Kao što smo već rekli, boljeg domaćina od Davora teško ćete naći, posebno ako ste ljubitelj roštilja na američki način. Mi smo sretnici koji su njegove delicije imali prilike isprobati, a za ostale donosimo savjete uz koje svojim prijateljima možete prirediti gozbu za pamćenje. Tko zna, možda ih toliko oduševite da oni već sljedeći tjedan pripreme večeru za vas.

Svojim prijateljima Davor je pripremio Kansas City stil rebarca, odležane juneće odreske i krumpire na dva načina. S obzirom na to da se večera iščekivala satima, gosti su se između ostalog zabavljali starom dobrom američkom igrom za zabave - beer pongom. Tematske večere poput ove samo su dodatan način da animirate svoje goste i zaslužite titulu najboljeg domaćina u ekipi.

Krumpir na roštilju

Gostima je Davor za prvo jelo poslužio ribeye steakove odležane 45 dana uz krumpir s aromatiziranim maslacem. Krumpire je dobro posušio i začinio maslinovim uljem obogaćenim Vegetom Natur za krumpire te ih pekao sat vremena na roštilju, na posudici od aluminijske folije pokrivenom također s aluminijskom folijom.

Dok su se krumpiri pekli, napravio je aromatizirani maslac s Vegeta Natur začinom za krumpire koji je potom zamotao u prozirnu foliju i ostavio u hladnjaku da se stvrdne. Na gotove, vruće krumpire narezao je aromatizirani maslac te na vrh dodao mileram i peršin.

Ovi krumpiri iznenadili su sve prisutne, a njihov odličan okus otvorio je nove vidike koji svaki krumpir pretvaraju u fantastičnu i uzbudljivu ukusnu avanturu. Krumpire začinjene aromatiziranim maslacem s Vegetom Natur za krumpire osvježio je mileram, koji je upotpunio taj nimalo dosadan prilog pripremljen po receptu majke prirode.

Uz rebarca odlučio je poslužiti punjene Hasselback krumpire. Za početak ih je zarezao po cijeloj dužini i premazao mješavinom maslinova ulja te začinio Vegetom Natur za krumpire uz koji i početnici mogu pripremiti pravo remek-djelo. Svaki zarez napunio je s komadom špeka, cheddar sira i jalapeno papričicom. Punjene krumpire pekao je poklopljene na roštilju četrdesetak minuta.

Meso koje se isplati čekati pet sati

Rebarca u Kansas City stilu Davor je počeo pripremati prva s obzirom na to da se u smokeru peku pet sati. ''U našim mesnicama taj dio možemo pronaći zajedno s masnoćom i kožom kao carsko meso, a kad očistimo taj višak masnoće na debljinu od centimetar i pol do dva, onda dobijemo St. Luise rez'', objasnio je Davor i napomenuo kako je kod rebaraca važno skinuti zaštitnu opnu na samim rebrima jer ona blokira dim i teško ju je žvakati, što uništava užitak jedenja.

Rebarca je s obje strane premazao kečapom, a nakon toga stavio mješavinu začina za roštilj i napomenuo da na tome ne treba štedjeti. Nakon što je rebarca okupao u začinu, stavio ih je u smoker te u njega dodao drvo jabuke sa skinutom korom kako bi dobio dovoljnu količinu dima. U smokeru ih je pekao pet sati na 120 °C s prvim satom pojačanog dima.

Kada su rebarca bila gotova, Davor ih je dobro premazao finim BBQ umakom i narezao na komade. Ovo ''jelo s potpisom'', kako ga je Davor nazvao, razgrabilo se u trenu.

Prije rebarca, da ne ostavi svoje goste dugo gladnima, Davor im nije propustio ponuditi ni odležano meso iz vlastite zreonice. Ribeye Steakove odležane 45 dana i s kostima 21 dan polio je maslinovim uljem i malo zasolio te pekao na roštilju na unutarnjoj temperaturi od 58 do 60°C oko 4 minute, dvije minute sa svake strane. U tom trenutku, temperatura roštilja bila je iznad 250°C.

Bila je to večera dostojna jednog poštenog Amerikanca. Svi za stolom morali su malo otpustiti remen i, što je najvažnije za Davora, kući nitko nije otišao gladan.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju