Sastojci:

  • 1 purica
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2-3 mrkve
  • 1 stapka celera
  • ½ l pilećeg temeljca
  • 200 ml bijelog vina
  • ružmarin, bosiljak, timijan ili neki drugi začini po želji
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

  1. U lim za pečenje dodajte komade luka, mrkve i celera. Povrće ne morate sjeckati na fine komade niti pažljivo ljuštiti – ono je tu samo zbog okusa. Preko lima za pečenje stavite rešetku, a u lim dodajte i pileći temeljac te vino.
  2. Da bi se purica dobro ispekla u pećnici, potrebno ju je odlediti do kraja i pustiti da dostigne sobnu temperaturu. Takvu puricu dobro zasolite i popaprite iznutra te izvana.
  3. Ako možete podvući ruke pod kožu purice, izmasirajte meso ptice kombinacijom maslinova ulja i začina po želji, a umjesto ulja možete upotrijebiti i maslac. Ako se bojite da ćete oštetiti kožu, istu smjesu iskoristite preko nje.
  4. Udubinu očišćene ptice napunite polovicom luka i jabuke, i tako sačuvajte vlažnost jela.
  5. Krilca stavite 'iza leđa' kako meso ne bi izgorjelo, a batke povežite zajedno kuhinjskom špagom.
  6. Puricu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. Duljina pečenja ovisit će o težini cijele ptice. Pravilo glasi da će vam za 1 kg mesa biti potrebno oko pola sata pečenja.
  7. Želite li zlatno-žutu i hrskavu koricu na purici, tijekom pečenja izvadite pticu iz pećnice i dobro je 'okupajte' sokovima koji su se skupili u limu.


Cijeli proces pripreme pečene purice pogledajte u videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju