Otac povijesti i grčki mislilac Herodot strastveno je istraživao, analizirao i propitkivao povijesna događanja. Svoja je saznanja marljivo zapisivao, ali njegova "Povijest" (grč. Historiai) jedino je sačuvano djelo; ono predstavlja prvo povijesno djelo zapadne književnosti.

Smatra se jednim od najvažnijih izvora podataka iz povijesti starog vijeka i najutjecajnijih djela povijesti i književnosti. Iako su mnogi Herodota smatrali nedovoljno pouzdanim jer nije otkrivao izvore, ponekad se i ono što se činilo nevjerojatnim pokazalo istinitim. Takav je primjerice slučaj s Herodotovim indijskim mravima.

Te divovske životinje, koje su, kako piše, veće od lisice, radile tunele u pijesku. Francuski stručnjak Michel Peissel prije 35 godina otkrio je kako se ne radi o mravima, nego o himalajskom sviscu, a zabuna je nastala zbog netočnog prijevoda.

No izgleda da su neki izvori Herodotu ipak lagali, kao što je primjerice slučaj s narodom Masageti,  koji je živio istočno od Kaspijskog jezera.

Samo se sretnici kuhaju

Osim što su ubili perzijskog kralja Kira Velikog, Masageti su prema Herodotu prakticirali ritualni kanibalizam za starce. Kad bi ljudi ostarjeli, pripremili bi im zabavu na kojoj bi ih skuhali i pojeli. Takva je smrt prema njihovu vjerovanju bila najbolja. Oni pak koji bi umrli od bolesti nisu bili na meniju, nego bi se pokopali. Najviše se žalilo ljude koji nisu mogli poživjeti toliko da budu žrtvovani na „tako plemenit način“.

Nakon smrti ljubimca – brijanje

Prema Herodotu, Egipćani su toliko voljeli mačke da bi u slučaju požara žrtvovali sve kako bi ih spasili. Kad bi njihove mezimice uginule, iz žalosti bi obrijali obrve. Ako bi pas otišao s ovog svijeta, obrijali bi cijelo tijelo. Egipćani bi brijali glave od malih nogu kako bi im ojačala lubanja na suncu, a osim na udarce, tako bi postali otporniji i na gubitak kose.

Pleme Pleme (Foto: Getty Images)

Tko nudi više za mladu?

U drevnom Babilonu kad bi djevojke postale spremne za udaju, skupilo bi ih se sve na jedno mjesto i zatim bi krenula aukcija. One najljepše postigle bi najbolju cijenu.

U "Povijesti" je zapisano i da su bolesnici trebali izaći na cestu kako bi im svatko tko prođe mogao dati liječnički savjet – bilo iz vlastitog ili nekog drugog iskustva. (Uistinu zvuči kao mjesto puno potencijala za Vidovitog Milana.)

I nilski konj ima grivu

Prema Herodotovu opisu, nilski konji imali su kopita poput vola, konjsku grivu i rep, upadljive kljove. Sušenjem kože koja je bila čvrsta i žilava dobivala su se koplja.

Egipat Egipat (Foto: Getty Images)

Koliko narukvica, toliko ljubavi

Libijske žene su, prema Herodotu, nosile po jednu kožnu narukvicu za svakog partnera s kojim su spavale. Veći broj narukvica ukazivao je na žene koje su omiljenije od ostalih.

Sreća na sprovodu

Prema Herodotu, Tračani koji su živjeli na prostoru današnje Bugarske napravili bi zabavu svih zabava kad bi član obitelji napustio ovaj svijet jer je pobjegao zemaljskim nedaćama. No kad bi stigla beba, okupili bi se u krugu i plakali za sve muke i probleme koji ju čekaju.

Divovski odvod: Bez najave usisava sve što se nađe na putu Rupa Glory Hole - 3 Glory Hole - 2 +0 Glory Hole - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju