• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #savjeti za putovanja

Insajderski vodič: Deniz otkriva sve zamke za turiste u Istanbulu i daje recept za sarmu

Ako želite zaista otkriti čari Istanbula, odite na trg Taksim, iz doba kasnog Otomanskog carstva i Turske Republike. Tu su utjecaji 20 kultura, talijanske, armenske, gruzijske, francuske, židovske… A kako je Istanbul inače skup, ovo je jeftini dio grada, osobito noćni život...

Punkufer avatar placeholder
Matea Vipotnik 23.10.2016 09:56 komentari
viber Created with Sketch.
Veliki Bazar u Istanbulu - 1
Veliki Bazar u Istanbulu - 1 (Foto:Vikendmanijaci)

Galerija Veliki Bazar u Istanbulu - 1 1 Veliki Bazar u Istanbulu - 2 1 Veliki Bazar u Istanbulu - 3 1 Istanbul - 6 1

U trendu Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...


Deniz Yoldas (30)
završio je komunikaciju, a njegov rad vezan je uz društvene medije. Iz Turske je doputovao u Petrinju, gdje će, kao volonter u Udruzi IKS, provesti idućih godinu dana u sklopu projekta Navigating the Media Current.

Osim 50-dnevnog čekanja vize za Hrvatsku, Deniz ima pozitivan dojam o našoj zemlji, a za čitatelje Punkufera, dao je jedan malo drugačiji vodič kroz grad u kojem je rođen: Istanbul. A kako je u Istanbulu bio vodič i za strane studente koji su tamo boravili preko Erasmus + programa Europske unije, Deniz zna što priča.

Iako će vas svi turistički vodiči prvo odvesti u četvrt Sultanahmed, Deniz na to samo vrti glavom. 'Sve je tamo umjetno', poručuje Deniz.

Što bi ti onda preporučio turistima u Istanbulu?

Ako želite zaista otkriti čari Istanbula, odite na trg Taksim, iz doba kasnog Otomanskog carstva i Turske Republike. Tu su utjecaji 20 kultura, talijanske, armenske, gruzijske, francuske, židovske… A kako je Istanbul inače skup, ovo je jeftiniji dio grada, osobito noćni život.

Bazar Eminönü popularno je turističko odredište, a bogat je svim i svačime. Začinima svih vrsta, arapskom kavom, možete pojesti sendvič od ribe za 3 eura. Ovaj dio grada je jeftin. Eminönü je srce zidinama opasanog, nekadašnjeg grada Konstantinopola, povijesno vrlo bogatog.

Kako je najbolje obilaziti Istanbul?

Busevi su skupi, karta u jednom smjeru je 1 euro (Deniz još nije bio u Zagrebu i vidio cijene ZET-a). Ali zato preporučujem vožnju brodom po Bosporu. Cijena je oko 4,5 eura, a njime možete okružiti cijeli Bospor.

Preporučio bih kupanje u Crnom moru, a ima plaža od Istanbula udaljenih oko 3 sata vožnje busom. Cijena je oko 4,5 eura. Možete uzeti i kartu za brod Mramornim morem do otoka za 3 eura. Neki i tamo plivaju, ali ne bih to preporučio, prljavo je.

Istanbul je prepun znamenitosti, koliko ulaz u sve njih košta?

Najbolje je uzeti muzejsku kartu, cijena je oko 20 eura i s njom možete obići sve muzeje. Svaki sultan u Istanbulu je nešto izgradio, pa znamenitosti ima puno. Obiđite sve sultanove palače.

Što je još zanimljivo u Istanbulu?

Židovska i grčka četvrt, Zlatni rog, Haliç. Bogataši Istanbula ovdje žive.

Ako želite vidjeti cijelu Tursku u minijaturama, tu je Miniaturk, park minijatura. Ulaznica je 10 eura.

Muzej transporta, industrije i komunikacije Rachmi M. Koc dosta je zanimljiv. U sklopu muzeja može se obići i prava podmornica, koju je vojska 'umirovila'.

Kvart Ortaköy odličan je ako tražite jeftini noćni provod, drago kamenje, rukotvorine, srebro…

Ako zalutate u četvrt Bebek, samo hodajte dalje, ništa ne dirajte. To je kvart za bogataše, sve je skupo.

Ako se odlučite proštetati uz Bospor, velika je vjeroajtnost da ćete vidjeti delfine.

Iako su na području Sultanahmeda, trebate obići crkve i džamije, Aja Sofiju i druge znamenitosti.

Što možeš reći o turskoj gastronomiji?

Sve je strano, nema turske hrane. Kokoreç je grčko-turski specijalitet. Radi se o kozjoj ili janjećoj utrobi, omotanoj začinjenim iznutricama, među kojima su gušterača, srca, pluća ili bubrezi, obično se grilaju, ali postoji i varijanta s kuhanjem. Turcima su draže varijante s odojčetom.

Simit, tursko-bugarsko pecivo okruglog je oblika, posipano sezamovim sjemenkama. Çatal je pecivo sa sjemenkama crnog kima.

Künefe je poznati bliskoistočni specijalitet, a riječ je o tijestu napunjenom sirom i umočenom u slatki sirup.

Posebni su i specijaliteti s dagnjama. Ako naručite Midye tava, dobit ćete prepržene dagnje na ražnjiću, koje se jedu s umakom od češnjaka. Midye dolma je prava poslastica. Sarma od dagnji, popularna na Kavkazu, u Rusiji, na Balkanu i Bliskom istoku.

Ortaköy je veliki komad krumpira ispečen na grilu s puno priloga, sira i maslaca. Košta 3 eura, ali kada ga pojedete, siti ste cijeli dan.

Ima puno vrsta kebaba, a meni je najdraži od kozjeg mesa, koje se priprema na specijalan način.

Od pića popularna je rakija, nije tako jaka kao vaša, sličnija je oouzu. Cijena u kafiću je i 25 eura. Ajran (ayran) odnosno tekući jogurt često se pije.

Pivo u kafićima je minimalno 4 eura, dok je u supermarketima 2,5.

Blizu Bospora je kvart Tophane, gdje možete pušiti nargile. Ali ovaj kvart je umjetan, pa bih umjesto toga preporučio talijansko Hazo pullo, najbolji za pušenje nargile i ispijanje čaja.

Koje restorane preporučuješ?

Hadži Abdulah restoran, osnovan prije 150 godina, nudi super hranu, iako je skuplji.

Çiçek Pasajı, Cvjetni prolaz, u francuskom je stilu i zgodno za vidjeti. Tamo popijte samo pivo, jer je sve skupo. I ne dajte novce glazbenicima.

Konak restoran ima pristojne cijene, a specijalitet su im pileća juha i riža s piletinom.

Gdje shoppingirati?

Istinye trgovački centar je najbolji odabir, a ako pratite turske sapunice, tamo možete vidjeti i popularne glumce.

Cijene smještaja?

U hostelima je smještaj oko 10 eura po noćenju. U Sultanahmedu su cijene isto takve, ali je hrana skupa. Zato preporučam da nađete hostel u Taksimu.

Što savjetuješ svim putnicima u Istanbul?

Pješačite gdje god možete, jer je javni prijevoz skup. Jedite različitu hranu i ne provodite puno vremena u Sultanahmedu.

Koliko vremena je potrebno da se iskusi Istanbul, s obzirom na sve što si nabrojao?

Hahaha, minimalno 15 dana.



Ako želite isprobati sarmu od dagnji, Deniz daje domaći recept kako to napraviti:

Sastojci:

1. 25 do 30 očišćenih velikih dagnji

2. 2 srednje velika luka, nasjeckana na sitno

3. 30 grama ribizla

4. 30 grama pinjola

5. 110 grama ili pola šalice riže kratkog zrna

6. 1 rajčica, jako usitnjena

7. Šaka sitno nasjeckanog peršina

8. Šaka sitno nasjeckanog svježeg kopra

9. Žlica paradajz sosa

10. 1 do 2 žličice papra

11. Pola žličice crvene papričice ili čilija

12. 1 žličica cimeta

13. 4 žličice maslinovog ulja

14. 1 šalica vruće vode

15. Soli po želji

16. Kriške limuna za ukras

 

Upute:

1. Umočite ribizle u zdjelu, zalijte vodom i namačite 15 minuta. Tada ih iscijedite i odložite.

2. Isperite rižu i stavite sa strane.

3. Prvo napravite nadjev (možete ga raditi i dan prije nego radite jelo): Zagrijte ulje na tavi srednje veličine i pirjajte luk. Varirajte između jake i srednje jake vatre 5 minuta.

4. Dodajte pinjole na srednje jaku vatru na 3 minute i miješajte. Dodajte rižu, ribizle, iscjeckanu rajčicu, začine i sol. Ulijte vruću vodu i promiješajte. Poklopite na 15 minuta dok voda ne ispari. Riža će biti al dente. Maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.

5. Kada se ohladi dodajte kopar, peršin i promješajte. Ako je potrebno, dodajte još začina.

6. Otvorite dagnje i dobro ih očistite (dobro očistite školjke i koristeći tupi nož otvorite ih. Ako to ide teže, prethodno ih namočite u toploj vodi). Izlijte sok iz školjke u zdjelu. Rastvorite ih do kraja, ali ostavite dvije polovice školjke spojene. Stavite 2 žličice nadjeva u sredinu svake školjke i ponovno ih zaklopite.

7. Stavite ovako nadjevene školjke na široku tavu, s vrhovima koji upiru na rubove tave, a školjke se lagano naslanjaju jedna na drugu, kako bi spriječili otvaranje. Napravite spiralu od školjki u centru tave. Stavite poklopac kako bi spriječili otvaranje školjki dok se kuhaju.

8. Sok od dagnji pomiješajte s vodom. Potrebno vam je oko 250 ml mješavine, a ako je potrebno, dolijte još vode. Ulijte u tavu i pazite da ne prelazi razinu pola školjke. Poklopite i pustite da se kuha na srednje jakoj vatri 15 minuta.

9. Maknite tavu sa štednjaka i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Potom ih stavite u hladnjak na 30 minuta do sat vremena. Poslužite na velikom tanjuru s kriškama limuna sa strane.

Savjet: Najbolje je ovo jelo jesti rukom.

 




 

 

 

 

 

  • #savjeti za putovanja
  • #istanbul
  • #Turska
  • #insajderski vodič
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Oglas
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Krumpir kao glavna zvijezda stola: Hasselback krumpir sa slaninom zapečen u vrhnju
Jako fino
Krumpir kao glavna zvijezda stola: Hasselback krumpir sa slaninom zapečen u vrhnju
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Nije im lako
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Medeni kruh, gingerbread ili kolač od medenjaka: Divan ma kako ga nazvali
Starinski kolači
Recept za kolač od medenjaka: Savršen spoj začina, meki biskvit i dašak nostalgije
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Kakav bezobrazluk: Automobilom vozio kroz grobove
Kakav bezobrazluk
VIDEO Kruži snimka s groblja, građani u šoku: "Svašta smo znali vidjeti po groblju, ali ovo je za ne povjerovat"
Prikuplja se novac za muškarca koji je spriječio napadača na plaži Bondi
POKRENUTA KAMPANJA
Milijarder uplatio 100 tisuća dolara heroju s plaže! "Umrijet ću, reci mojoj obitelji..."
POZIV Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
Poziv Domagoja Mikića
Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
show
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Taylor Swift slavi 36. rođendan
svjetski poznata
Znate li tko je preslatka djevojčica s fotke? Uskoro će postati hrvatska snaha
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Vrhunac balkanske domišljatosti! Pogledajte što prozor i pojas imaju zajedničko
Urnebesno
Vrhunac balkanske domišljatosti! Pogledajte što prozor i pojas imaju zajedničko
tech
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
Bila je domina, no sad je velika tech poduzetnica: Ova žena odlučila je doista stati na kraj osvetničkoj pornografiji
Primoralo ju osobno iskustvo
Procurile eksplicitne fotografije bivše domine, njezin potez nakon toga danas pomaže mnogima
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Trumpov sin podijelio objavu o Novaku Đokoviću nakon napada u Australiji
Ovo je odjeknulo
FOTO Trumpov sin podijelio objavu o Đokoviću nakon masakra u Australiji
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
tv
Supertalent: Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
ARENA ZAGREB IH ČEKA!
Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
Supertalent: Polufinalni nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Nicolas Ypil
ČISTA EMOCIJA!
Svjedok mu je cijela Hrvatska da je Nicolas nova glazbena zvijezda!
putovanja
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Pogledajte spust najdužom stazom za sanjkanje u Europi: 60 minuta sreće zbog kojih treba vući sanjke dva i pol sata po snijegu i vjetru
Fijuuu!
Pogledajte spust najdužom stazom za sanjkanje u Europi: 60 minuta sreće zbog kojih treba vući sanjke dva i pol sata po snijegu i vjetru
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
sve
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Trumpov sin podijelio objavu o Novaku Đokoviću nakon napada u Australiji
Ovo je odjeknulo
FOTO Trumpov sin podijelio objavu o Đokoviću nakon masakra u Australiji
Balat
Koga vodite?

Bombon! Čudesni dio Istanbula čije se ulice, zgrade i bazar ne zaboravljaju

Balat je kvart koji vas može potpuno očarati, pomalo kaotičan, uvijek pun ljudi, ali istovremeno intiman i šarmantan. Svaka ulica skriva priču, svaka fasada boju, a svaki kafić atmosferu zbog koje ćete poželjeti ostati još malo... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Balat Putovanja
    Koga vodite?

    Bombon! Čudesni dio Istanbula čije se ulice, zgrade i bazar ne zaboravljaju

  • Slika nije dostupna Putovanja
    Kakav grad!

    5 istanbulskih kvartova za koje turisti ne znaju, a trebate ih posjetiti

  • Istanbul Putovanja
    Kad cijene podivljaju...

    Kako proći jeftinije u Turskoj: Savjeti iz prve ruke za putovanje na kojem novčanik neće nastradati

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close