Lisabon, Madrid, Porto, Barcelona, Coimbra… Manje-više svi smo čuli za ove gradove na Pirenejskom poluotoku, no što je s onim malim draguljima koje ćemo, realno, posjetiti tek usput? Donosimo vam prijedloge portugalskih i španjolskih gradova koje biste svakako trebali uzeti u obzir prilikom posjeta ovim nevjerojatnim zemljama. 

Portugalski biseri koji zaslužuju svoju šansu 

Evora

Prekrasni povijesni grad zapravo je muzej na otvorenom sa spomenicima još iz rimskih vremena. Priroda je prekrasna, a svuda uokolo su mala sela u kojima možete uživati u fantastičnim vinima. Sama Evora diči se odličnim restoranima i barovima, ali jednako tako i muzejima te galerijama. Grad je smješten u regiji Alentejo, u unutrašnjosti zemlje, tako da je ljeti, kada se živa u termometru penje i do 40 stupnjeva, bolje ne planirati posjet.

Tomar

Ovaj grad zbilja je skriveni dragulj, dom jednog od najznačajnijih uporišta templara. Ovdje se nalazi i poznata kapela Convento de Cristo, koju je na svoj Popis svjetske baštine stavio i UNESCO. Užitak je lutati mirnim kamenim ulicama starog grada ili sjediti u jednom od barova na glavnom trgu s pogledom na utvrde. Tomar se također smjestio u unutrašnjosti, a možete ga posjetiti ako iz Lisabona idete za Coimbru ili obratno.


Aveiro

Ako Tomar posjećujete putujući iz Lisabona za Coimbru, onda na kasnijem putu prema Portu zastanite i u Aveiru. Ovaj grad, izgrađen na kanalu, nekad se naziva i "portugalskom Venecijom", a u njemu možete otkriti secesijske zgrade, ali i goleme netaknute plaže. Naravno, ni gastronomija ne zaostaje, a na posebnom su glasu razne slastice, od kojih se ističu ovos moles.

Guimaraes

S obzirom na to kako se ovom gradu tepa da je "rodno mjesto Portugala", čudi da se ne nalazi na redovnim turističkim rutama. Udaljen je sat vremena vlakom od Porta, a život u njemu je, primijetit ćete po dolasku – prilično opušten. Povijesno središte grada već se 20 godina nalazi na UNESCO-ovu Popisu svjetske baštine, a ovaj grad, smješten na samom sjeveru zemlje, neće vas nipošto razočarati.

Španjolska i njezini dragulji vrijedni divljenja 

Setenil de las Bodegas

Iako broji tek oko tri tisuće ljudi, Setenil de Las Bodegas fenomen je kojeg jednostavno morate posjetiti. Smješten je oko 160 kilometara sjeveroistočno od Cadiza. Kuće izgrađene u stijenama duž toka rijeke Trejo savršeno su se uklopile u brdovitu Andaluziju i čine prizor za pamćenje. Setenil de las Bodegas jedan je od Bijelih gradova Andaluzije poznatih po nestvarnoj bjelini kuća. Ronda je vjerojatno jedna od najdramatičnijih bijelih gradova, a Setenil de las Bodegas od nje je udaljen tek pola sata. U prošlosti su upravo hladniji dijelovi kuća koristili za čuvanje hrane, poput prirodnog hladnjaka. Osim radi razgledavanja kuća, kao i znamenitosti poput tornja obnovljenog dvorca Nazarí, u grad se dolazi i radi vrhunskog vina, kao i slasnih domaćih jela, osobito od mesa i sira te mirisnih naranči.

Costa del Azahar ili Obala narančina cvijeta

Dok su Costa del Sol, Costa Brava i Costa Blanca popularniji dijelovi obale koji se protežu tisućama kilometara, Costa del Azahar ili Obala narančina cvijeta nije među razvikanim destinacijama za odmor. Smještena sjeverno od Valencije, Costa del Azahar dobro je uporište za istraživanje mirnijih krajeva zemlje, lijepih gradova i samozatajnih sela. U usporedbi s, primjerice, Costa Blancom, koja se nalazi u pokrajini Alicante između gradova Denia na sjeveru i Pilar de la Horadada na jugu, Costa del Azahar nije toliko užurbana.

Nađete li se u tom kraju Španjolske, jedno od mjesta koje vrijedi posjetiti je Peniscola, grad koji se ponosi srednjevjekovnim dvorcem Oropesa, koji je podignut za obranu od pirata.

Čarobna Morella još je jedan od bisera koji hipnotizira uskim uličicama i zidinama iz 14. stoljeća. Ne treba propustiti niti Benicassim, koji odiše maorskim ugođajem i nudi prekrasan pogled na plavetnilo. No, možda najljepši dio Coste del Azahar čeka dalje od sela i gradova, u prirodi koja je osobito čarobna kada je zašarene voćke naranče i limuna, a oni kojima nije problem prošetati, zasigurno će naići na brojne staze nacionalnih i zaštićenih parkova koje vrijedi istražiti.

Uz avionsku kartu, ruksak i kofer, za putovanje u ove zemlje Pirenejskog poluotoka svakako vrijedi napraviti detaljan popis gradova koji ne impresioniraju veličinom, ali itekako imaju što ponuditi. Dok ćemo pakiranje kofera ipak na neko vrijeme staviti na čekanje, sve slasne delicije Španjolske i Portugala kojima ćemo zadiviti nepce možemo pronaći u Lidlu od 12. do 18. rujna u tjednu Sol&Mar okusa. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju