Sastojci:
- 1 purica
 - 2 glavice crvenog luka
 - 2-3 mrkve
 - 1 stapka celera
 - ½ l pilećeg temeljca
 - 200 ml bijelog vina
 - ružmarin, bosiljak, timijan ili neki drugi začini po želji
 - maslinovo ulje
 - sol i papar
 
Priprema:
- U lim za pečenje dodajte komade luka, mrkve i celera. Povrće ne morate sjeckati na fine komade niti pažljivo ljuštiti – ono je tu samo zbog okusa. Preko lima za pečenje stavite rešetku, a u lim dodajte i pileći temeljac te vino.
 - Da bi se purica dobro ispekla u pećnici, potrebno ju je odlediti do kraja i pustiti da dostigne sobnu temperaturu. Takvu puricu dobro zasolite i popaprite iznutra te izvana.
 - Ako možete podvući ruke pod kožu purice, izmasirajte meso ptice kombinacijom maslinova ulja i začina po želji, a umjesto ulja možete upotrijebiti i maslac. Ako se bojite da ćete oštetiti kožu, istu smjesu iskoristite preko nje.
 - Udubinu očišćene ptice napunite polovicom luka i jabuke, i tako sačuvajte vlažnost jela.
 - Krilca stavite 'iza leđa' kako meso ne bi izgorjelo, a batke povežite zajedno kuhinjskom špagom.
 - Puricu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. Duljina pečenja ovisit će o težini cijele ptice. Pravilo glasi da će vam za 1 kg mesa biti potrebno oko pola sata pečenja.
 - Želite li zlatno-žutu i hrskavu koricu na purici, tijekom pečenja izvadite pticu iz pećnice i dobro je 'okupajte' sokovima koji su se skupili u limu.
 
Cijeli proces pripreme pečene purice pogledajte u videu.

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            