Istanbul je grad koji obožavaju gotovo svi koji su ga posjetili. U njemu možete pronaći sve. Ponešto od Zapada, ponešto od Istoka. Grad na dva kontinenta nezamislivih proporcija. S gotovo 17 milijuna stanovnika, ovo je definitivno mjesto na kojem se nudi sve – baš sve što možete poželjeti. Unatoč toj činjenici, nekako nam se čini da se turisti uvijek drže sigurnih, već ucrtanih ruta.

Obilaze područje Sultanahmeta gdje se fotkaju ispred Aja Sofije i Plave džamije ili zalaze preko Karakoya do Taksima, poznatog po odličnim zabavama. No, Istanbul je puno više od toga. U nastavku vam donosimo nekoliko mjesta u Istanbulu koja morate posjetiti, ako tražite novu ideju kako provesti vrijeme u ovom senzacionalnom gradu.

1. Florya

Svi oni koji žive u Istanbulu znaju da je Florya jedan od poželjnijih kvartova za život. Kvart se nalazi na europskoj strani grada uz samu obalu, a lako je dostupan Marmaray linijom iz centra grada (sa Sirkeci željezničke stanice). Ovdje ćete pronaći šoping centar Aqua Florya koji je po nama jedan od najljepših trgovačkih centara u Istanbulu, kao i brojne druge dućane, s malo poznatijim brandovima.

Poželite li u Istanbulu nekim slučajem kupiti auto (iako se ne isplati), ovo je mjesto na kojem ćete pronaći samo najbolje od najboljeg. U sklopu Aqua Florye se nalazi i Istanbul Aquarium – jedan od najvećih vodenih akvarija na svijetu. Ako dolazite u vrijeme ljetne sezone, ne zaboravite kupaće, jer ovdje ćete pronaći i lijepe plaže, kao i brojne restorane i caffee barove uz more.

2. West Marina Istanbul, Beylikduzu

Beylikduzu kao kvart postao je popularan proteklog desetljeća zbog povoljnih nekretnina, što danas nije slučaj. Ovdje se grade megalomanske vile s pogledom na more i privatnim plažama, a jedan od najboljih dijelova ovog kvarta je od oka sakrivena marina, jedna od tek nekoliko njih u Istanbulu. West Marina Istanbul nudi vam pregršt zanimljivog sadržaja kao što su restorani, kafići, hoteli, klubovi, a nema boljeg od opuštanja u jednom od restorana s nezaboravnim pogledom. Cijene su začudo pristupačne, te je tako moguće obrok za dvije osobe platiti svega stotinjak kuna, s uključenim pićem. Daleko jeftinije od ručka na Jadranu.

3. Park kulture, Büyükçekmece

Svega nekoliko kilometara dalje od West Marine Istanbul smjestio se kvart Büyükçekmece, jedan od omiljenih „ljetnih“ kvartova brojnih Istanbulčana. Ovdje se većinom kupuju stanovi i kuće za ljetovanje, jer Büyükçekmece se može pohvaliti dugim, kilometarskim pješčanim plažama. U kvartu je smješten i malo poznati „Kultura park“ – Park kulture u kojem se nalazi jedna od preostalih karavana (građevine koje su putnicima davnih dana služile kao prenoćište i mjesto razmjene robe), te ostaci mosta koji je spajao Istočno i Zapadno Rimsko Carstvo.

Također, ovdje ćete u sklopu male džamije pronaći jednog od dva minareta na svijetu koja su isklesana od jednog komada kamena. Sve spomenute atrakcije djelo su poznatog Mimara Sinana, arhitetka koji je izgradio Sulejmanovu džamiju u Istanbulu (Mimar u prijevodu znači arhitekt).

4. Üsküdar

Rijetko tko od turista koji dolaze u grad zapravo sjednu na brod i posjete azijsku stranu grada. Oni koji to učine, većinom idu u Kadıköy, no samo malo dalje nalazi se Üsküdar, jednako, ako ne i ljepše mjesto Istanbula. Smješten uz samu obalu, Üsküdar nudi sve, baš kao i svaki istanbulski kvart. Najveća atrakcija Üsküdara je Maidens tower, toranj koji se veže uz brojne legende, te popularno mjesto mnogih izletnika. Puno turista ne zna, no uz sam toranj se nalazi restoran koji nudi ukusan turski doručak, a pošto ima malo mjesta, potrebno je rezervirati.

5. Pierre Loti

Iako smješten u samom centru grada, malo turista zapravo zna za ovo mjesto. Pierre Loti je smješten na brdu do kojeg se dolazi žičarom, a s kojeg se pruža spektakularan pogled na grad. Pierre Loti ima svoju povijest, ali da budemo iskreni, mještanima je uglavnom stalo do fantastičnog pogleda na Zlatni rog koji možete promatrati iz jedne od bezbrojnih kućica čaja razbacanih po vrhu brda. Precijenjeno? Da. Vrijedi? Bože, da. Naša preporuka je da ovdje dođete rano ujutro na doručak, nakon kojeg se možete zaputiti do obližnjeg Balata, poznatog šarenog dijela grada u samom središtu Istanbula.

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju