• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Omiljeni slatkiš sa Sicilije: Napravite cannole poput talijanskog chefa

Ne treba pretjerivati sa šećerom jer će se izgubiti delikatna, mliječna aroma po kojoj su cannoli posebni, ali zato dodajte kandirano voće, usitnjene orašaste plodove, čokoladu...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 12.12.2021 08:54 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...

Cannoli su najpoznatiji sicilijanski recept u kojem se mirisno hrskavo tijesto spaja s kremastim punjenjem od sira ricotte. Za boju, ali i aromu u tijesto se mogu dodati kakao i instant kava, a cimet također pruža mirisnu aromu. Krema od ricotte se ukrašava usitnjenim pistacijama ili drugim orašastim mrvicama, komadićima čokolade ili kandiranim voćem. Talijani za pripremu kreme najčešće koriste ovčju ricottu koja sadrži manje tekućine od kravlje.

Kravlju ricottu stoga treba prethodno dobro ocijediti, najbolje preko noći u gazi ili čistoj krpi, kako krema ne bi bila previše rijetka. Prije pripreme kreme istisnite rukama višak vode iz ricotte, a želite li glatku kremu možete je izmiksati sa sa šećerom dok ne dobijete finu teksturu. Ne treba pretjerivati sa šećerom jer će se izgubiti delikatna, mliječna aroma po kojoj su cannoli posebni. Iako to originalni recept ne dopušta, neki će kuhari ricottu zamijeniti mascarponeom.

Koristi se i Marsala, desertno vino sa Sicilije, a može se zamijeniti i nekim drugim slatkim vinom s više alkohola, sokom od grožđa ili vodom razrijeđenim vinskim octom.

Tijesto za cannole slično je onom za pripremu tjestenine, treba biti čvrsto i podatno. Razvaljati ga možete i u stroju za tjesteninu tako da ne bude debelo oko dva milimetra, a zatim ga oblikujte oko kalupa.

Tijesto punite kremom netom prije posluživanja kako bi ostalo hrskavo, a imate li termometar iskoristite ga za ulje: bilo bi najbolje da ostane na temperaturi od 190 stupnjeva Celzija. Ako je ulje previše vruće tijesto će se suviše napuhati, a u suprotnom će biti masno.

Sastojci za canolle:

200 g brašna (najbolje 00)
20 g masti ili maslaca
1 žličica kakaa
1 žličica cimeta
1/2 žličice soli
1 jaje od oko 50 g
35 g šećera u prahu
50 ml vina marsala
ulje za prženje
Punjenje:
500 g ricotte
180 g šećera
60 g čokoladnih kapi + za ukrašavanje

Priprema:

1. U posudu uspite šećer, cimet, kakao i sol. Promiješajte pa dodajte maslac ili mast koji su omekšali na sobnoj temperaturi. Dodajte jaje pa izmiješajte. Ulijte vino i rukama umijesite tijesto. Nakon otprilike pet minuta tijesto će biti glatko pa oblikujte kuglu koju omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata.

2. Izvadite tijesto iz hladnjaka i stanjite ga valjkom na debljinu od oko 2 mm. Zatim okruglim kalupom promjera 10 ili 12 cm izrežite komade tijesta i omotajte ih oko cijevi (kalupa) za cannole. Hladnom vodom ili mlijekom navlažite pa prstima dobro spojite krajeve rubova tijesta kako se ne bi otvorili tijekom prženja.

3. Zagrijte ulje za prženje i ubacite tijesto. Pržite minutu do dvije i čim potamni prebacite ga na papirnate ručnike i ostavite da se ohladi.

4. Za kremu uzmite
ocijeđenu ricottu, pomiješajte je sa šećerom pa je protisnite kroz sito kako bi bila kremastija pa dodajte čokoladne kapi, promiješajte i ostavite u hladnjaku do punjenja. Napunite prženo tijesto kremom koju stavite u slastičarsku vrećicu pa je istisnite te zatim dodatno ukrasite čokoladom. Za dekoraciju možete iskoristiti i čokoladne mrvice, usitnjene pistacije, naribanu koru agruma…

Gušti bez trunke mesa: Beg’s Plant Based Butchery stigao na Fuliranje Beg’s Plant Based Butchery - 1 Beg’s Plant Based Butchery - 11 Beg’s Plant Based Butchery - 10 +8 Beg’s Plant Based Butchery - 9

  • #Recepti
  • #Cannoli
  • #sicilija
  • #desert
  • #Italija
  • #Ricotta
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Simona Mijoković snimljena na zagrebačkoj špici
rijedak izlazak
Simona Mijoković iznenadila pojavom na špici: Detalj u njezinoj ruci ukrao je pažnju
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
Po preporuci nutricionistice
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
zabava
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
"Luka radi prekršaj"
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Najopasniji Srbin ponovno oduševio: Pogledajte nokaut u prvoj rundi vrijedan plasmana u Gloryjevo finale
PROLAZI KROZ PROTIVNIKE
VIDEO Najopasniji Srbin ponovno oduševio: Pogledajte nokaut u prvoj rundi vrijedan plasmana u Gloryjevo finale
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
MasterChef: ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Paketić-pita od jabuka
Jednostavno

Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje

Miris cimeta je neodoljiv, prezentacija je sjajna, a ispečeni mogu trajati i do četiri dana na sobnoj temperaturi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Božićni kolač koji može stajati pola godine Hrana i piće
    Da bude na vrijeme

    Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine

  • Paketić-pita od jabuka Hrana i piće
    Jednostavno

    Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje

  • Bunet Hrana i piće
    Lako ga je voljeti

    Kremast, hrskav i čokoladan: Recept za prefini desert koji miriše na rum i bademe

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close