Ne bojte se, unatoč vicevima i nekim davnim stereotipima, Škoti nisu ni škrti ni hladni, naprotiv, otvoreni su za strance i dovoljno darežljivi te će rado uživati s vama i upoznati vas sa svojom zemljom. Pa stoga, krenimo s preporukama!

Edinburgh

Posjetivši glavni grad Škotske, prestali smo se čuditi odakle inspiracija Robertu Luisu Stevensonu za legendarnu priču o Dr. Jekyllu i Mr. Hydeu. Od povijesnih, srednjovjekovnih ulica u centru grada pa do prekrasne elegancije kojom odiše novi dio grada, Edinburgh s pravom nosi titulu jednog od najljepših i najugodnijih gradova svijeta.

Glasgow

Nekad po snazi drugi grad britanskog imperija, ponovno je in, zahvaljujući snažnom utjecaju glazbe, likovne umjetnosti, kazališta, dizajna i kulinarske scene. Arhitektonski je impresivan, prepun raskošnih građevina iz viktorijanskog doba, ali i novoizgrađenih dijelova. Također, u ovom gradu uvijek znaju kako se dobro zabaviti.



Outer Hebrides (Vanjski Hebridi)

Da, Škotska nije baš najočiglednija destinacija za provođenje godišnjeg odmora na pješčanim plažama, ali očito, ova zemlja ima sve. Vanjski Hebridi spadaju u skupinu 15 nenaseljenih otoka, a na njima zaista možete pronaći mir, tišinu i odmor u punom smislu riječi…

>> 10 stvari koje morate znati o Škotskoj

Nacionali park Cairngorms

Cairngorms je škotski nacionalni park te skriva mnoga čuda. Za početak, recimo kako se u njemu nalazi pet od šest najviših škotskih vrhova i četiri od deset u cijeloj Britaniji. Zimi ovdje postoje i skijaške staze, a ako imate dovoljno sreće možda uspijete i pomaziti ugroženu crvenu vjevericu.



Fort William & Glencoe

Ako želite doći do najviše britanske planine - Ben Nevis, ovo mjesta su idealna za početak. Imaju krvavu povijest, s obzirom da se prije više od 300 godina dogodio masakr obitelji MacDonald, ali kako vrijeme liječi sve rane, brojni posjetitelji danas ne vjeruju da mjesto nosi bilo kakvu nesreću. Ovdje su najbrojniji alpinisti, a vi se obavezno provozajte vlakom od Fort Williama do Malaiga uživajući u pogledima koji oduzimaju dah.

>> Top 7 najljepših škotskih dvoraca

Shetland & Orkney

Ma zamisli, opet otoci, netko će još pomisliti kako je Škotska zapravo Hrvatska! Ova dva otoka pripadaju sjevernom arhipelagu, a po riječima pisca Georgea Browna na njima vlada tišina, tama, svjetlo i predivan ritam mora. I životinjama se ovdje sviđa, tako da ćete, između ostalog, vrlo vjerojatno naići na vesele tuljane.

Poluotok Ardnamurchan

Ovaj poluotok poslužio bi kao sjajna inspiracija za Robinsona Crusoea. Smješten na zapadu Škotske, svakodnevno ga posjećuju mnogi umjetnici i fotografi koji na ovo mjesto dolaze kako bi uživali u čudesnim bojama pijeska, mora i stijena. Zaljubljenici u floru i faunu također će doći na svoje, a ovi drugi možda čak ugledaju dupine i kitove.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju