Chilli con carne

Chilli con carne jedno je od najpoznatijih meksičkih, tradicionalnih jela, čiji su glavni sastojci mljeveno meso, ljuta čili paprika (svježa ili u prahu) i crveni grah. Skuhajte ga za druženje s prijateljima i poslužite uz zagrijanu kukuruznu tortilju i kuhanu rižu dugog zrna, uz obveznu žlicu kiselog vrhnja. Tajna našeg recepta za ovo poznato jelo krije se u žlici Vegete Natur za meksička jela koja sadrži slatku i ljutu papriku, korijandar, đumbir, klinčić, kim i sve drugo potrebno za pravi meksički štih.

Sastojci (za 4 osobe):

500 g mljevene junetine
1 veći luk
1 crvena paprika
2 režnja češnjaka
1 žlica maslinova ulja
1 žličica ljute paprike / čilija
1 žličica paprike (dimljene)
1 žličica kumina u prahu
½ žličice mažurana
1-2 žličice Vegete Natur za meksička jela
400 g sjeckane rajčice (ili polpe)
1 kocka tamne čokolade (ili 1 žličica šećera)
300 ml mesnog temeljca (ili vode)
2 žlice koncentrata rajčice
400 g crvenog graha

Za služenje:

4 kukuruzne tortilje
200 g kuhane riža dugog zrna
1 kiselo vrhnje

Priprema:

Očistite luk i nasjeckajte ga na sitno. Očistite crvenu papriku i narežite je na sitne kockice. Očistite dva režnja češnjaka pa ih sitno nasjeckajte.

Zagrijte posudu u kojoj ćete kuhati jelo i dodajte ulje. Na zagrijano ulje dodajte luk te ga pirjajte oko pet minuta, potom dodajte češnjak, nasjeckanu papriku, žličicu ljute paprike, žličicu slatke paprike i žličicu kumina. Pirjajte oko pet minuta.

Dodajte mljeveno meso pa ga popržite na jačoj vatri oko pet minuta. Dodajte 300 ml mesnog temeljca, pustite neka prokuha. Potom dodajte koncentrat rajčice, 400 g sjeckane rajčice ili polpe, žličicu-dvije Vegete Natur za meksička jela i pola žličice mažurana.

Posolite i popaprite pa sve dobro promiješajte. Dodajte kocku tamne čokolade ili žličicu šećera. Poklopite i pustite da kuha oko 20 minuta. Povremeno promiješajte ili protresite.

Ocijedite crveni grah pa ga dodajte u lonac. Pustite da sve zajedno prokuha oko 10 minuta, podlijte vodom po potrebi. Ugasite i pustite čili da „odmori“ oko 10 minuta. Poslužite uz kuhanu rižu dugog zrna, zagrijanu kukuruznu tortilju i kiselo vrhnje.

Pileća prsa u marinadi od limete

Uz ovu ćete marinadu otkriti novu dimenziju pilećih prsa koja će ostati sočna i mekana. Trik je upravo u marinadi; sok od limete mesu će dati mekoću i punoću okusa, soja umak potrebnu slanoću, češnjak aromu, šećer fini karamelizirani okus, a Vegeta Natur onaj poznati meksički štih.

Sastojci (za 4 osobe):

600 g pilećih prsa (ili otkoštenih zabataka)
Za marinadu:
ribana korica jedne limete
sok od jedne limete
2 režnja češnjaka
3 žlice smeđeg šećera
1 manja vezica peršina ili korijandra
¼ žličice papra
1 žlica maslinova ulja
2 žlice soja umaka
1 žličica Vegete Natur za meksička jela

Priprema:

Pileća prsa stavite na dasku, prekrijte komadom prozirne folije i potucite batom.
Napravite marinadu: u plastičnu vrećicu sa zatvaračem stavite ribanu koricu jedne limete, dodajte sok od limete, maslinovo ulje, soja umak, smeđi šećer, protisnuti češnjak, sjeckani peršin ili korijandar (ako ga nađete, bit će još bolji u ovoj marinadi ) te jednu žličicu Vegete Natur za meksička jela. Ubacite meso pa iz vrećice rukama istisnite zrak i zatvorite je zatvaračem. Rukama dobro "izmasirajte" meso kako bi se posvuda ravnomjerno rasporedila marinada, potom vrećicu odložite u hladnjak i pustite marinirati najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Ovako marinirana piletina u hladnjaku može ostati i do 48 sati. Kiselina u marinadi dobivena od soka limete djeluje kao i ona u poznatom južnoameričkom specijalitetu ceviche, u kojemu se obično koriste sirova riba i plodovi mora koji se "kuhaju" u marinadi od citrusnih sokova – limete, limuna i naranče.

Izvadite meso iz vrećice i ocijedite ga od marinade.

Zagrijte grill tavu, dodajte malo maslinova, dodajte meso pa pecite po 3 minute sa svake strane.
Izvadite meso na tanjur, poklopite i pustite da odstoji nekoliko minuta, potom ga pospite sjeckanim peršinom, dodajte malo čilija, dodajte tanko rezane kriške limete pa poslužite uz kuhanu rižu dugog zrna.

Quesadille s prženim povrćem

Za sve ljubitelje sira, tu je meksička quesadilla! Radi se o jelu koje se relativno brzo sprema, a izuzetno je rado viđeno u tanjurima diljem svijeta. Quesadilla je tortilja prvenstveno punjena sirom, no vrlo često dodaju joj se i drugi dodaci, poput prženog povrća, piletine, graha i kukuruza. Mi smo našoj dodali i žličicu Vegete Natur za meksička jela kako bismo istaknuli arome i dali jelu prepoznatljivi meksički okus.

Sastojci (za 4 osobe):

4 veće kupovne tortilje (pšenične ili kukuruzne)
40 g maslaca
Za nadjev:
1 glavica luka
1 žuta paprika
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 tikvica
1 žličica Vegete Natur za meksička jela
2 žlice maslinova ulja
I dodatno:
200 g sira cheddar
150 g sira gaude

Priprema:

Luk očistite i narežite na ploške. Paprike očistite od sjemenki pa i njih narežite na ploškice. Tikvicu operite, prepolovite i narežite na tanje ploške.
Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje pa dodajte luk i pirjajte ga 3-4 minute. Potom dodajte papriku pa i nju pirjajte 3-4 minute. Na kraju dodajte tikvicu i 1 žličicu Vegete Natur za meksička jela te nastavite pirjati dok se povrće lijepo ne zapeče i malo ne omekša (mora ostati lagano hrskavo).

Oba sira naribajte na grubi dio ribeža. Grah i kukuruz ocijedite od tekućine.
Zagrijte širu tavu, ubacite kockicu maslaca pa dodajte tortilju. Zapecite je s obje strane. Potom dodajte pirjano povrće, žlicu-dvije graha i kukuruza i šaku ribanog sira. Pomoću špatule preklopite tortilju, poklopite i pustite da se zapeče. Preokrenite i zapecite s druge strane.
Izvadite na tanjur ili dasku, pospite sirom pa izrežite na trokute i poslužite.

Uz ovu obilnu gozbu poslužite lagano pivo s limetom, poznate meksičke koktele poput margarite, ili pak kao u našem slučaju uživajte u bezalkoholnom osvježenju od citrusa i začinskih biljki. ''Limunada'' od 3 vrste citrusa; limuna, limete i grejpa s dodatkom grančica bosiljka odlično gasi vatru nakon ove ljutkaste večere.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju