1. Južna Koreja

Slavljenici se u ovoj zemlji 'časte' zdjelicom juhe od morskih algi po imenu miyeokguk. Riječ je o obroku kojeg zbog količine hranjivih tvari najčešće jedu trudnice. Juha, navodno, donosi sreću u narednoj godini.

2. Argentina
Argentinski rođendani proslavljaju se sa sendvičima de miga. Riječ je jelu vrlo sličnom čajnim sendvičima, dvije kriške kruha bez korice između kojih se stavljaju komadići povrća, mesa i sira. Slavljeniku se u zalog dobrih želja navlače uške onoliko puta koliko godina ima.

3. Rusija
Tradicionalni rođendanski obrok u Rusiji podrazumijeva ribu, krumpir i salatu od cikle. Jedu se i slane piroške s mesom ili povrćem, a umjesto torte, rođendanske želje ispisuju se na voćnim pitama.

4. Meksiko

Bez pinate nema dječjeg rođendana u Meksiku. Riječ je o predmetima u obliku životinja koji se pune slatkišima, a koji slavljenik mora 'razbiti' kako bi došao do slatkih zalogaja. Uz to znan je običaj po imenu la mordida (griz) što je riječ koja se glasno uzvikuje dok se slavljenička glava gura prema rođendanskoj torti.


5. Gana
Doručak je najvažniji obrok u danu i vrijeme kada ljudi u Gani slave svoje rođendane. Slavljenici se časte tvrdo kuhanim jajima i pireom od povrća jam, kojemu se dodaje palmino ulje.

6. Engleska

Na otoku se puše u svjećice na rođendanskoj torti, a prilikom pečenja u biskvit se 'skriva' kovanica kao simbol bogatstva i obilja za budućnost.

7. Kina
Dugi rezanci simboli su dugovječnosti, a kuhana jaja znakovi plodnosti, pa se obje namirnice obavezno jedu na kineskim rođendanskim proslavama. Obično je riječ o juhi, koja sadrži više različitih namirnica.

8. Brazil

Brigadeiro kuglice su rođendanski hit u Brazilu. Riječ je o slatkim kuglicama koje se pripremaju od kondenziranog mlijeka i čokoladnog praha, a koje se ukrašava čokoladnim mrvicama. Djeca također jedu slatkiše u obliku voća ili povrća.

9. Australija
Vilenjački kruščić (Fairy bread) tipična je rođendanska poslastica u Australiji. Riječ je o vrlo jednostavnom i slatkom pekarskom proizvodu, kojem se dodaje mnoštvo šarenih mrvica za ukrašavanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju