U trendu Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak

Debeljuškaste palačinke od sira, koje se nazivaju i syriniki, jedu se diljem istočne Europe, najčešće sa slatkim vrhnjem i voćem, pekmezom ili čokoladom. U smjesu najčešće ide svježi sir, ali isprobati ih možete i s ricottom. Ponekad se u smjesu dodaje i suho voće, poput grožđica. Tijesto možete izmiksati ili izmiješati rukom, a pripazite da mu tekstura bude gušća od klasičnog tijesta za palačinke kako bi se moglo oblikovati.

 

Sastojci za palačinke od ricotte:

  • 900 g punomasnog sira ricotta
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 200 g brašna + za posipanje 
  • 1/2 žličice praška za pecivo 
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ulje za prženje

Priprema palačinki od ricotte:

  1. Pomiješajte sir s jajetom i ekstraktom vanilije te dobro izmiješajte. Umiješajte šećer pa zatim brašno i prašak za pecivo. Ovisno o gustoći smjese, prema potrebi dodajte brašna ili sira (gustoća smjese može varirati zbog različitih vrsta ricotte). 
  2. Radnu površinu ili veliku drvenu dasku posipajte brašnom. Običnom žlicom ili žlicom za sladoled zagrabite smjesu i zatim je ubacite u brašno. Pospite je brašnom i oblikujte debeljuškastu palačinku debljine malo više od centimetra.
  3. Zagrijte ulje pa pecite palačinke u više tura na laganoj do srednjoj vatri. Pržite poklopljeno oko 2-3 minute sa svake strane ili dok dobro ne porumene.