Željezo dovodi kisik u sve stanice organizma, osigurava pravilni rad metabolizma, snaži imunitet te igra važnu ulogu kod uravnoteženosti hormona u tijelu. Nedostatak ovoga važnog minerala za ljudsko tijelo očituje se kroz umor, vrtoglavicu, zadihanost, ravnodušnost i opći nedostatak energije.

'Želite li pojačati apsorpciju ne-hem željeza iz namirnica biljnog porijekla kombinirajte ih uz izvor C vitamina, poput limuna. ' Odrasle osobe između 19. i 50. godine u prosjeku bi trebale unositi 8 do 18 miligrama željeza svakog dana, a veće količine od toga preporučuju se trudnicama, osobama koje pate od anemije ili pak veganima i vegetarijancima.

Dobar dio populacije ne pridržava se ovih smjernica, te pate od navedenih simptoma koje se ne bi smjele ignorirati kroz duži vremenski period.

Vlada mišljenje kako je crveno meso najbolji izvor željeza u prehrani. On je uistinu dobar izvor hem željeza koje ljudsko tijelo lakše apsorbira za razliku od non-hem željeza što se nalazi u namirnicama biljnog porijekla.

Ako ne jedete meso, željezo možete dobiti iz ovih snažnih izvora biljnog porijekla:

1. Kamenice
Kamenice nisu samo afrodizijaci već i odlični izvori željeza. U 85 grama ovih slanih plodova mora nalazi se 8 grama hem željeza.

To je više nego u istoj količini crvenog mesa, a kamenice sadrže manje zasićenih masnoća od većine mesnih izvora, kaže nutricionistica Isabel Smith.

Povrh svega, kamenice su odličan izvor selena i cinka koji su važni igrači u pravilnom radu probavnog sustava, štitnjače te imuniteta.

2. Bijeli grah
U stotinu grama kuhanog bijelog graha nalazi se četiri miligrama ne-hem željeza.

Grah je odličan izvor energije i pravi način da uvrstite bjelančevine biljnog porijekla na svoj jelovnik. Osim toga pomaže vam smanjiti kolesterol i kontrolirati šećer u krvi, tvrdi nutricionistica Lauren Harris-Pincus vlasnica internetske stranice "Nutrition Starring You".

Želite li pojačati apsorpciju ne-hem željeza iz namirnica biljnog porijekla kombinirajte ih uz izvor C vitamina, poput malo limuna.


3. Čvrsti tofu
Osobe koje ne jedu hranu životinjskog porijekla dobar izvor ne-hem željeza mogu naći u tofuu. U stotinjak grama ovog takozvanog sira od soje nalazi se oko 3 miligrama vrijednog minerala. Osim toga tofu je odličan izvor biljnih bjelančevina čija konzumacija znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti.

4. Chia sjemenke
Chia sjemenke već su neko vrijeme popularne u krugovima štovatelja zdrave prehrane jer predstavljaju dobar biljni izvor omega 3 masnih kiselina. No malo tko zna da su i dobar izvor željeza.

U trideset grama chia sjemenki nalazi se 2 grama ne-hem željeza, a uz to imaju i dosta prehrambenih vlakana koji poboljšavaju probavu.

5. Kakao prah
Željezom se možete opskrbiti čak i kada zadovoljavate svoju želju za slatkim. Ovaj se mineral, naime, nalazi i u kakao prahu. Štoviše u 75 grama ovog tamnog praha može se naći oko sedam miligrama ne-hem željeza. Povrh svega, kakao je bogat flavonoidima i magnezijem koji čuvaju zdravlje srca i mozga.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju