Masivne kamene zidine
nekada davno bile su zadnja linija obrane za drevne gradove i njihove stanovnike. Mnogi od takvih gradova više ne postoje, ali mnogi su se i održali, pa danas pružaju stanovnicima unutar zidina dašak povijesti, ali i privlače turiste iz raznih krajeva svijeta.

Evo 5 najočuvanijih i najpoznatijih gradova opasanih zidinama, svi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

1. Dubrovnik, Hrvatska

Jedna od najpopularnijih ljetnih destinacija, uglavnom za one dubljeg džepa, zadnjih godina još je popularniji jer su njegove zidine postale kulisa za King's Landing popularne serije Igra prijestolja.

Dubrovačke zidine građene su od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane. Duge su 1940 metara, visoke 25, prema kopnu široke od 4 do 6, a prema moru 1,5 do 3 metra. Sastoje se od glavnoga gradskog zida, šesnaest kula, tri tvrđave, šest bastiona, dva ugaona utvrđenja – kantonate, tri predziđa s nizom toreta, tri jarka, dvije predutvrde – tvrđave te valobrana i dva gradska podizna mosta.


2. Jeruzalem, Izrael

Zidine koje okružuju Stari grad izgrađene su u 16. stoljeću. U Starom gradu su znamenitosti: Brdo hrama, Zid plača, Bazilika Svetog groba, Kupola na stijeni i džamija al-Aksa.

3. Ávila, Španjolska

Zidine Ávile nastale se u 12. stoljeću kako bi štitile stanovnike od sukoba kraljevstva Castile i Leona. Visoke su oko 12 metara, a imaju 9 gradskih vrata. Duge su 2,5 kilometra, a ukrašene su s 90 kamenih tornjeva.

4. Cartagena, Kolumbija

Pola svijeta dalje i nekoliko stoljeća kasnije, Španjolska je izgradila još jedne impresivne zidine, tvrđavu tvrđava Castillo de San Felipe, u karipskoj luci Cartagena, koja je bila španjolska kolonija. Zidine su izgrađene u 17. stoljeću, a cilj im je bio obrana od gusara.

5. Carcassonne, Francuska


Zidine grada duge su 525 metara, a zatvaraju ga dvostruke srednjovjekovne zidine, od kojih su unutarnje duge 1250 metara i imaju 29 okruglih tornjeva, dok su vanjske duge 1320 metara i imaju 18 tornjeva.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju