U trendu La Pelosa - 2 Sladak život gorkog okusa Talijanski Maldivi? "Plaža koju morate vidjeti" ima pravila koja se neće svima svidjeti Punjenje paprika Male tajne 5 pogrešaka zbog kojih punjene paprike nikad nisu dovoljno ukusne Rustica - 4 Velike porcije, ali... Restoran Rustica: "Narodni" restoran na početku Dubrave koji nije ostavio dobar dojam

Japanske palačinke nisu jedno od jela koje možete ostaviti za kasnije. Najbolje su odmah iz tave, čim se dovoljno ohlade da možete uživati u tijestu koje se topi u ustima. Flafasta tekstura se dobiva zahvaljujući bjelanjcima koji se tuku u čvrsti snijeg pa tek tada dodaju ostatku smjese.

Rezultat su mjehurići zraka koji ostaju zarobljeni u tijestu. Japanski kuhari se natječu tko će napraviti mekše i pjenastije palačinke, a tajna je u pravilno napravljenom snjegu koji mora biti čvrst, ali bjelanjci se ne smiju pretući - to možete vidjeti po vrstim vrhovima smjese. 

Tava mora biti ravnomjerno zagrijana, ali ne i previše vruća, a smjesa se peče poklopljena na laganoj vatri kako bi tijesto bilo ravnomjerno pečeno. Kako ne bi bilo suho u tavu možete dodati i žličicu vode.

Sastojci za japanske palačinke

4 bjelanjka
2 žumanjka
½ žličice limunova soka
½ žličice soli
6 žlica šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
¼ šalice mlijeka sobne temperature
2 otopljene žlice maslaca
6 žlica brašna
1 žličica škrobnog brašna

1. Pomiješajte bjelanjke, limun i sol pa miksajte dok ne postane pjenasto i zatim postepeno dodajte 5 žlica šećera. Kada su vrhovi smjese čvrsti ugasite mikser.

2. U drugoj posudi izmiksajte preostalu žlicu šećera, ekstrakt vanilije sa žumanjcima pa dodajte mlijeko i maslac (ne smije biti vruć) i izmiksajte.

3. Polako dodajte bjelanjke, smjesu po smjesu u žumanjke pa lagano promiješajte.

4. Namastite tavu i zagrijte je pa ako imate, stavite na nju okrugle kalupe kako biste dobili ljepši oblik palačinki. Na laganoj vatri pecite po dvije, najviše tri u jednoj tavi. Ostavite ih minutu pa dodajte oko pola šalice smjese u svaki kalup. Dodajte žličicu do dvije na prazno mjesto u tavi pa poklopite. Pecite oko 5 do 7 minuta dok smjesa ne naraste. Stavite lopaticu na kalup pa pomoću nje okrenite kalupe i pecte još 2-3 minute. Svaka strana treba imati poprimiti smeđu, ali ne pretamnu boju.

5. Poslužite se nožem da lakše odvojite tijesto od kalupa pa izvadite na tanjur i poslužite s medom, voćem, čokoladom ili dodatkom prema želji.

Savjet: nemate li kalupe, smjesu možete pažljivo staviti na tavu kuhačom, što se može i vidjeti u videu.