Sa Sidnejskom operom, plažom Bondi i Velikim koraljnim grebenom nije ni čudo što Australija privlači toliki broj turista svake godine. Ako tome pridodate šarmantne klokane i koale, nema te osobe koja bi odbila putovanje "down under". No, ako tražite van standardnog i uobičajenog, onda ćete se trebati malo potruditi. A kako vi ne bi gubili vrijeme s istraživanjem, mi smo za vas pronašli 7 neobičnih stvari koje biste trebali napraviti u Australiji.



1. Umjetnost Aboridžina u nacionalnom parku Kakadu

Na sušnim liticama Nourlangie i Ubirra, vrtnjom i potezima improviziranih kistova na stjenovitoj podlozi oker boje s bijelim krugovima, nastale su dvodimenzionalne figure raznih životinja i likova iz svakodnevice Aboridžina. Nacionalni park Kakadu dom je 10 tisuća vrsta insekata, 2000 biljaka, 290 vrsta ptica, 68 različitih sisavaca te više od 120 gmazova. U parku se nalaze neki od najstarijih i najvećih prapovijesnih petroglifa na svijetu, od kojih neku datiraju i do 40 tisuća godina u prošlost, a koji samo dokazuju o povezanosti domorodačkog stanovništva s okolišem.

> Posebna po svemu: Zemlja klokana, koala i jako čudnih zakona!

 

A post shared by laurachristall (@laurachristall) on

2. Izradite čamac od limenki piva i zaplovite morem

Mindli, pješčana plaža na rubu grada Darwin, od 1974. godine domaćin je regati pivskih limenki. Ono što je počelo kao dobra zabava za momke koji vole pivo, limenke i natjecanje u mokrim majicama, preraslo je u višednevnu zabavu za cijelu obitelj. Danas se u sklopu regate odvijaju natjecanja u gradnji pješčanih kula, pjevanju soula, a na mnogobrojnim štandovima pronaći ćete mnoštvo ručno rađenih predmeta za svakodnevnu upotrebu. Iako bi regata trebala biti središnji događaj, tu titulu oduzelo joj je natjecanje u tangama.

3. Postanite gangster u Sydneyu

Povratak u "Razorhurst" 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, kada su u nedostatku vatrenog oružja britve postale glavni alat gangsterima koji su svakodnevno ubijali svoje protivnike. Uživajte u noćnim izlascima skrivajući se od policije u podzemnim kafićima i praonicama rublja koje poslužuju alkohol. U to vrijeme alkohol je bio zabranjen te su mnogi kreativci pronalazili razne načine kako bi našli put do kupaca. Jedan od njih bila je skrivena prodaja alkohola u praonicama rublja. Tako se nebrojeno puta znalo dogoditi da je policija rastjerivala uzbuđenu skupinu koja je plesala i pjevala pored veš mašina. Danas to iskustvo možete doživjeti diljem Sydneya .

> Mjesto izvan turističkih ruta koje i rijetki Australci posjete

 

A post shared by @guyra_ghost on

4. Jahanje konja Snježnim planinama

U podnožju Snježnih planina nalazi se utočište divljih konja koje je u privatnom vlasništvu, poznatiji kao "brumbies". Konji su ostali ovdje nakon što su stoljećima prije njihovi preci sudjelovali u kolčenju divlje zemlje australskog kontinenta. Iako je jahanje na brumbijima zabranjeno, ipak možete uživati u pogledu na njih jašući na pitomim konjima s vodičem po imanju koje se proteže na više od 3000 hektara površine.



5. Kajaking od oceana do planina

Na Zlatnoj obali između Currumbin Village i Palm Beacha nalazi se potok Currumbin koji ide u unutrašnjost kopna 24 kilometara do planine Cougal. Da se razumijemo, naše poimanje potoka i njihovo poimanje potoka dva su potpuno različita načina razmišljanja. Potok se proteže od mirnih laguna za surfanje do neukroćenih prašuma u unutrašnjosti kopna. Unajmite kajak i vesla te se uputite na avanturu praćenu jedinstvenom prirodom i pejzažima.

> Je li bolje tamo dolje? 12 prekrasnih prirodnih čuda Australije

6. Posjetite otok Fraser

Otok Fraser smatra se najvećim pješčanim otokom na svijetu, a u zadnje vrijeme postao je iznimno popularan kod backpackera. Mnogo je načina kako biste mogli istražiti ovo predivno mjesto, ali najbolji je unajmljivanjem automobila. Ako više volite da vas netko drugi vodi, onda se priključite grupi od 20 putnika koji se raspoređuju u terenska vozila i uz pratnju vodiča upoznaju se s ljepotama otoka. Ovdje ćete uživati u čistom moru, ali i nepreglednim pješčanim plažama na kojima ćete moći raditi na svojem tenu.



7. Naučite surfati

Surfanje je vjerojatno na vrhu liste mnogih putnika koji putuju u Australiju. Australija ima mnogo mjesta na kojima možete uživati u jahanju valova. Surfati možete učiti samostalno ili u nekoj od certificiranih škola s iskusnim instruktorima. Oni će vam pokazati koji je pravilan način stajanja na daski, kako odabrati idealan val i kako pravilno pasti. Koji god način odabrali, zabava je zagarantirana, a kući ćete se vratiti s par modrica i dobrim uspomenama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju