Godina je već dobro okrenula novu stranicu i tko još nije, sad mu je red da napravi plan putovanja za ovo ljeto. I jesen. I zimu.

A kamo poći? Na koju stranu svijeta se okrenuti? Sve nas privlače udaljene, pomalo egzotične destinacije. Ali, zašto ove godine ne biste ostali u Europi i upoznali stari kontinent i mjesta koja on nudi. Nije sve u Londonu, Parizu i Barceloni. Ima nešto i u manjim destinacijama, koje nisu toliko "poznate" među putnicima.

1. Positano, Italija

Positano se smjestio na obali Amalfi. Dovoljno daleko da ćete trebati uložiti nešto napora do dođete do njega, a opet dovoljno blizu da ga vrijedi uzeti u obzir za izlet. Spektakularne litice koje ga okružuju i na kojima se djelomično smjestio, savršeno su mjesto za uživanje u zalasku sunca i pogledu na plavo more.



2. Bruges, Belgija


Iako nam je Belgija poprilično pristupačna, barem što se tiče jeftinih aviokarata, ona i dalje nije u fokusu mnogih putnika. Zašto je tome tako? Svi misle da je Belgija skupa, a to se prvenstveno povezuje s Bruxellesom koji je skup grad. Ali jednom kad se maknete iz njega, shvatit ćete da je Belgija zapravo jeftina. A isto tako shvatit ćete da je ova država prepuna malenih, šarmantnih gradova koji će vas osvojit na prvu. Jedan od takvih je i Bruges.

3. Jezero Como, Italija

Ako je dobro za Clooneya, onda je, bome, dobro i za nas. Jezero Como čini se kao da je iz drugog svijeta. Maleni gradovi, trajekti koji ih spajaju, impresivne vile i fenomenalna lokalna gastronomija samo su mali dio onoga što će vas ovdje osvojiti. Ako ste ikada poželjeli pobjeći od svega, onda je ovo jezero pravo mjesto za vas.

4. Češki Krumlov, Češka

Češki Krumlov zauzima prvo mjesto na popisu najšarmantnijih gradova u Češkoj. Tijekom ljeta, ovaj mali grad, od kojeg vas dijeli samo kratka vožnja autobusom iz Praga, prepun je putnika iz svih dijelova svijeta. No, zimi je priča puno drugačija. Nestaju gužve, grad je pokriven snijegom i to ga čini savršenim mjestom za zimski odmor. Neovisno o dobu godine, ovaj grad oduševit će vas svojom ljepotom i pristupačnošću.



5. Cotswolds, Engleska


Engleska je puno više od slavnog Londona. Cotswolds je skupina gradova u ruralnom dijelu Engleske, a karakteristični su po tome što su sve kuće i zgrade izgrađene od žutog vapnenca. U ovom području najbolje je uživati tijekom ljeta kada je sve zeleno i prepuno divljih životinja. Ako tražite mir i odmor u prirodi, ovdje ćete ga pronaći, a sjenovite šume štitit će vas od ljetnih vrućina.

6. Nacionalni park Oulanka, Finska

Ako ste ljubitelj Kronika iz Narnije i u potrazi ste za mjestom koje će biti podjednako magično kao u filmu, onda ne trebate tražiti dalje. Nacionalni park Oulanka upravo je sve to, posebice zimi kad je sve prekriveno snijegom. Ako volite aktivnosti na otvorenome te istraživanje neistraženih puteva, Laponija je mjesto gdje ćete se osjećati kao kod kuće.

7. Colmar, Francuska

Ako tražite grad lijep kao sa slike, onda je Colmar grad za vas. Smješten na istočnoj granici Francuske s Njemačkom, ovaj grad prava je mješavina francusko-njemačkog stila gradnje, kulture i gastronomije. Biciklisti ovdje dolaze na svoje, pošto je okolica mapirana mnoštvom biciklističkih staza kroz prirodu.



8. Dvorac Neuschwanstein, Njemačka


Mjesto gdje bajke postaju stvarnost. U ovaj dvorac sam Disney zaljubio se na prvu i iskoristio ga kao temelj za sve dvorce u svojim filmovima. Europa je puna predivnih dvoraca i palača, a ovaj je zasigurno najljepši od svih. Ako ste u potrazi za mjestom u kojem ćete se osjećati kao u bajci, onda je dvorac Neuschwanstein pravo mjesto za vas.

Pogledajte koje još lokacije iz Disneya postoje u stvarnom svijetu. 

9. Road trip u Irskoj

Irska je sve što ste htjeli da jedna destinacija bude, zelena, kišovita, prepuna šarmantnih ljudi i s pivom koja teče u potocima. Većina koji pođu u Irsku provest će svoje vrijeme u Dublinu, ali to je najveća greška koju možete uraditi. Dovoljno je iznajmiti automobil i krenuti na proputovanje kroz predivno zelenilo i pejzaže koji će vas oduševiti.

> Mjesta koja će vam pravi Irci preporučiti da posjetite u Irskoj

10. Algarve, Portugal

Posljednjih stotinu godina jug Portugala uspio je sačuvati svoj šarm pred sveopćom globalizacijom. Upravo takav je i grad Algarve. Unatoč tome što se posljednjih nekoliko godina našao na popisu mnogih svjetskih putnika, Algarve je zadržao svoj šarm i autentičnost. Stoga, ako ste u potrazi za destinacijom u kojoj ćete provesti svoj ljetni odmor, onda svakako razmislite o portugalskom dragulju.



11. Annecy, Francuska


Mnogi će se složiti da je upravo ovaj grad najljepši i najčarobniji mali grad u Europi. Nema toga što vam ovdje neće oduzeti dah. Sam grad prepun je šarma, a kao šlag na torti vodene su površine kojima je grad okružen. Stoga, ako vas privlače aktivnosti na vodi i željeli ste novo mjesto na kojem ćete moći namočiti svoje veslo, onda pravac u Francusku i grad Annecy.

12. Brasov, Rumunjska

Brasov je jedan od najposjećenijih gradova u Rumunjskoj, zahvaljujući blizini šarmantnih starih gradova i dvoraca. Ako ste zaljubljenik u vožnju neutabanim stazama, onda će vas putevi koji vode od Brasova prema okolnim selima jednostavno oduševiti.

13. Sankt Peterburg, Rusija

Ljubitelj ste ruske književnosti? Volite detalje iz ruske povijesti? Onda je Sankt Peterburg vaš tip grada. Toliko ruski, a opet toliko različit od ostatka države. Bogata ruska povijest i kozmopolitski život ovdje se isprepliću na svakom koraku. A ako vas uz to još interesira i veličanstvena arhitektura, onda St. Petersburg morate dodati na svoj popis.

> Zašto je grad na Nevi najbolja kulturna destinacija na svijetu

14. Stockholm, Švedska

Stockholm će vas oduševiti starinskim duhom, ali treba imati na umu da je poprilično skup. Ali, ako želite iskusiti sav šarm sjevera i grada koji svoju slavu duguje popularnoj grupi ABBA, onda Stockholm treba biti vaša sljedeća destinacija. Ovo je grad koji se s pravom smatra draguljem Skandinavije.



15. Jezero Bled, Slovenija


Mnogi su bili, ali ima onih koje još treba uvjeravati u to. Bledsko jezero jedno je od najljepših u Europi. Pitoreskno, tiho i opuštajuće. Sve ono što vam je potrebno kako biste se opustili i pripremili za nove izazove. Zbog svoje blizine, Bled je savršena destinacija za jednodnevni izlet i opuštanje u slikovitoj prirodi.

> Neprocjenjivo blago susjeda: Jedini, ali prekrasni slovenski otok

16. Skijanje na Zermattu, Švicarska

Bili vi skijaš početnik ili već dobro razvijen zaljubljenik u snježne radosti, skijanje na padinama Zermatta doslovno će vas baciti s nogu. Impresivna skijališta koja se pružaju od švicarskih do talijanskih Alpa rijetko koga ostavljaju ravnodušnima.

17. Proputovanje kroz Škotsku

Svi koji misle da je Škotska van radara, grdno se varaju. Neke od najljepših prizora i pogleda na svijetu naći ćete upravo ovdje. Prekrasna obala u kombinaciji sa izolacijom od ostatka svijeta dobitna su kombinacija za svakoga tko je u potrazi za mirom i ponovnim upoznavanjem samoga sebe. Najbolji način za upoznavanje Škotske je automobilom, stoga svakako razmislite o rentanju jednog, ako vas put ponese na sjever otoka.



18. Hallstatt, Austrija


Pitoreskno selo na istoimenom jezeru jedno je od prepoznatljivijih lokacija u Austriji. Selo leži na bogatim rudnicima soli, koja se ovdje počela vaditi već prije 7000 godina, a upravo je ta sol ona koja je pronijela glas o ovom selu kroz svijet i učinila ga slavnim. Dodate li tome prekrasne pejzaže i mirno jezero, dobivate savršeno mjesto za odmor u prirodi.

19. Bonifacio, Korzika

Bonifacio vam nudi dva mora po cijeni jednog, Mediteran na zapadnoj strani i Tirensko more s istočne strane. Sa 70 kilometara obale, odnosno 120, ako uključite otoke u arhipelagu, Lavezzi, Bonifacio, nudi širok spektar aktivnosti ako vas zanima aktivan ljetni odmor. Naravno, ako uspijete odoljeti morskim sirenama koje vas zovu na kupanje u tirkizno plavom moru.

20. Mont Saint-Michel, Francuska

Središnji dio ovog otoka je crkveni toranj koji se nalazi u njegovom srcu. Sama crkva izgrađena je 709. godine, a 966. ovdje dolaze Benediktinci koji grade prepoznatljive građevine koje danas čine vizuru otoka. Otok je poseban po tome što ga svakog dana plima odsječe od ostatka svijeta, a oseka opet vrati njemu.

> Čarobno mjesto do kojega možete pješke samo za vrijeme oseke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju