• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

10 pogrešaka zbog kojih jela s gljivama postaju neukusna, ali i štetna za zdravlje

Gljive se sole na kraju kuhanja kako ne bi bile tvrde, ali zato ih za bolju aromu nakon stavljanja u lonac ili tavu pospite paprom...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 6.11.2023 06:32 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili Health'n'Joy Domaće i slasno Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane

Sezona punjenih klobuka, mirisnih rižota i kremastih juha od gljiva počinje s jesenskim kišama, a uz male kuhinjske trikove lako im je naglasiti aromu, sačuvati boju i pravilnom kombinacijom začina izvući ono najbolje iz šumskog mesa.

Višak gljiva možete sačuvati sušenjem na suncu ili u pećnici te ih koristiti tijekom cijele godine, a marinada, odnosno salamura također će im produljiti vijek trajanja. Prilikom pripreme pripazite kako biste izbjegli najčešće pogreške.   

Priprema gljiva koje ste sami ubrali (a niste iskusni berač)

Oslanjanjem isključivo na fotografije gljiva iz stručne literature ili s interneta bez provjere ubranih primjeraka s gljivarima možete skuhati ručak poguban za zdravlje. Ovisno o tome kako su snimane, gljive se mogu razlikovati u prirodi i na fotografijama.

Čuvanje u plastici 

Kupujte mlade i svježe primjerke jer se gljive brzo kvare te ih iskoristite u što kraćem roku. U hladnjaku ih valja čuvati u papirnatim vrećicama, nikako ne u plastičnima.

Namakanje u vodi

Kako se gljive ne bi napile vode i promijenile strukturu, najbolje ih je prebrisati mokrim papirnatim ručnikom ili iščetkati kistom. Ako vam se jako žuri, možete ih i kratko isprati pod vodom pa osušiti papirom.

Soljenje na početku kuhanja

Kako ne bi bile tvrde i teško pale na želudac, gljive solite neposredno prije posluživanja, ali zato papar možete dodati na početku.

Nepravilno zamrzavanje

Gljive nemojte zamrzavati svježe, nego ih prethodno blanširajte. Možete ih i propirjati na maslacu ili luku i spremiti u plastične čaše pa zamrznuti. Nakon blanširanja možete ih zamrznuti na pladnju pa prebaciti u plastične vrećice, a iskoristite ih unutar šest mjeseci. Zamrzavanjem gljiva u umacima, osobito onima na bazi mlijeka ili vrhnja, kvari se okus jela.

Maskiranje začinima

Delikatna aroma gljiva najbolje dolazi do izražaja uz neutralne namirnice, stoga ih nemojte ugušiti pretjerivanjem sa začinskim mješavinama. Lijepo se kombiniraju s blagim mediteranskim začinima, muškatnim oraščićem i kurkumom.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ako imate gljive, ispecite palačinke: Zapečeni specijalitet sa šunkom i sirom koji Francuzi obožavaju

Podgrijavanje jela

Višak pripremljenih jela s gljivama nemojte čuvati za sutra jer se podgrijavanjem stvaraju štetni spojevi koji mogu biti opasni za zdravlje.

Predugo kuhanje

Dugim kuhanjem gljive ne postaju mekše, nego tvrđe, a osim toga gube i aromu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Nećete ni primijetiti da nema mesa: Recept za fino varivo od krumpira i gljiva

Nepravilno blanširanje

Prilikom blanširanja gljive neće promijeniti boju i potamnjeti ako u vodu dolijete nekoliko kapi octa.

Predugo sušenje

Sušite li gljive u pećnici, pazite da ne postanu jako hrskave. Dovoljno su suhe kad se mogu malo saviti. Bez dodira sa zrakom na tamnu mjestu mogu stajati 12 mjeseci. Najaromatičnije su sušene shiitake, a bukovače i šampinjoni nisu toliko mirisni. 

5 recepata za torte gotove za manje od sat vremena +0 Torta od jabuke i mrkve

  • #kako kuhati
  • #gljive
  • #šampinjoni
  • #Umaci
  • #savjeti
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Veličanstveni kanjon Drežanke: Pogledajte fotografije nestvarnih prizora u susjedstvu
Skrivena nagrada
Veličanstveni kanjon Drežanke: Pogledajte fotografije nestvarnih prizora u susjedstvu
Varivo od leće i dimljene vratine recept
Za ručak ili večeru
Najbrži recept za pravo zimsko varivo od leće i dimljene vratine, jako je ukusno
Čokoladni keksi s orasima bez brašna recept
Prefini su
Da biste ispekli ove čokoladne kekse s orasima ne treba vam brašno, ulje ni maslac
Punjena jaja božićna drvca recept
Ukras i zakuska
Ova punjena jaja savršeno su predjelo za blagdane, okus je fantastičan, a napraviti ih možete začas
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Oglas
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Željko Kerum završio u zatvoru
Na splitskim Bilicama
Željko Kerum završio u zatvoru, otkriveno zbog čega
SAD poručio Ukrajini da se mora povući iz Donecka ako želi mir
sastanak u berlinu
Ovo se Ukrajincima neće svidjeti, SAD postavio uvjet Zelenskom: "Na ovo moraš pristati"
Europski čelnici: u jamstva za Ukrajinu uključiti mirovnjake pod europskim vodstvom
dogovor o okončanju rata
Stigla reakcija europskih čelnika nakon sastanka, oglasio se i Zelenski: "Ovo je bolno"
show
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Preminula Rachael Carpani
obitelj moli za privatnost
Iznenada preminula glumica iz popularnih serija, tužnu vijest potvrdila je sestra
Demi Lovato u raskošnoj haljini pokazala svoju novu liniju
Nevjerojatna transformacija
Drastičan gubitak kilograma potpuno je promijenio ženu koju svi pamte po oblinama
zdravlje
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Scena s beogradskog aerodroma nasmijala Europu! Pogledajte urnebesan znak
Zanimljivo rješenje
Scena s beogradskog aerodroma nasmijala Europu! Pogledajte urnebesan znak
tech
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
Bila je domina, no sad je velika tech poduzetnica: Ova žena odlučila je doista stati na kraj osvetničkoj pornografiji
Primoralo ju osobno iskustvo
Procurile eksplicitne fotografije bivše domine, njezin potez nakon toga danas pomaže mnogima
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Sergio Reguilon (28) novi je član Intera iz Miamija
Zov MLS-a
Inter Miami dobio (ne)očekivano pojačanje: U najboljim igračkim godinama odlazi u Ameriku
Transferi: Šahtar želi Šimuna Hrgovića iz Hajduka!
Bit će to lijepa odšteta
Na pomolu milijunski transfer Hajduka: Cijeli posao dogovaraju Darijo Srna i Andy Bara!
Istra i Rijeka nastavit će utakmicu uz rijetko viđeno pravilo, moglo bi se dogoditi nešto nezamislivo
ZNA SE I KAD
Istra i Rijeka nastavit će utakmicu uz rijetko viđeno pravilo, moglo bi se dogoditi nešto nezamislivo
tv
MasterChef: Krunoslav na mukama zbog kutije iznenađenja - što je žiri pripremio za kandidate?!
TEŽAK IZAZOV
Krunoslav na mukama zbog kutije iznenađenja - što je žiri pripremio za kandidate?!
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
MasterChef: Otkrijte koje jelo najbolje opisuje Marijev karakter! Nikada nećete pogoditi!
ZVUČI ODLIČNO!
Otkrijte koje jelo najbolje opisuje Marijev karakter! Nikada nećete pogoditi!
putovanja
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
novac
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rekordni pad investicija i maloprodaje — najveća ekonomija svijeta ulazi u opasnu zonu
znak za uzbunu
Rekordni pad investicija i maloprodaje — najveća ekonomija svijeta ulazi u opasnu zonu
lifestyle
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
sve
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Sergio Reguilon (28) novi je član Intera iz Miamija
Zov MLS-a
Inter Miami dobio (ne)očekivano pojačanje: U najboljim igračkim godinama odlazi u Ameriku
Gljive - 4
Sačuvajte ih

Što napraviti s viškom gljiva: Trikovi uz pomoć kojih traju mjesecima

Višak pripremljenih jela s gljivama se ne preporučuje čuvati za sutradan jer se podgrijavanjem stvaraju štetni spojevi koji mogu biti opasni za zdravlje... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Umak od gljiva i mesa Hrana i piće
    Mljac!

    Najfiniji umak od gljiva: Savjeti uz koje će svaki puta ispasti savršeno kremast i pun okusa

  • Šumske gljive Hrana i piće
    Odaberite stranu

    Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

  • Gljive - 4 Hrana i piće
    Sačuvajte ih

    Što napraviti s viškom gljiva: Trikovi uz pomoć kojih traju mjesecima

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close