U prvoj polovici 2020. godine arhitektonski studio Makhno iz Ukrajine tražio je konceptualne alternative za život na Zemlji. Tako je rođen Plan B – prijedlog projekta za podzemne bunkere u kojima bi ljudi pronašli spas od bilo koje vrste katastrofe.

U 2021. godini arhitektonski studio otišao je korak dalje i ponudio Plan C – ideju o ljudskoj nastambi na Marsu. U studiju Makhno kažu da je Plan C njihova vizija estetike budućnosti koja se možda nikada neće ostvariti.

Trenutno ne postoje nikakvi dokazi o mogućnoj kolonizaciji Marsa, niti realne šanse da ljudska rasa preživi na ovom hladnom i udaljenom planetu. No to ih nije spriječilo da maštaju.

Plan C je napravljen pod pretpostavkom da su znanstvenici pronašli način da proizvedu potrebnu količinu kisika, vode i hrane za život na Marsu, ali i kako da eliminiraju štetna zračenja.

Plan C obuhvaća autonomno naselje prstenastog oblika koje bi trebalo bi biti smješteno na padini kratera kako bi ga štitilo od pješčanih oluja. Polovica naselja bila bi rezervirana za spartanski uređene spavaonice namijenjene za jednu ili dvije osobe, a druga polovica za bolnicu, istraživačku jedinicu, tehničku službu i ostale prostorije od zajedničkog interesa.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Čudo arhitekture: Neboder u Dubaiju u kojem stanari neće trebati plaćati struju

Sva hrana bi se uzgajala unutar naselja, pa su staklenici s fitolampama još jedno nezaobilazno mjesto u konceptu arhitektonske tvrtke Makhni.

Kroz sredinu naselja protezala bi se dvorana koja bi služila kao mjesto za objedovanje, ali i prostor za rekreaciju i druženje s drugim stanovnicima. Ovdje bi također bila posađena i mnoga stabla te druge vrste bilja.



Za zdravlje i normalan život stanovnika na planetu s niskom gravitacijom iznimno bi bila važna i teretana. Studio Makhno osmislio je prostor sa sobnim biciklima koji bi pomogli u sprječavanju atrofije mišića.

Kako izgleda koncept ljudskog naselja na Marsu arhitektonskog studija Makhno, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Svemirski lijepe destinacije: 6 mjesta na Zemlji koja će vas "teleportirati" na Mars Planeta Atacama Lodge +0 Le Mirage Resort

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju