Zagreb je grad koji svojem posjetitelju može puno toga pokazati i puno toga pružiti. Kao i u većini velikih europskih gradova tako je i u Zagrebu glavnina atrakcija smještena u centru grada ili bližoj okolici. Ali, nemojte se bazirati samo na centru pružite priliku i ostatku grada i vidjet ćete da je Zagreb grad koji u svakom svojem dijelu, kvartu, može nešto pružiti. Za vas donosimo sve ono što u 48 sati u Zagrebu svakako morate posjetiti.

Prvi dan

Ako početak svog dana ne možete zamisliti bez prave doze kofeina svakako vam preporučamo da prvu jutarnju kavu popijete u jednom od mnogih kafića koji se nalaze u Tkalčićevoj ulici na Gornjem gradu. Sjednite, opustite se i uživajte u svojoj kavi promatrajući ljude kako nesmetano šeću i prolaze udubljeni u svoje misli.

Nakon što popijete prvu dozu kofeina, a pošto se već nalazite u gornjem dijelu grada, svakako vam preporučamo da posjetiti nadaleko poznatu tržnicu Dolac, Plac, gdje možete vidjeti i kupiti sve dobrote koje nude kumice koje su zaštitni znak tržnice. Nakon što ste pregledali ponudu hrvatske poljoprivrede sigurno ste već i ogladnili. Ako vam nije do sjedenja brzo možete pojesti nešto s nogu u jednoj od mnogih pekara koje se nalazi u blizini, a ako ste za nekakvi dobar ručak svakako sjednite u jedan od mnogih restorana koji nude kako svjetovnu tako i tradicionalnu hrvatsku kuhinju.

Poslije dobrog ručka, a u Gornjem ste gradu, preporučamo vam da posjetite Muzej prekinutih veza. Muzej je 2011. godine dobio nagradu za najinovatvnijim muzejem Europe, a nastao je na ideji da ljudi daju muzeju predmete koji ih podsjećaju na prijašnje veze koje su im neslavno završile. Kada prođete kroz izložbeni prostor muzeja preporučamo vam da svratite do Markovog trga gdje se nalazi centar političke scene Hrvatske, Sabor, Vlada i Ustavni sud. Središnjim dijelom Markovog trga dominira prekrasna crkva sv. Marka, jedna od najstarijih građevina Zagreba i svakako najprepoznatljiviji simbol grada.

Od Markovog trga samo se spustite do Kamenitih vrata gdje se nalazi kapela sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada, prema slici koja je neokrnjena preživjela veliki požar koji je grad zahvatio davne 1731. godine. Od Kamenitih vrata brzo možete stići do Zagrebačke katedrale u kojoj se nalazi grobnica bl. Alojzija Stepinca, a katedrala je ujedno i najveća sakralna građevina u Hrvatskoj. Od katedrale možete se lagano spustiti do Trga bana Josipa Jelačića koji je središnje mjesto grada Zagreba, a na kojem se nalazi spomenik banu Josipu Jelačiću velikom borcu za Hrvatsku neovisnost.

A kad ste već na Jelačiću odmorite se kod fontane Manduševac, izvora koji je sve do kraja 19. stoljeća opskrbljivao Zagreb sa vodom. Legedna kaže da je Zagreb dobio ime zbog događaja koji se zbio na tom izvoru. Naime, jednog dana stari ban prolazio je sa svojom vojskom ovim područjem, umoran i žedan. Na povratku iz bitke sreo je djevojku Mandu kod izvora te ju zamolio da „zagrabi“ vodu za njega i njegove vojnike. Tako je izvor dobio naziv po djevojci, Manduševac, a grad ime Zagreb. Svoj prvi dan možete završiti druženjem uz piće u jednom od mnogih barova koji se nalaze u centru Zagreba.

Većer provedite u jednom od mnogobrojnih kafića na Tkalčićevoj ulici ili na Cvijetnom trgu.

Drugi dan

Pošto ste prvi dan obišli većinu znamenitosti gornjeg grada za drugi dan vam preporučamo da se fokusirate na Donji grad. U Donjem gradu nalazi se glavnina muzeja i kazališta koji se nalaze u Zagrebu. Pa tako, nakon što ste razgledali izloge mnogih trgovina koje se nalaze u Ilici, preporučamo vam da sjednete na kavu na Cvjetnom trgu gdje, osim kave, svojoj voljenoj osobi možete kupiti i cvijet.

Od Cvjetnog trga možete krenuti prema Zrinjevcu gdje se možete odmoriti u debeloj hladovini koju ovaj perivoj pruža. Nedaleko perivoja nalazi se glavni željeznički kolodvor koji Zagreb povezuje sa širom okolicom, ali i ostatkom Hrvatske. Krenete li od kolodvora putem Mihanovićeve ulice svratite do Botaničkog vrta Prirodoslovnog – matematičkog fakulteta, koji je osnovan davne 1876. na inicijativu tadašnjeg rektora Zagrebačkog sveučilišta prof. S. Spevec, a gdje možete vidjeti većinu biljaka podneblja Hrvatske. Ako nastavite dalje po Mihanovićevoj doći ćete do Savske ulice i ako se uputite po Savskoj prema sjeveru doći ćete do Trga maršala Tita gdje se nalazi HNK Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt, te sjedište Sveučilišta u Zagrebu. Sad kad ste obišli uži i širi centar grada preporučamo vam da se uputite van centra.

Ako nemate vlastito vozilo, uvijek možete sjesti na jedan od tramvaja koji vas mogu odvesti u bilo koji dio grada. Tako ako krenete prema istoku svakako posjetite park Maksimir. Maksimir je dio grada u kojem se nalaze Zoološki vrt, te velika park šuma po kojoj je četvrt dobila ime. A ako se odlučite krenuti prema jugu put će vas odvesti do Jaruna. Jarun je zagrebački kvart u kojem se nalazi i istoimeno jezero. U sklopu jezera se nalazi veslačka staza dužine 2 km. Jezero Jarun se, osim od veslačke staze, sastoji od dva povezana jezera za kupanje i rekreaciju i šest otoka.

Oko jezera je asfaltirana cesta (cca. 6 km dužine), pa je stoga jezero Jarun, kako u vrućim ljetnim danima, tako i u hladnim zimskim, omiljeno okupljalište svih Zagrepčana željnih raznih oblika rekreacije. Na obali jezera je sagrađeno i nekoliko ugostiteljskih objekata, koji su dio ponude zagrebačkog noćnog života pa tako drugi dan možete završiti dobrom zabavom u jednom od tih objekata. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju