Ukusna paella jedno je od tradicionalnih jela Pirenejskog poluotoka, koje u istoj tavi spaja more i kopno. Kobasice, plodovi mora, piletina, riža i povrće uz maslinovo ulje i rižu jarke žute boje začinjenu šafranom savršen je spoj okusa koji opisuje ovu živopisnu mediteransku zemlju. Zbog ovog spoja neki ga nazivaju kontroverznim jelom koje na prvu uopće ne djeluje ukusno, ali već s prvim zalogajem, kad se svi okusi spoje, nestaju sve predrasude.
Ovo ukusno, jednostavno i hranjivo jelo izvorno potječe iz Valencije, ali prigrlili su ga Portugalci toliko da se neki turisti pitaju tko ga je zapravo napravio prvi. Paella je bila pravo radničko jelo koje se isprva kuhalo na otvorenom. Težaci su u njega dodavali sve što im je bilo pri ruci kako bi se okrijepili nakon napornog rada u poljima.
Paella - 4 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Inspirirani Lidlovim tjednom Sol&Mar okusa i proizvoda koji nas u Lidlu čekaju od 12. do 18. rujna, odlučili smo napraviti tradicionalnu paellu, koja je danas postala jedno od glavnih turističkih jela Pirenejskog poluotoka. Primamljiva žuta boja riže tradicionalno se dobiva dodavanjem šafrana, ali zbog njegove skupoće mnogi se umjesto njega posluže dostupnijom kurkumom. Za razliku od kremastog talijanskog rižota, kod spravljanja ovog pirenejskog jela od riže ne morate cijelo vrijeme stajati uz tavu tave ili lonac i miješati, čak je i poželjno ako se ona malo zalijepi za dno i riža postane hrskava izvana, a meka iznutra.
Paella - 8 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT - ŠARENA ŠPANJOLSKA PAELLA
Sastojci:
- 2 režnja češnjaka
- 2 manje glavice luka
- 150 grama riže
- 200 ml bijelog vina
- 2 rajčice
- 150 grama graška
- 3 stabljike celera
- 2 crvene paprike
- svežanj svježeg peršina
- žličica soli
- pola žličice mljevenog papra
- pola kobasice chorizo
- 100 g pilećih prsa
- 300 g kozica
- 300 g smrznutih plodova mora
- žličica kurkume ili prstohvat šafrana
- maslinovo ulje
- 200 - 300 ml mlake vode
Paella - 7 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Priprema:
-
Sitno nasjeckajte luk i češnjak, a povrće operite i narežite. Pola kobasice chorizo narežite na kolutiće, a file pilećih prsa na manje kockice.
- Zagrijte duboku tavu, ulijte maslinovo ulje i kratko popržite piletinu pa je izvadite iz tave. Na ostatak ulja dodajte luk i češnjak i dinstajte dok se luk ne zacakli, a češnjak zamiriši. Dodajte rižu i žličicu kurkume ili prstohvat šafrana pa sve dobro promiješajte i potom dodajte narezanu rajčicu, papriku i celer pa pustite da se povrće blago otpusti.
Paella - 1
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
-
U tavu dodajte bijelo vino. Nakon što alkohol ispari, preko njega dodajte 200 ml mlake vode, sol i papar pa kada je riža malo upije, dodajte grašak te nekoliko minuta kasnije i smrznute plodove mora (dagnje, lignje, hobotnicu, kozice, škampe...). Pet minuta prije kraja dodajte i kobasicu chorizo narezanu na kolutiće.
- Ugasite vatru i još jednom za kraj promiješajte paellu. Dodajte sitno nasjeckani peršin i uživajte u okusima Pirenejskog poluotoka uz ovo tradicionalno jelo. Pri serviranju dodajte nekoliko kapi limete i maslinova ulja po želji te uživajte u čaroliji okusa. Dobar tek! Paella - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Ovim tradicionalnim jelom Pirenejskog poluotoka za tren iz vlastitog doma možemo otputovati u daleku Španjolsku i Portugal. Ako ne planirate tako skoro kupiti avionsku kartu, spakirati kofere i odvažiti se na put, u Lidlovu tjednu Sol&Mar okusa od 12. do 18. rujna pronaći ćete sve delicije ovih egzotičnih zemlja i okuse Pirenejskog poluotoka dovesti u svoju kuhinju za tren.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.