Deniz Yoldas (30)
završio je komunikaciju, a njegov rad vezan je uz društvene medije. Iz Turske je doputovao u Petrinju, gdje će, kao volonter u Udruzi IKS, provesti idućih godinu dana u sklopu projekta Navigating the Media Current.

Osim 50-dnevnog čekanja vize za Hrvatsku, Deniz ima pozitivan dojam o našoj zemlji, a za čitatelje Punkufera, dao je jedan malo drugačiji vodič kroz grad u kojem je rođen: Istanbul. A kako je u Istanbulu bio vodič i za strane studente koji su tamo boravili preko Erasmus + programa Europske unije, Deniz zna što priča.

Iako će vas svi turistički vodiči prvo odvesti u četvrt Sultanahmed, Deniz na to samo vrti glavom. 'Sve je tamo umjetno', poručuje Deniz.

Što bi ti onda preporučio turistima u Istanbulu?

Ako želite zaista otkriti čari Istanbula, odite na trg Taksim, iz doba kasnog Otomanskog carstva i Turske Republike. Tu su utjecaji 20 kultura, talijanske, armenske, gruzijske, francuske, židovske… A kako je Istanbul inače skup, ovo je jeftiniji dio grada, osobito noćni život.

Bazar Eminönü popularno je turističko odredište, a bogat je svim i svačime. Začinima svih vrsta, arapskom kavom, možete pojesti sendvič od ribe za 3 eura. Ovaj dio grada je jeftin. Eminönü je srce zidinama opasanog, nekadašnjeg grada Konstantinopola, povijesno vrlo bogatog.

Kako je najbolje obilaziti Istanbul?

Busevi su skupi, karta u jednom smjeru je 1 euro (Deniz još nije bio u Zagrebu i vidio cijene ZET-a). Ali zato preporučujem vožnju brodom po Bosporu. Cijena je oko 4,5 eura, a njime možete okružiti cijeli Bospor.

Preporučio bih kupanje u Crnom moru, a ima plaža od Istanbula udaljenih oko 3 sata vožnje busom. Cijena je oko 4,5 eura. Možete uzeti i kartu za brod Mramornim morem do otoka za 3 eura. Neki i tamo plivaju, ali ne bih to preporučio, prljavo je.

Istanbul je prepun znamenitosti, koliko ulaz u sve njih košta?

Najbolje je uzeti muzejsku kartu, cijena je oko 20 eura i s njom možete obići sve muzeje. Svaki sultan u Istanbulu je nešto izgradio, pa znamenitosti ima puno. Obiđite sve sultanove palače.

Što je još zanimljivo u Istanbulu?

Židovska i grčka četvrt, Zlatni rog, Haliç. Bogataši Istanbula ovdje žive.

Ako želite vidjeti cijelu Tursku u minijaturama, tu je Miniaturk, park minijatura. Ulaznica je 10 eura.

Muzej transporta, industrije i komunikacije Rachmi M. Koc dosta je zanimljiv. U sklopu muzeja može se obići i prava podmornica, koju je vojska 'umirovila'.

Kvart Ortaköy odličan je ako tražite jeftini noćni provod, drago kamenje, rukotvorine, srebro…

Ako zalutate u četvrt Bebek, samo hodajte dalje, ništa ne dirajte. To je kvart za bogataše, sve je skupo.

Ako se odlučite proštetati uz Bospor, velika je vjeroajtnost da ćete vidjeti delfine.

Iako su na području Sultanahmeda, trebate obići crkve i džamije, Aja Sofiju i druge znamenitosti.

Što možeš reći o turskoj gastronomiji?

Sve je strano, nema turske hrane. Kokoreç je grčko-turski specijalitet. Radi se o kozjoj ili janjećoj utrobi, omotanoj začinjenim iznutricama, među kojima su gušterača, srca, pluća ili bubrezi, obično se grilaju, ali postoji i varijanta s kuhanjem. Turcima su draže varijante s odojčetom.

Simit, tursko-bugarsko pecivo okruglog je oblika, posipano sezamovim sjemenkama. Çatal je pecivo sa sjemenkama crnog kima.

Künefe je poznati bliskoistočni specijalitet, a riječ je o tijestu napunjenom sirom i umočenom u slatki sirup.

Posebni su i specijaliteti s dagnjama. Ako naručite Midye tava, dobit ćete prepržene dagnje na ražnjiću, koje se jedu s umakom od češnjaka. Midye dolma je prava poslastica. Sarma od dagnji, popularna na Kavkazu, u Rusiji, na Balkanu i Bliskom istoku.

Ortaköy je veliki komad krumpira ispečen na grilu s puno priloga, sira i maslaca. Košta 3 eura, ali kada ga pojedete, siti ste cijeli dan.

Ima puno vrsta kebaba, a meni je najdraži od kozjeg mesa, koje se priprema na specijalan način.

Od pića popularna je rakija, nije tako jaka kao vaša, sličnija je oouzu. Cijena u kafiću je i 25 eura. Ajran (ayran) odnosno tekući jogurt često se pije.

Pivo u kafićima je minimalno 4 eura, dok je u supermarketima 2,5.

Blizu Bospora je kvart Tophane, gdje možete pušiti nargile. Ali ovaj kvart je umjetan, pa bih umjesto toga preporučio talijansko Hazo pullo, najbolji za pušenje nargile i ispijanje čaja.

Koje restorane preporučuješ?

Hadži Abdulah restoran, osnovan prije 150 godina, nudi super hranu, iako je skuplji.

Çiçek Pasajı, Cvjetni prolaz, u francuskom je stilu i zgodno za vidjeti. Tamo popijte samo pivo, jer je sve skupo. I ne dajte novce glazbenicima.

Konak restoran ima pristojne cijene, a specijalitet su im pileća juha i riža s piletinom.

Gdje shoppingirati?

Istinye trgovački centar je najbolji odabir, a ako pratite turske sapunice, tamo možete vidjeti i popularne glumce.

Cijene smještaja?

U hostelima je smještaj oko 10 eura po noćenju. U Sultanahmedu su cijene isto takve, ali je hrana skupa. Zato preporučam da nađete hostel u Taksimu.

Što savjetuješ svim putnicima u Istanbul?

Pješačite gdje god možete, jer je javni prijevoz skup. Jedite različitu hranu i ne provodite puno vremena u Sultanahmedu.

Koliko vremena je potrebno da se iskusi Istanbul, s obzirom na sve što si nabrojao?

Hahaha, minimalno 15 dana.



Ako želite isprobati sarmu od dagnji, Deniz daje domaći recept kako to napraviti:

Sastojci:

1. 25 do 30 očišćenih velikih dagnji

2. 2 srednje velika luka, nasjeckana na sitno

3. 30 grama ribizla

4. 30 grama pinjola

5. 110 grama ili pola šalice riže kratkog zrna

6. 1 rajčica, jako usitnjena

7. Šaka sitno nasjeckanog peršina

8. Šaka sitno nasjeckanog svježeg kopra

9. Žlica paradajz sosa

10. 1 do 2 žličice papra

11. Pola žličice crvene papričice ili čilija

12. 1 žličica cimeta

13. 4 žličice maslinovog ulja

14. 1 šalica vruće vode

15. Soli po želji

16. Kriške limuna za ukras

 

Upute:

1. Umočite ribizle u zdjelu, zalijte vodom i namačite 15 minuta. Tada ih iscijedite i odložite.

2. Isperite rižu i stavite sa strane.

3. Prvo napravite nadjev (možete ga raditi i dan prije nego radite jelo): Zagrijte ulje na tavi srednje veličine i pirjajte luk. Varirajte između jake i srednje jake vatre 5 minuta.

4. Dodajte pinjole na srednje jaku vatru na 3 minute i miješajte. Dodajte rižu, ribizle, iscjeckanu rajčicu, začine i sol. Ulijte vruću vodu i promiješajte. Poklopite na 15 minuta dok voda ne ispari. Riža će biti al dente. Maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.

5. Kada se ohladi dodajte kopar, peršin i promješajte. Ako je potrebno, dodajte još začina.

6. Otvorite dagnje i dobro ih očistite (dobro očistite školjke i koristeći tupi nož otvorite ih. Ako to ide teže, prethodno ih namočite u toploj vodi). Izlijte sok iz školjke u zdjelu. Rastvorite ih do kraja, ali ostavite dvije polovice školjke spojene. Stavite 2 žličice nadjeva u sredinu svake školjke i ponovno ih zaklopite.

7. Stavite ovako nadjevene školjke na široku tavu, s vrhovima koji upiru na rubove tave, a školjke se lagano naslanjaju jedna na drugu, kako bi spriječili otvaranje. Napravite spiralu od školjki u centru tave. Stavite poklopac kako bi spriječili otvaranje školjki dok se kuhaju.

8. Sok od dagnji pomiješajte s vodom. Potrebno vam je oko 250 ml mješavine, a ako je potrebno, dolijte još vode. Ulijte u tavu i pazite da ne prelazi razinu pola školjke. Poklopite i pustite da se kuha na srednje jakoj vatri 15 minuta.

9. Maknite tavu sa štednjaka i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom ih stavite u hladnjak na 30 minuta do sat vremena. Poslužite na velikom tanjuru s kriškama limuna sa strane.

Savjet: Najbolje je ovo jelo jesti rukom.

 




 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju