Japanske palačinke nisu jedno od jela koje možete ostaviti za kasnije. Najbolje su odmah iz tave, čim se dovoljno ohlade da možete uživati u tijestu koje se topi u ustima. Flafasta tekstura se dobiva zahvaljujući bjelanjcima koji se tuku u čvrsti snijeg pa tek tada dodaju ostatku smjese.

Rezultat su mjehurići zraka koji ostaju zarobljeni u tijestu. Japanski kuhari se natječu tko će napraviti mekše i pjenastije palačinke, a tajna je u pravilno napravljenom snjegu koji mora biti čvrst, ali bjelanjci se ne smiju pretući - to možete vidjeti po vrstim vrhovima smjese. 

Tava mora biti ravnomjerno zagrijana, ali ne i previše vruća, a smjesa se peče poklopljena na laganoj vatri kako bi tijesto bilo ravnomjerno pečeno. Kako ne bi bilo suho u tavu možete dodati i žličicu vode.

Sastojci za japanske palačinke

4 bjelanjka
2 žumanjka
½ žličice limunova soka
½ žličice soli
6 žlica šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
¼ šalice mlijeka sobne temperature
2 otopljene žlice maslaca
6 žlica brašna
1 žličica škrobnog brašna

1. Pomiješajte bjelanjke, limun i sol pa miksajte dok ne postane pjenasto i zatim postepeno dodajte 5 žlica šećera. Kada su vrhovi smjese čvrsti ugasite mikser.

2. U drugoj posudi izmiksajte preostalu žlicu šećera, ekstrakt vanilije sa žumanjcima pa dodajte mlijeko i maslac (ne smije biti vruć) i izmiksajte.

3. Polako dodajte bjelanjke, smjesu po smjesu u žumanjke pa lagano promiješajte.

4. Namastite tavu i zagrijte je pa ako imate, stavite na nju okrugle kalupe kako biste dobili ljepši oblik palačinki. Na laganoj vatri pecite po dvije, najviše tri u jednoj tavi. Ostavite ih minutu pa dodajte oko pola šalice smjese u svaki kalup. Dodajte žličicu do dvije na prazno mjesto u tavi pa poklopite. Pecite oko 5 do 7 minuta dok smjesa ne naraste. Stavite lopaticu na kalup pa pomoću nje okrenite kalupe i pecte još 2-3 minute. Svaka strana treba imati poprimiti smeđu, ali ne pretamnu boju.

5. Poslužite se nožem da lakše odvojite tijesto od kalupa pa izvadite na tanjur i poslužite s medom, voćem, čokoladom ili dodatkom prema želji.

Savjet: nemate li kalupe, smjesu možete pažljivo staviti na tavu kuhačom, što se može i vidjeti u videu.  

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju