1. U Lisabonu zaboravite na kolica

Ako ste odlučili s malim djetetom put glavnog grada, možda to i nije najbolja ideja. Jest, grad je zabavan, siguran i sjajan za istraživanje, ali je jako, jako brdovit, pa neće imati problema samo oni s dječjim kolicima, već i svi koji su u lošijoj kondiciji. Imajte na umu kako se jedan od najpoznatijih kvartova zove "Bairro Alto", što bismo doslovno mogli prevesti kao visoka četvrt, a prepun je stepenica. Ipak, ako ste odlučili ići, srećom, postoje i nosiljke za manju djecu. Također, sjajna je vijest i cijena Ubera, koji ćete teško platiti više od pedesetak kuna gdje god da se krećete gradom...

Zbog mnoštva stepenica, Lisabon nije praktično razgledavati s dječjim kolicima Zbog mnoštva stepenica, Lisabon nije praktično razgledavati s dječjim kolicima (Foto: Getty Images)

2. Gdje su ruke?

"Spusti laktove sa stola" mnogi pamte kao rečenicu koje su se naslušali u djetinjstvu za obiteljskim stolom, ali u nekim zemljama jedino gore od toga je – držati ruke ispod stola. Španjolska je jedna od takvih, pa ako se nađete u Madridu, Barceloni, Sevilli ili nekim drugim dijelovima te predivne zemlje, znate što vam je činiti: držati ruke tako da vam se dlanovi vide. Kako je nastalo pravilo, nitko ne zna sa sigurnošću, ali vjerojatno ima veze s prastarim danima kada su otvoreni dlanovi značili da osoba dolazi u miru, bez oružja u ruci. Želite li pokazati poštovanje Španjolcima, neka ruke budu vidljive, najbolje s komadom kruha.

3. Žuti tramvaji znaju biti prekrcani

Legendarni žuti tramvaji, jedna od zaštitnih slika Portugala, znaju biti prilično krcati, što s obzirom na brdovitost grada ne treba uopće čuditi. Prazni tramvaji su rijetkost i pravo čudo, tako da odlučite li se za tramvaj, pripremite se na gužvanje.

Portugalski žuti tramvaj postao je i zaštitni simbol grada Portugalski žuti tramvaj postao je i zaštitni simbol grada (Foto: Getty Images)

4. Pivo nakon 17 sati

Španjolci večeraju kasnije od većine Europljana i moglo bi se reći da im popodnevne i večernje aktivnosti počinju kasnije nego nama. Iako to ne mora biti slučaj kod svih, ponudite li im vino ili pivo prije 17 sati, možete izazvati iznenađenu reakciju. Prije pet sati poslijepodne većinom se piju sokovi i kava, a 20 ili 21 sat postaje prigodnije vrijeme za alkohol.

5. Nema zvanja djelatnika nakon radnog vremena

Kako bi doprinijeli balansu privatnog i poslovnog života, Portugalci su prošle godine izglasali novi zakon koji brani šefovima kontaktiranje djelatnika nakon završetka radnog vremena. Ako stvarno nešto "ne gori", nadređeni ne smiju slati poruke, e-mailove ili zvati zaposlenike nakon završetka radnog vremena.

6. Hladno more na jugu

Ako odlučite posjetiti regiju Algarve, mjesto na koje odlaze mnogi surferi i na kojem vas čekaju brojne pješčane plaže, nemojte se neugodno iznenaditi temperaturom mora. Naime, preko ljeta će temperatura teško prijeći 17 - 18 stupnjeva, što i nije baš preugodno za plivanje. To i ne treba čuditi s obzirom na to da Algarve izlazi na ocean.

S obzirom da Algarve izlazi na ocean, ne treba se previše čuditi hladnoj temperaturi mora S obzirom da Algarve izlazi na ocean, ne treba se previše čuditi hladnoj temperaturi mora (Foto: Getty Images)

7. Račun dolazi na kraju

Praksa plaćanja računa na kraju jela ili pića u baru ili restoranu na odlasku uobičajena je u Španjolskoj. Možda ćete je poželjeti prekršiti i "odraditi plaćanje" kada hrana stigne na stol kako ne biste morali ganjati konobara jer ste u žurbi, ali ako se želite ponašati kao Španjolac – ostavite taj dio za kraj. Povjerenje između gosta i konobara nepisano je pravilo. Također, Španjolci ne naručuju sve tapase odjednom, nego uz piće za pićem (koje ne mora biti alkoholno) lagano jedu, guštaju i naručuju još u ritmu koji im paše.

 

Priznajemo da bismo, unatoč svim pravilima i savjetima, kao pravi turisti, kad dođemo u zemlju koja nas očarava svojom kulturom, svakako isprobali prenatrpane tramvaje ili se okupali u hladnom moru čija temperatura i ljeti pomalo iznenađuje... Ipak, domaćina nije lijepo uvrijediti, pa bi uz isprobavanje tapasa uz poneko pivo u večernjim satima ipak ruke držali na vidljivom mjestu. Dok se ne otisnemo u ove zemlje Pirenejskog poluotoka koje mame svojim šarmom, prave specijalitete Portugala i Španjolske možemo pronaći u Lidlu od 12. do 18. rujna u tjednu Sol&Mar okusa. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju