Godišnje se u Hrvatskoj baci oko 380 tisuća tona hrane, a na razini Europe ta je brojka mnogo veća, čak 88 milijuna. S obzirom na to da i u svakom kućanstvu pridonosimo ovim brojkama, postoje neke sitnice koje možemo učiniti da se te brojke smanje.

1. Pravilno skladištenje hrane

Mnogu hranu ne spremimo onako kako bi ju trebali pospremiti pa se brže pokvari. Primjerice, većinu voća treba tržati u hladnjaku. Jedino voće koje može bez problema stajati vani su banane, sve ostalo najbolje je staviti u frižider, osim ako ga nećete pojesti u roku od 2, 3 dana. A i banane treba držati podalje od ostalog voća jer će brže dozoriti odnosno istruliti.

Također, voće i povrće nemojte prati dok ga ne krenete jesti ili pripremati jer će vlaga ubrzati proces propadanja. Ali, povće očistite od zemlje i korijena. Meso i ribu ne moramo napominjati da držite u frižideru, osim ako su konzervirani.

Što s ostacima hrane? - 2 Što s ostacima hrane? - 2 (Foto: Getty Images)

No čak i u frižideru dobro je namirnice pospremiti u staklene posude u kojima će duže zadržati svježinu. Kako što držati, pogledajte ovdje

2. Iskoristite otpatke

Prije nego ih bacite u kompost, ako ga imate, neke stvari možete iskoristiti u kuhanju. Primjerice koru od luka, ostatke mrkve ili celera možete iskoristiti za temeljac u kojega ubacite i kosti koje trenutno imate. No, kosti nemojte kasnije bacati u kompost.

3. Ostaci ručka/večere

Možda niste ljubitelj ponavljanja jednog obroka dvaput u danu, ali bolje i to nego baciti sasvim ispravnu hranu, zar ne? Ono što vam ostane, možete si iskoristiti i za gablec idući dan, samo pravilno pospremite i pripazite da znate koje namirnice smijete zagrijavati, a koje ne. Primjerice, krumpir i gljive nije dobro podgrijavati, narezanu glavicu luka treba pospremiti u aluminijsku foliju i slično.

4. Zamrznite višak

Naravno, svi smo navikli na zamrznutu punjenu papriku i sarmu, no isto možete napraviti i s mnogim drugim jelima, a bit će ukusni kao i kada ste ih pripremili svježe.

Što s ostacima hrane? - 1 Što s ostacima hrane? - 1 (Foto: Getty Images)

5. Napravite domaći sirup od prezrelog voća

A kako se to radi, pogledajte ovdje

6. Donirajte

Naravno, nećete donirati ostatke ručka, ali ako ste primijetili da ste natrpali kuhinjske ormariće i špajzu s previše namirnica poput riže, tjestenine, brašna, suhih mahunarki i sličnih namirnica, donirajte lokalnim udrugama koje pomažu socijalno ugroženima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju