Na Badnjak se u Hrvatskoj tradicionalno jede bakalar na bijelo ili crveno. Ako niste ljubitelj ove fine ribe iz sjevernih mora, okrenite se dobrom starom Jadranu.

1. Zdravstveni razlozi

Srdela je riba bogata omega 3 masnim kiselinama koje blagonaklono djeluju na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Dobar je izvor vitamina iz B skupine, vitamina A i D, kalcija i željeza.

Stotinu grama ove ribe sadrži tek 135 kalorija (dvostruko toliko ako jedete srdelu iz konzerve), pa se nameće kao odlična namirnica koju je dobro jesti tijekom cijele godine, čak i ako ste na dijeti.

2. Financijski razlozi

Srdela je najjeftinija riba na domaćem tržištu. Za kilogram ove ribe bogate hranjivim tvarima treba izdvojiti tek 10 do 15 kuna što je desetak puta jeftinije od sveprisutnog sušenog bakalara u blagdansko vrijeme.
3. Kulinarski razlozi

Srdela je okosnica zdravog mediteranskog tipa prehrane, a protivno uobičajenom mišljenju ne morate je jesti samo s gradela ili pržene u dubokom ulju. Uz malo mašte i truda, moguće ju je pripremiti i na druge načine.

Dobro je očistite i odstranite sve kosti, pa je nafilajte maštovitim punjenjima od krušnih mrvica, orašastih plodova, začinskog bilja i komadića slanine. Dodajte je omiljenoj pizzi, tjestenini ili zapecite uz korjenasto povrće.

U našoj fotogaleriji pronađite ideje za pripremu srdele u blagdanskom ruhu, i dobar vam tek

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju