Suprotno uvriježenom mišljenju kako turizam doprinosi isključivo zagađivanju planeta, putovanja mogu imati i pozitivan utjecaj na okoliš. Posjećivanje prirodnih ljepota poticaj je lokalnim vlastima da ulažu u održavanje tih područja, a novac koji donosi turizam omogućava razvoj lokalnih zajednica. U nastavku donosimo prijedloge s raznih kontinenata upravo takvih mjesta koja zasigurno vrijedi posjetiti.

Europa

Dunavski rezervat, Rumunjska

Ovo područje pod zaštitom je UNESCO-a kao jedan od biološki najraznolikijih mjesta u Europi. Delta Dunava raj je za promatrače ptica koji ovdje mogu susresti preko 300 različitih vrsta kao i preko 3000 drugih životinja. Hrastovi i vrbe samo su neke od 1700 različitih biljnih vrsta, među kojima možete sresti srne, veprove i lisice. U prošlosti je Rumunjska imala plan za razvoj ovog područja a susjedna Ukrajina kojoj pripada sjeverni dio ušća željela je izgraditi kanale. Znanstvenici jedinu šansu odolijevanju tim nastojanjima vide u turizmu.

Via Dinarica trail, Balkan

Ova je 1200 milja duga pješačka staza duž Dinarskih Alpi dizajnirana kako bi potpomogla ekonomski razvoj država kroz koje prolazi. Sastavljena je od starih pastirskih puteva a proteže se kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu goru, Albaniju, Kosovo, Makedoniju i Srbiju. Dijelovi staze bolje su iskorišteni i turistima privlačniji a neki su zasad zapostavljeni, ali je riječ o jednom od najbolje očuvanih prirodnih rezervata u Europi.

Afrika

Jedan od velikih ekoloških problema s kojima se susreću vlade siromašnih afričkih zemalja zasigurno je ilegalna trgovina divljim životinjama. Turizam i u ovom slučaju doprinosi razvoju lokalne ekonomije i smanjenju ilegalne trgovine te zaštiti prirodnih ljepota. Donosimo nekoliko turistima manje poznatih a svakako prekrasnih afričkih destinacija.

Pendjari nacionalni park, Sjeverozapadni Benin

U ovoj se državi nalazi jedinstvena populacija zapadnih afričkih lavova i slonova. Park je dio zaštićenog područja koje se proteže još i kroz Niger i Burkinu Faso te čini najveći očuvani ekosustav Zapadne Afrike. Benin je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu te se smatra da novac od turizma doprinosi očuvanju zapadnoafričkih lavova. Nažalost, iako se putovanje u Benin ne smatra opasnim, putovanje parkom djelomično ugrožavaju terorističke prijetnje iz susjedne Burkine Faso.

Nacionalni park Tarangire, Manyara, Tanzanija

Ovaj prekrasan a relativno slabo posjećen park u Tanzaniji nastanjen je obiljem slonova, zebra, žirafa, impala, leoparda, lavova, hijena, geparda i mnogih drugih rijetkih sisavaca. Jedino što ovdje poziva na oprez je i prisutnost ce ce muha koje izazivaju afrički bolest spavanja.

Azija

Masovni turizam često doprinosi lošem postupanju prema divljim životinjama, čega putnici danas postaju sve više i više svjesni. Na ovom popisu nalaze se mjesta gdje se prema životinjama postupa etički te one borave u svom prirodnom okruženju.

Sabah, Borneo, Malezija

Ovo mjesto na otoku Borneo jedno je od najboljih mjesta na svijetu za promatranje orangutana. Na isti način na koji je turizam doprinio zaštiti gorila u Ruandi, ovdje pomaže očuvati stanište ovih azijskih majmuna. Uz njih možete sresti i druge majmune kao i mnoge druge životinjske vrste među kojima je i pigmejski slon, jedna od najviše krijumčarenih životinja na svijetu. Poticanje lokalne zajednice najbolji je način za njihovo očuvanje.

Svetište divovskih panda, Sečuan, Kina

Slično kao i s drugim životinjama, i divovske pande i dalje su ranjiva životinjska skupina ali zahvaljujući naporima za njihovo očuvanje danas im je status od kritično ugrožene vrste ipak promijenjen u umjereno ugroženu vrstu. U ovom rezervatu živi trećina svjetske populacije panda medvjeda, a osim njih ovdje ćete naći i crvene pande, snježne leoparde i više od stotinu drugih vrsta sisavaca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju