Slavonija je jedna od najljepših regija Hrvatske. Iako često podcijenjena, ona svojim posjetiteljima može zaista mnogo toga ponuditi. Često se u ovaj kraj putuje bez pretjeranih očekivanja, a iz njega vraća prepuno doživljaja i nekih novih priča. Ako poželite kvalitetno istražiti Slavoniju, na biciklu će vam za to trebati nekoliko dana, a i tad sigurno nećete vidjeti sve. U nastavku vam donosimo 5 biciklističkih ruta o kojima morate razmisliti poželite li Slavoniju istražiti na dva kotača.

1. Euro Velo 13

Jeste li znali da kroz Slavoniju prolazi jedan od europskih biciklističkih koridora, i to Euro Velo 13? Ova biciklistička ruta prostire se po nekadašnjoj "Željeznoj zavjesi", a započinje na sjeveru Europe u Norveškoj i završava na jugu kontinenta u Turskoj. Ukupne je dužine gotovo 10.400 kilometara i prostire se kroz 20 država. Među njima je i Hrvatska, gdje ruta vodi kroz Slavoniju, točnije, sjeverni dio regije koji se proteže duž rijeke Drave. Više o samoj ruti možete potražiti ovdje

2. Euro Velo 6

Euro Velo 6 još je jedna europska biciklistička ruta koja prolazi kroz Hrvatsku, a dodiruje istočnu granicu regije duž rijeke Dunav. Izuzetno je zanimljiva kod Iloka zbog visinske razlike i raznolikosti krajolika sa specifičnim lesnim zaravnima i usjecima, a kroz Hrvatsku se staza proteže na svega 138 kilometara, od Udvara u Mađarskoj do Iloka. Krenete li ovom rutom, moći ćete istražiti povijesni dio Osijeka, jedan od najljepših parkova prirode u Europi – Kopački rit ili se zaustaviti u jednom od najstarijih vinskih podruma Europe – Iločkim podrumima. Više informacija o ruti možete potražiti ovdje.

3. Biciklistička ruta Srijem

Biciklistička ruta Srijem kružna je ruta koja započinje kod vinkovačke središnje gradske lampe, a nastavlja se kroz Kokovac, Andrijaševac, Cerne i Gradišta do Gunje, Vrbanje i Drenovaca sve do Otoka. U Otoku ruta nudi dvije opcije. Prva je vožnja preko Privlake do Vinkovaca te put Nuštra i Bogdanovaca do Vukovara i tamo se priključujete na Dunavsku biciklističku rutu, a druga je mogućnost preko Komletinaca do Nijemaca, za Tovarnik i ponovno na Dunavsku rutu do Iloka. Na ovoj ćete ruti proći kroz pitoreskna mjestašca, impozantne vinograde, a moći ćete se zaustaviti i na manje poznatim turističkim atrakcijama Vukovarsko-srijemske županije. Ova ruta nije fizički zahtjevna.

4. Zelena staza Hrvatske

Iako se naziva "Zelena staza Hrvatske", ova ruta zapravo započinje u mađarskom gradu Kemeš, smještenom nedaleko od granice kod Donjega Miholjca. Proteže se od druge najdulje rijeke u Hrvatskoj – Drave, kroz zlatnu ravnicu, uz plodna polja i ribnjake do pitomog šumovitog gorja na jugu. Ruta započinje kod Donjeg Miholjca na sjeveru Slavonije, a nastavlja se kroz Ivanovo, Bockovac, Viljevo, Kapelnu, Kućance, Bokšić, Beljevinu, Đurđenovac, Feričance, Orahovicu, Našice, Kutjevo, Bektež, Čaglin i završava u Latinovcu, gdje je smješten Zeleni centar. Sama ruta nije zahtjevna. Ako ste željni razgledavanja, svakako za prolazak izdvojite dva do tri dana kako bi za vrijeme vožnje mogli posjetiti turističke atrakcije kojih ima napretek.

5. Savska biciklistička ruta

Ako planirate iz Zagreba biciklom do Slavonije, tada vam je najbolji odabir Savska biciklistička ruta kojoj se vrlo lako možete priključiti iz bilo kojeg dijela grada. Ova ruta počinje daleko od Zagreba u Zelenici blizu Kranjske gore, prolazi kroz četiri države (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija) kroz koje i teče sama rijeka i u Hrvatskoj nije pretjerano zahtjevna. Na službenim internetskim stranicama možete detaljno pogledati rutu, a stručnjaci savjetuju da će vam za obilazak cijele dužine od 840 kilometara trebati 9 dana, dok će za hrvatski dio, od Zagreba do Brčkog, biti potrebna tek 3 dana.

Ako se nađete na putu s biciklom, a niste sigurni jeste li spremni za dvosmjernu vožnju na dva kotača, svakako se raspitajte kod Hrvatskih željeznica koje su opcije za povratak kući vlakom. Gotovo svakim vlakom koji iz Osijeka prometuje prema Zagrebu možete prevesti i bicikl, a više informacija možete potražiti na stranici HŽ-a.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju