• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #namirnice

Uz minimalan trud: 7 namirnica koje se mogu iznova i iznova uzgajati

Luk je trajno povrće i može vam dati beskonačnu zalihu ako ga odlučite ponovno uzgojiti. To je prilično jednostavno napraviti!

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 17.08.2021 10:02 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Pizzeria 14 Sretna četrnajstica Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

Kupnja svježih proizvoda može biti skupa, pogotovo kupujete li voće i povrće van sezone. Međutim, postoji mnoštvo svježih namirnica koje možete kupiti jednom i ponovno uzgajati u vlastitom domu. Za to je potrebno tek malo predanosti, truda i motivacije. Stoga, donosimo vam 7 namirnica koje je dovoljno kupiti – jednom!

Zelena salata

Salatu je možda i najlakše ponovno uzgojiti, jer vam praktički treba samo – zdjela vode! Sve što trebate učiniti jest, odrezati donji dio glave salate i staviti ju u malu zdjelu. Zelena salata „voli“ plitku zdjelu koja ne smije biti preširoka. Svakako provjeravajte vodu svakih nekoliko dana. Morate paziti na "sluzavu" vodu, ako se to dogodi, svakako zamijenite vodu. I ako sve bude ok, imat ćete pola glavice salate za otprilike dva tjedna.

Rajčice

Mogu biti slatke, sočne i ukusne i lako ih je samostalno uzgajati. Sljedeći put kad ih kupite, razmislite o odvajanju jedne, te izvadite sjemenke kako biste tu jednu rajčicu pretvorili u prekrasnu biljku. Uzmite sjemenke i stavite ih na papir da se osuše. Nakon što vam to pođe za rukom, sjemenke stavite u zemljanu teglu i ostavite u zatvorenom prostoru. Kad sjeme naraste koji centimetar, biljku stavite van, te redovito zalijevajte.

Ananas

Ananas je poznat po sočnom i slatkom okusu, ali jeste li znali da možete kupiti ovo ukusno voće i ponovno ga uzgajati? Važno je znati kako ananas uspijeva u toplijoj klimi, stoga pripazite da biljku držite dalje od niskih temperatura. Da bi biljka ananasa uspjela, bit će joj potrebno puno sunca veći dio dana. Za početak sačuvajte vrh (poznat i kao kruna) ananasa i odrežite ostatak voća kao i koru. Stavite krunu u šalicu vode tako da može niknuti korijenje. Nakon što primijetite rast korijena, tada možete presaditi svoju krunu ananasa u široku posudu sa zemljom.

Mladi luk

Mladi luk služi mnogim jelima kao ukras, pa čak i može dodati malo okusa raznim salatama, a relativno ga je lako uzgojiti u vodi. Donji bijeli dio luka obavezno zadržite, a ako ima još netaknutih korijena, pobrinite se da i njih ostane. Odaberite visoku čašu i donji dio luka postavite u vodu. Redovito provjeravajte vodu, mijenjajte je ako je potrebno i uživajte gledajući kako raste vaš svježi mladi luk!

Krumpir

Ako ste ikada čuvali krumpir dovoljno dugo, vjerojatno ste primijetili kako počinje nicati. Umjesto bacanja krumpira, razmislite o uzgajanju. Krumpir prerežite na pola i pobrinute se da svaka polovica ima najmanje dva oka poznata i kao klice. Komadiće krumpira osušite na sobnoj temperaturi, što može potrajati i do nekoliko dana. Kad se osuše na dodir, posadite ih u osam centimetara zemlje. Nakon toga, da biste mogli obaviti berbu, valja se uvjeriti da je vrh krumpira – „umro“.

Luk

Luk je trajno povrće i može vam dati beskonačnu zalihu ako ga odlučite ponovno uzgojiti. To je prilično jednostavno napraviti! Sve što trebate učiniti je odrezati dno luka ostavljajući korijenje netaknutim. Morat ćete odrezati barem centimetar i pol luka za ponovni rast. Ostavite da se osuši nekoliko dana, a zatim ga posadite u lonac napunjen s 3/4 zemlje. Stavite dno luka u tlo i prekrijte ga jednim do dva centimetra zemlje. Nakon što luk ima nekoliko listova, morao je već regenerirati korijenje. Uklonite stare mladice, a berbu možete napraviti nakon što luk potpuno naraste.

Celer

Celer, poput salate, može uspijevati u vodi. Za ponovno uzgoj celera morat ćete odrezati najmanje dva centimetra na dnu i staviti ga u „plitku“ vodu. Morate se pobrinuti da celer dobije izravnu sunčevu svjetlosti, a trebali biste vidjeti rast unutar samo tri do četiri dana. Ipak, ako želite punu zalihu celera, morat ćete ga prenijeti u tlo. Ako se odlučite za to, pričekajte da nikne debela stabljika celera, a zatim je prenesite na organsko tlo. Ako se odlučite za uzgoj vani, vodite računa o životinjama koje ga mogu pojesti, pa je najbolje držati ga u stakleniku. I za kraj, oboružajte se strpljenjem, jer nekad treba i do nekoliko mjeseci dok zrela stabljika ne naraste.

  • #namirnice
  • #uzgoj
  • #luk
  • #celer
  • #rajčice
  • #krumpir
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mađarski znamo napamet, ali jeste li probali turski? Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Uz tjesteninu ili rižu
Jelo bez previše filozofije koje oduševljava: Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Aragonski dvorac
Talijanski otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Zaboravite klasiku: najneobičniji muzeji u Hrvatskoj
Od žaba do ljubavi
Zaboravite klasiku: Neki od najneobičnijih muzeja u Hrvatskoj u kojima možete uživati za vikend
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Duh ratnika
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Francuska juha od luka s njokima recept
Predobro!
Ne pokazujte ovo Francuzima! Recept za juhu od luka, ali s dodatkom njoka
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Srbijanska naftna kompanija dobila od SAD-a tri mjeseca da pronađe kupca
Teška odluka
Amerika postavila ultimatum Srbiji: "Imate tri mjeseca"
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
VIDEO Ludnica u Zenici! BiH furioznim drugim poluvremenom do preokreta, golčina Bajraktarevića
Velik korak prema SP-u
VIDEO Ludnica u Zenici! BiH furioznim drugim poluvremenom do preokreta, golčina Bajraktarevića
tv
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Skrivena sudbina: Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
SKRIVENA SUDBINA
Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Ulična moda: Street style izdanje modno usklađenog para na zagrebačkoj špici
TOP SU
Par iz centra Zagreba: Upravo ovakva izdanja znaju biti najugodnije iznenađenje na špici
sve
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Proklijali krumpir
Znate li?

Proklijali krumpir: Smije li se jesti ili ga trebamo baciti?

Kako bi krumpir trajao što dulje, čuvajte ga dalje od luka, najbolje u kartonskoj kutiji i redovito ga pregledavajte... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Stop kvarenju!

    7 pogrešaka kod spremanja hrane koje trebamo izbjegavati

  • Proklijali krumpir Hrana i piće
    Znate li?

    Proklijali krumpir: Smije li se jesti ili ga trebamo baciti?

  • Celer je sjajan dodatak juhama i varivima Hrana i piće
    5 eura za kilogram

    Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close