Najdublja rijeka svijeta nalazi se na afričkom kontinentu, a ujedno je i druga najduža rijeka Afrike (nakon Nila). Duža je od 4 tisuće kilometara i jedina je rijeka svijeta koja prelazi ekvator dvaput.

O njoj ovisi 75 milijuna ljudi duž njene putanje od istoka Afrika kroz prašume Konga pa sve do Atlantskog oceana. Među njima je oko 150 različitih etničkih skupina.

Riječ je o rijeci Kongo, toliko dubokoj da do nekih njenih dijelova ne dopire svijetlost. Najdublji dijelovi sežu do 220 metara ispod površine vode, a koliko je rijeka duboka otkrio je jedan neobičan detalj koji je privukao pozornost znanstvenika diljem svijeta. Bila je to – mrtva riba!

Prije desetak godina uočena je blijeda i slijepa riba, čiji je nedostatak pigmenta podsjećao na špiljske životinje. Međutim, u rijeci Kongo nema podvodnih špilja. Ispostavilo se da je riba stradala od naglog smanjenja vanjskog tlaka pri čemu se stvaraju mjehurići u krvnim žilama.

Proučavajući donji tok rijeke u kojem je riba pronađena, otkriveno je čitavo bogatstvo ribljih vrsta koje su evoluirale kako bi se prilagodile dubokoj rijeci i njenim jakim strujama. A otkriveno je i kako je upravo Kongo najdublja rijeka svijeta.

Zbog svoje jedinstvene „anatomije“, rijeka Kongo podijeljena je u tri dijela: gornji, srednji i donji Kongo. Gornji čine brze pritoke, srednji je uglavnom mirnijeg toka, dok donji ima mnoštvo tjesnaca i slapova, zbog čega može biti opasan. Kako je srednji tok dugačak oko tisuću kilometara i prolazi nedaleko od većih gradova, brojni stanovnici ga koriste za prijevoz čamcem.

Druga pluća svijeta

Slijev rijeke Kongo drugi je najveći u svijetu (nakon Amazone). Rijeka zajedno sa svojim pritokama, te prašumama i močvarama koje napaja, pokriva teritorij veličine Indije.

Zahvaljujući vlažnoj klimi i padalinama, razina vode je stabilna kroz cijelu godinu, a kombinacija ogromne količine vode i ekvatorske klime rezultirala je jednim od najbogatijih i najvećih prašumskih područja svijeta. Zbog toga ih ponekad nazivaju i „drugim plućima svijeta“.

U njima živi više od 10 tisuća vrsta tropskih biljaka, od kojih 30 posto ne postoji nigdje drugdje u svijetu. Među životinjskim vrstama koje žive na ovom području su gorile, slonovi, zmije, leopardi, lavovi, nilski konji i drugi.

Njegovo ušće u Atlantski ocean nije nalik onome kakvog ima većina rijeka, koje se kroz mnoštvo malih potoka i rječica prepuštaju moru. Ovdje se ogromna količina vode s više strana obrušava kroz relativno usko područje pa nastaje „gužva“ prepuna brzaca – a potom rijeka ulazi u ocean preko podvodnog „kanjona Kongo“. Riječ je o kanalu za kojeg se procjenjuje da je dubok oko jednog kilometra.

Upravo ovaj dio otkrili su Portugalci kada su s brodovima stigli u 15. stoljeću, na prag nekad moćnog Kraljevstva Kongo i vratili se u Europu s pričama o neukrotivoj rijeci…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju