Breksve, maline, kupine, borovnice, šljive... Ljeto nam je vrijeme kada možemo uživati u raznolikom svježem voću, no, zbog velikih vrućina, ono često brzo počne i propadati. Što učiniti s prezrelim voćem koje više nije u najboljem stanju za jesti? Sirup!
Voćni sirup - 1
(Foto: Getty Images)
Osim što ga možete pomiješati s vodom i popiti, možete ga koristiti kao preljev na desertima poput palačinki ili vafla. Osnova ovog jednostavnog voćnog sirupa su voda i šećer. Za postupak je potrebno oko pola sata, a točnog recepta nema jer si voće, a i omjere prilagođavate po želji.
1. Za početak zagrijete jednaku količinu vode i šećera (ili manje šećera, ako ne volite jako slatko te više, ako želite da vam bude slađe).
2. Pripremite voće. Ovisno o tome kakvo voće koristite, očistite ga od koštica, ogulite koru...
3. Kada voda zavrije i smanjite temperaturu, ubacite voće u vodu i šećer.
4. Miješajte dok smjesa ne postane ljepljiva, sirupasta.
5. Ako želite rjeđi sirup, procijedite ga, a ako ste zadovoljni gustoćom, ostavite kako je.
Ukoliko želite zdraviju varijantu, umjesto šećera možete koristiti javorov sirup, a ako se želite poigrati okusima, u mješavinu možete ubaciti i malo mente.
Voćni sirup - 5
(Foto: Getty Images)
Sirup će vam trajati nekoliko dana, a ako ga zamrznete i do nekoliko mjeseci.