskim, staklenim ili metalnim površinama.

Zalasci sunca - 13 Zalasci sunca - 13 (Foto: Romeo Ibrišević)

Pogrešno ste kadrirali

Prilikom odabira kadra sjetite se pravila trećine. Nalazi li se horizont u sredini fotografije u većini slučajeva neće biti tako privlačne kao one kojima je ta linija u donjoj ili gornjoj trećini.

Bonus savjet

Pogledom u večernje nebo također možete unaprijed znati da li će fotografije biti dramatične ili idilične. Raspršeni oblaci sjajni su hvatači svjetla i stvaraju privlačnu kulisu. Ne treba odustajati u slučaju lagane kiše jer fotografije mogu biti odlične.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju