• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Ne viđa se svaki dan: Tajanstvena sorta grožđa na kultnoj terasi u centru Zagreba

Zinfandel je čuveno vino u svijetu koje već desetljećima izaziva pozornost kod potrošača, posebno Amerikanaca. Njegovoj popularnosti znatno je pridonio misterij podrijetla.

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 17.09.2020 13:55 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti

Na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade uz visoke mjere opreza i manji krug uzvanika održana je jedinstvena jesenska berba grožđa i predstavljanje prvog limitiranog izdanja butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom Vlade Krauthakera, jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara, koji je prije nekoliko godina hotelu poklonio loze zinfandela.

„Danas se prisjećam početaka suradnje s hotelom Esplanade koja traje već više od 20 godina. U jednom od zajedničkih druženja došli smo na pomalo hrabru ideju da zasadimo trsove zinfandela, prve u ovom dijelu Hrvatske, kojima bismo dodatno naglasili ime čuvenog fine dining restorana Zinfandel's.

Da je ovaj spoj vinarstva i vrhunske gastronomije bio dobra ideja, potvrđuje nam činjenica da smo napunili simboličan broj butelja kojima suradnja zagrebačke Esplanade i hrvatskih vinara poprima jednu novu, plemenitu dimenziju. Ponosan sam što su upravo prestižni hotel Esplanade i direktor Ivica Max Krizmanić izabrali vinariju Krauthaker za stvaranje ove prekrasne hrvatske gastronomske priče”, istaknuo je vinar i enolog Vlado Krauthaker. 

Berbu 2019. odlikuju tamna crvena boja i okusi bobičastog voća, posebno maline, praćeni začinima poput đumbira, ružmarina i češnjaka s aromatičnim zadimljenim završetkom nalik duhanu.

Limitirano izdanje Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom vinarije Krauthaker uvrstit će se na vinsku kartu restorana Zinfandel's i bit će dostupno gostima po cijeni od 430 kuna do isteka zaliha.

Upravo je vinova loza zaštitni znak Esplanadina restorana koji je dobio ime po sorti grožđa zinfandel, koja je početkom 19. stoljeća prenesena iz Dalmacije u SAD. Stoga je to vino simbol isprepletenosti kultura koje se susreću u kuhinji restorana Zinfandel's.

„Zinfandel je čuveno vino u svijetu koje već desetljećima izaziva pozornost kod potrošača, posebno Amerikanaca. Njegovoj popularnosti znatno je pridonio misterij podrijetla. Naime, kako su sve sorte koje se uzgajaju u Americi izvorno iz Europe, za sve osim zinfandela točno se znalo odakle potječu. Desetljećima su znanstvenici pokušavali razriješiti ovu enigmu. Tim znanstvenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu imao je sreće pronaći tu sortu 2000. godine u Kaštelima pod nazivom crljenak kaštelanski. Pomoću DNK analize i uz suradnju kolega s UC Davis iz Kalifornije nedvojbeno smo dokazali da se radi o istoj sorti.

Poslije smo pronašli dokumente koji pokazuju da je ta sorta uzgajana u Dalmaciji u srednjem vijeku pod nazivom tribidrag, a u 16. stoljeću bilo je to naše vino koje se u najvećim količinama izvozilo u Veneciju. Treba naglasiti da je u trenutku otkrića bilo svega dvadesetak loza u dalmatinskim vinogradima, a od tada do danas intenzivno ih razmnožavamo. Neki su vinari odmah započeli sa sadnjom ove sorte da bi je zajedničkim trudom spasili od zaborava, pa danas imamo brojne proizvođače toga grožđa i vina. Neki poput Krauthakera uspješno ga uzgajaju i u Slavoniji”, istaknuo je prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Uz kušanje prvih butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade, uzvanici su imali priliku sudjelovati i u jedinstvenoj jesenskoj berbi grožđa na terasi Oleander koju je predvodio g. Krauthaker.

„Jako me veseli što je naša prošlogodišnja berba i dugogodišnja suradnja s velikim hrvatskim vinarom Krauthakerom urodila plodom. Osoblje hotela brižno je njegovalo loze u našem malom vrtu i bili smo posebno ponosni i uzbuđeni kada smo vidjeli prve bobice. Tada se počela rađati ideja da bismo mogli imati vino s vlastitom etiketom. Čim smo čuli da nam stižu prve butelje, odlučili smo okupiti prijatelje hotela Esplanade, zajedno nazdraviti ovom uspješnom pothvatu i pritom se zabaviti u jesenskoj berbi u srcu Zagreba.

Vino koje je vinarija Krauthaker proizvela za hotel izvrsne je kvalitete. Butelja nema mnogo, no sretni smo što je hotel dobio svoje prvo vino iza kojeg stoji lijepa priča o prijateljstvu, ljubavi prema gastronomiji i enologiji, kao i poveznica s restoranom. Vjerujem da će gosti restorana ove jeseni uživati u spoju zinfandela i jesenskih delicija s novog jelovnika”, istaknuo je generalni direktor hotela Ivica Max Krizmanić.

Okupljanje na terasi Oleander bilo je ujedno i idealan povod za najavu novog uzbudljivog jesenskog jelovnika restorana Zinfandel's, čiji koncept potpisuje chefica kuhinje Ana Grgić, a u kojemu će gosti moći uživati od 29. rujna. Ana je za tu prigodu pripremila niz fantastičnih kreativnih zalogaja koji su izvrsno dopunjavali Krauthakerova vina, poput ukiseljenih čičoka u juhi od dimljene čičoke uz usoljene kozice i ulje od kapara, gnuda s fluidnim gelom od cikle, pestom od lješnjaka te kremom od stilton sira, kao i file romba uz velouté od crnog češnjaka i pinjola. Posebno oduševljenje izazvale su rolice od kelja punjene confitom od domaće patke poslužene uz kremu od crne leće i umak od klekovih bobica i kardamoma, a koje su se posebno dobro sljubile uz zinfandel.

„Jelovnik je u potpunosti nadahnut aromatičnim jesenskim namirnicama poput kestena, kukuruza, crnih tartufa, naranči i vrganja. Posebno sam ponosna i na našu gurmansku kolekciju zimnice koju smo sami kiselili i salamurili. Novi jelovnik stavlja naglasak na svježe domaće namirnice koje nabavljamo od pomno biranih OPG-ova. Tako primjerice slasna patka, čiji baš svaki dio iskoristimo u jelu, dolazi iz OPG-a Orehovec iz Varaždina, dok je kozji sir iz nagrađivanog OPG-a Moravec”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić.

Za one koji su skloni provjerenim hedonističkim kombinacijama, novi jesenski jelovnik donosi slasni Kagoshima Wagyu steak s karameliziranom ljutikom i gljivama shiitake te neizostavnu guščju jetru, ovaj put u simbiozi s mariniranim kruškama u portu i crvenom papru, posluženu uz topli brioš te maslac s narančom.

Kreativna desertna karta donosi citrusne okuse naranče i mandarine, slasnu rabarbaru i vrhunsku čokoladu, a svakako valja kušati jedinstveni sladoled od kukuruza šećerca s terinom od jabuke, kao i hrskave kekse od đumbira poslužene uz mliječni pekmez i ušećereni đumbir koji na stol donose dašak orijenta.

  • #gdje sjesti
  • #Vino
  • #grožđe
  • #zinfandel's
  • #esplanada
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najveći advent u Europi 2025.
750 km od Zagreba
Ovo je najveći božićni sajam u Europi – i ne, ne nalazi se u Austriji, niti u Njemačkoj
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
POKROVITELJ DINERS
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
Panda & Sons najbolji bar na svijetu u 2025.
Nevjerojatna ponuda
Izvana je ništa posebno, ali kad uđete unutra…Ovo je najbolji bar na svijetu u 2025.
Revolucija, diktatura i kontroverza: Dan kada je umro Fidel Castro
I da i ne
Revolucija, diktatura i kontroverza: Dan kada je umro Fidel Castro
"Kakvo otkriće! Ovo je tek početak...": Skriva li Španjolska podzemni labirint dugačak 50 kilometara?
Pandorina kutija
"Kakvo otkriće! Ovo je tek početak...": Skriva li Španjolska podzemni labirint dugačak 50 kilometara?
Gulaš od junetine i ječma recept
Jednostavan recept
Ovaj gulaš od junetine jako je fin, iako ima neke sastojke koje ne bismo očekivali u tom jelu
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Venezuela traži od međunarodnih zračnih kompanija da nastave letove - IATA
Otkazani letovi
Rat samo što nije počeo? Amerikanci poslali globalno upozorenje: "Situacija je opasna"
Stigle reakcije na Thompsonovu poruku Tomaševiću: "HDZ je napravio cirkus u Hrvatskoj"
Svađa zbog koncerta
Stigle reakcije na Thompsonovu poruku Tomaševiću: "HDZ je napravio cirkus u Hrvatskoj"
Thompson i Tomašević u sukobu uoči koncerta, ustavni stručnjak oglasio se o ZDS-u: "Ne smije biti razlike između pjevača i publike"
postavljen ultimatum
Thompson i Tomašević u sukobu uoči koncerta, ustavni stručnjak oglasio se o ZDS-u: "Ne smije biti razlike..."
show
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Vjenčali se Sanja Cukon i Sead Bojić iz MasterChefa
"vožnja života!"
Vjenčao se naš par iz MasterChefa! Ovom fotografijom otkrili su prekrasnu vijest
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
Stručnjaci su zabrinuti
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
zabava
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Novi malware krade novac i podatke preko WhatsAppa, a stručnjaci tvrde da zapravo nitko nije siguran
Širi se Brazilom, no...
Novi malware krade novac i podatke preko WhatsAppa, a stručnjaci tvrde da zapravo nitko nije siguran
sport
Slučaj kakav domaći nogomet ne pamti: "Teško da je to samo Kovačevićeva odluka, malo je prejaka"
sve su krivi novinari
Slučaj kakav domaći nogomet ne pamti: "Teško da je to samo Kovačevićeva odluka, malo je prejaka"
VIDEO Krvoločnim startom pokosio velikog BiH napadača: Ovo je ozljeda koja mu vjerojatno završava karijeru!
STRAŠNO
VIDEO Krvoločnim startom pokosio velikog BiH napadača: Ovo je ozljeda koja mu vjerojatno završava karijeru!
Naišao na Jon Jonesa na ulici i srušio ga na pod: Slavni prvak nije imao šanse
poznati borci
VIDEO Naišao na Jona Jonesa na ulici i srušio ga na pod: Slavni prvak nije imao šanse
tv
MasterChef: Napeto kuhanje inspirirano koktelima iznjedrilo kompleksna jela! Tko će napustiti Masterchef?
VRIJEME ZA KUŠANJE
Napeto kuhanje inspirirano koktelima iznjedrilo kompleksna jela! Tko će napustiti Masterchef?
MasterChef: Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
TENZIJE
Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
MasterChef: Kandidati MasterChefa prvi put nominiraju bez prilike da se dogovore! Tko odlazi u stres test?
NAPETO!
Kandidati MasterChefa prvi put nominiraju bez prilike da se dogovore! Tko odlazi u stres test?
putovanja
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Najčišći grad na svijetu 2025. Singapur
Pa se vi igrajte vatrom...
Bacite li opušak na cestu u najčišćem gradu na svijetu, globit će vas s 200 eura kazne
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
sve
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
Vino uz žlicu u Maloj ribi - 11
Eno-gastro doživljaj

Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru

Eno-gastro projekt uskoro ulazi u svoju sedmu godinu postojanja tijekom kojih se učilo i uživalo u vinima, hrani i pratećim gastronomskim radostima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Vina Krešić u Vinklu - 24 Hrana i piće
    Gdje loza ljubi nebo...

    S nogometnog terena na vinski: Bivši nogometaš Dario Krešić predstavio vina iz Šarengrada u restoranu Vinkl

  • Restoran 1444, Mokrice Aktualno
    Doživljaj za nepce

    Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

  • Vino uz žlicu u Maloj ribi - 11 Aktualno
    Eno-gastro doživljaj

    Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close