Crveni curry je tajlandski klasik koji pršti okusima, a da biste ga pripremili kod kuće, bit će vam potrebni i neki egzotični sastojci, poput curry-paste. Kupiti je možete u azijskim dućanima ili trgovinama sa začinima. Slasni umak s piletinom poslužite uz rižine rezance ili mirisnu basmati rižu.

Sastojci za crveni curry s piletinom:

400 g rižinih rezanaca
400 g pilećih prsa
1 crveni luk
150 g mrkve
6 češnjeva češnjaka
40 g svježeg đumbira
400 g pilećih prsa
150 g svježih mahuna
4 žličice paste od crvenog curryja
4 čili papričice
1 žličica smeđeg šećera
1 limeta
1 žličica mljevene paprike
1 žličica ribljeg umaka
maslinovo ulje
sol, papar

Za ukrašavanje (prema želji):
3 žlice klica mungo-graha
10 grančica korijandera

Priprema:

1. Rižine rezance prije kuhanja prelijte maslinovim uljem i kuhajte u kipućoj slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Nakon kuhanja ih ocijedite i ostavite da se prohlade.

2. Luk, mrkvu, češnjak i đumbir ogulite i narežite na manje komade. Izrežite meso i očistite mahune.

3. Na vrućem ulju popržite češnjak i đumbir, pa dodajte curry-pastu i narezano meso. Pomiješajte, posolite, popaprite i pirjajte zajedno oko 5 minuta.

4. Zatim luk i nasjeckanu mrkvu pomiješajte s mesom, pržite još 5 minuta pa umiješajte kokosovo mlijeko i dodajte mahune.

5. Čili papričice operite, uklonite sjemenke i narežite ih na manje krugove. Zatim curry začinite smeđim šećerom, sokom od limete i ribljim umakom.

6. Pomiješajte i pospite čilijem. Pustite da se krčka 5 minuta. Gotovo jelo poslužujemo s rižinim rezancima posutim klicama i korijanderom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju