Katolički, hinduistički ili muslimanski
, nije važno. Nitko ne može poreći ljepotu ovih veličanstvenih hramova, optočenih zlatom i dijamantima, obojanih živim bojama, od kojih su neki stari i tisuću godina.

1. Shwedagon Pagoda, Mijanmar

Iako je, prema povjesničarima, ovaj budistički hram izgrađen između 6. i 10. stoljeća, legenda kaže da on postoji već 2500 godina, a da su ga izgradila dva brata koji su upoznali samog Budu.

Hram prekrivaju prave zlatne ploče, a ljudi diljem zemlje redovito doniraju ovaj plemeniti metal kako bi se izgled građevine održavao. Kruna hrama okićena je s više od 5 tisuća dijamanata i 2 tisuće rubina, a na samom vrhu blješti 76-karatni dijamant

2. Kupola na stijeni, Jeruzalem

Kupola na stijeni, izgrađena je u 7. stoljeću, a jedan je od najprepoznatljivijih obilježja Jeruzalema. Sama kupola renovirana je 90-ih godina prošlog stoljeća s više od 80 kilograma zlata. Kupola na stijeni najstarija je muslimanska građevina na svijetu.

3. Hram Brihadeeswara, Indija

Ovo granitno svetište Hinduista, 'Veliki hram', kako ga lokalno stanovništvo zove, prostire se na više od 320 tisuća kvadratnih kilometara površine, a izgradio ga je 1010. Car Rja Rja Chola I. u Tamil Nadu.

Do dan danas ostala je misterija kako je struktura na vrhu hrama prevežena do te lokacije. Ovaj komad kamena teži više od 70 tisuća kilograma, a najbliži izvori granita su udaljeni više od 60 kilometara.

4. Bazilika svetog Petra, Vatikan

Jedna od najvećih crkvi na svijetu, bazilika svetog Petra, smatra se najistaknutijim primjerom renesansne arhitekture, a dizajnirali su je velikani talijanske arhitekture, Donato Bramante, Michelangelo Buonarroti i drugi.

Iako crkva postoji još od Rimskog carstva, sadašnji izgled dobila je tek 1626. Ova bazilika ima najveću kupolu na svijetu, višu od 130 metara, a ukrašena je arhitekturnim reljefima i vrlo detaljnim skulpturama, uključujući Michelangelovu Pietu.

5. Lotusov hram, Indija

Iako je većina građevina na popisu izgrađena prije više stoljeća ili čak tisućljeća, ovaj hram primjerak je suvremene arhitekture. Lotusov hram u New Delhiju postoji tek 30 godina, a svoje ime dobio je po 27 latica rascvjetanog lotusa.

Lotusov hram otvoren je ljudima svih vjeroispovjesti, a u njega stane 2500 osoba, a po broju posjeta premašio je čak i Taj Mahal.

6. Džamija Nasir ol Molk, Iran

Intenzivne boje građevine i veće površine unutrašnjosti ukrašene ružičastim nijansama zaslužne su za nadimak Ružičasta džamija. Nasir ol Molki izgrađena je 1888. godine u Shirazu, a karakteriziraju je prozori od obojanog stakla, kroz koje je najljepši pogled ujutro kada ga sunce direktno udara. Džamija je puna ornamentiranih perzijskih tepiha i vrlo detaljnih slika na zidovima.



7. Paro Taktsang, Butan

Mjesto na ovom popisu zaslužuje i butanski hram smješten na 3.800 metara visokoj litici iznad doline Paro. Manastir Tigrovo gnijezdo nije baš pristupačan, ali put do njega, kroz šumu i uz vodopade, vrlo je očaravajuć.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju