• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Franck Barista Contest

Najbolji baristi u regiji otkrili što treba za odličnu kavu: „Možete vrhunski poznavati tehniku, ali…“

Kava u kafiću je ili dobra ili loša. Tako je najčešće potrošači najraširenijeg napitka na svijetu ocjenjuju. Već pri prvom gutljaju iz jutarnje šalice kupac zna je li zadovoljan ili nije. No, što se sve krije iza pripravljanja omiljenog napitka najčešće nije u fokusu gosta. Priprema kave opsežna je i dugotrajna vještina, koju vrhunski baristi uvježbavaju godinama.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 6.10.2022 08:28 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Deset najboljih barista u regiji okupilo se na finalnom natjecanju u pripremi kave na najdugovječnijem barističkom natjecanju – Franck Barista Contest.

Svaki od kandidata imao je 15 minuta u kojima je pripremao dvije šalice espressa i cappuccina s tehnikom latte art te dva napitka s vlastitim potpisom, gdje se posebno evaluirala kreativnost, a sve to pod budnim okom tehničkih i osjetilnih sudaca, koji nisu imali lak zadatak. Nakon što su svi kandidati predstavili svoje umijeće, suci su se složili – ovo je natjecanje s vrhunskim kandidatima, u kojem su zaista presudile nijanse. Čak su bili i neodlučni tko će osvojiti treće mjesto, pa je dvoje kandidata moralo ponoviti tehniku latte art kako bi suci mogli donijeti pravednu odluku o trećeplasiranom.

Zoran Trkulja, trener barista u Francku, na ovom je natjecanju proslavio i svoje 30. jubilarno suđenje i siguran je kako se ljestvica izvrsnosti podigla. Gotovo svi natjecatelji dobili su najveći broj bodova u tehničkom dijelu natjecanja. Ocjenjuju se detalji u pripremi kave koji su jako važni za higijenu. Paze na čišćenje filter-košarice, čistoću ukupne stanice i ukupan dojam u pripremi.

„U tehničkom aspektu natjecanja gotovo svi su imali maksimalan broj bodova. Sada vidim pomak i nadam se da će se sada to sve preslikati na ugostiteljske objekte, u kojima se odvija zadnji, ali jako važan korak u pripremi kave.“

Priprema kave u ugostiteljskim objektima i posluživanje jako su važan korak u stvaranju dojma o određenoj vrsti kave. Kako bi kava od ploda postala najmirisniji napitak, najčešće prođe više od šest mjeseci. Zadatak trenera barista je bariste naučiti da od sirovine izvuku maksimum i u pripremi.

„Možemo imati najbolju opremu i najbolju kavu, ali ako taj zadnji korak, koji traje oko 30 sekundi, nije dobro izveden, sve pada u vodu. Izazov u mom poslu je da, nakon što se netko trudi gotovo godinu dana, barist pripremi i posluži odličnu kavu“, kaže Trkulja.

Da se ljestvica izvrsnosti u pripremi kave podigla, slaže se i osjetilna sutkinja Vesna Mihatov, direktorica istraživanja, razvoja i kontrole kvalitete u Francku.

„Imam veliko poštovanje prema kandidatima zbog toga što su se toliko trudili da u svega 15 minuta pokažu što znaju. Ovo je natjecanje u kojem i jedna greška u koracima čini razliku. Kod pripreme espressa ocjenjivali smo volumen šalice, okus, balans i kako je kava bila poslužena. I druga kategorija je bila latte art, gdje se gledala kompleksnost izgleda samog latte arta, gledali smo kremu i teksturu.“

Vesna Mihatov jedna je od onih osoba koja ima zbilja poseban posao, kojim se u Hrvatskoj bavi malen broj ljudi. Zajedno sa svojim timom posebnom metodologijom ocjenjuju kavu prije nego što dođe na tržište.

„Za ocjenjivanje kave morate imati osnovnu mogućnost raspoznavanja okusa, a sve ostalo su treninzi. To su na stotine i stotine šalica kava koje moram kušati i zapamtiti kako bih mogla u memoriji stvoriti taj jedan mozaik okusa“, objašnjava Mihatov.

Biti vrhunski barist ne znači biti samo tehnički točan, već je to djelatnost u kojoj do izražaja dođu oni koji istinski vole kavu i svoj posao. Kako pripremiti mlinac, čuvati temperaturu šalice na idealnoj temperaturi, stvoriti idealan pritisak – sve te vještine mora imati vrhunski barist, ali ono što čini razliku je emocija koju barist ima prema kavi.

Prvu nagradu na uzbudljivom barističkom natjecanju, s jakom konkurencijom, osvojio je Tomislav Stančić iz Šibenika. Suce je osvojio zanimljivim nastupom i prezentacijom kava, a posebnost u pripremi napitaka s kavom pokazao je i u pripremi svojeg signature drinka.

„Pripremao sam koktel sa šibenskom travaricom, domaćim likerom od limuna i ružmarina koji rastu na šibenskoj tvrđavi Barone, sherry sodom i, naravno, kavom. Koktel je bio satiričan jer je Šibenik sada otvorio posljednju revitaliziranu tvrđavu, na kojoj se nalazi repetitor koji je tu još od davne 1975. godine. Mi smo Šibenčani malo na svoju ruku, pa ako nešto ne možemo promijeniti, volimo se s time šaliti, tako da je moj koktel u bojama bio posveta tom repetitoru.“

Osim iskustva i novih poznanstava, pobjednik je kući ponio i atraktivnu glavnu nagradu – kultni profesionalni espresso aparat La Marzocco Linea mini Black&Wood edition, jedan od najcjenjenijih espresso aparata na svijetu, u vrijednosti od 36.000 kn. Drugoplasirana Tjaša Rogelj iz Ljubljane osvojila je 6000 kuna na potrošačkoj kartici, a trećeplasirana Lejla Krasnić iz Sarajeva 3000 kuna.

Osim satirom koju je pobjednik unio u nastup i prezentaciju svojih vještina, suce je osvojio i jednostavnim pristupom u pripremi sve traženijih napitaka od kave.

„Kokteli s kavom posljednjih su godina vrlo tražen napitak. U njihovoj recepturi izbjegavaju se umjetni zaslađivači, sirupi i šećeri i dodaju se prirodni sastojci. Englezi su to prvi uveli kao energetsko piće s malo kalorija, bez kemikalija, i tako stvaramo pravu energetsku bombu“, objašnjava Zoran Trkulja, Franckov profesionalni barist i tehnički sudac, trener s brojnim strukovnim nagradama te jedan od osnivača i stalnih sudaca natjecanja Sarajevo Latte Art Challenge.

„Na pitanje koje kvalitete treba imati barist odgovor je uvijek ljubav, ljubav, ljubav. Uz to, puno volje i odricanja. Možda zvuči kao klišej, ali to zaista je tako. Za vježbanje treba kupiti kavu, treba kupiti mlijeko, treba vam prostor za vježbanje, a nema smisla ulagati u sve to ako ne radite to s puno ljubavi. Onda zanemarujete ovaj faktor financija i idete sa srcem u to“, zaključio je ovogodišnji pobjednik Tomislav Stančić.

Na pitanje zašto se kava toliko utkala u naše društvo i zašto bez nje ne možemo teško je precizno odgovoriti. Kava je i ritual i vještina i razlog za druženje. Sve to što kavu čini kavom dobro znaju i u Francku, koji osim preciznom proizvodnjom i ispitivanjem proizvoda i ovakvim natjecanjima podižu kvalitetu kave na višu razinu. Ovim natjecanjem cilj je raširiti svijest o pravilnoj pripremi kave i educirati što veći broj barista kako bi pred kupca stigao vrhunski proizvod, a time i ritual uživanja u kavi podići na višu razinu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Franck po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Franck Barista Contest
  • #tomislav stančić
  • #franck
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Ogroman potencijal
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Dajte šansu Trevisu
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Vrijedi poslušati
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Sve sastojke već imate kod kuće: Recept za fini zapečeni krumpir s jajima
Brzo i jednostavno
Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo
Ne može jednostavnije: Slatka torta od meda za koju sve sastojke imate kod kuće
Jednostavnije ne može
Slastica u zadnji čas: Slatka torta za koju sve sastojke imate kod kuće, a pripremit ćete je za pola sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Požar na vrhu Vjesnikova nebodera: Diže se gusti dim
Buktinja
Drama u Vjesnikovu neboderu: "Požar se agresivno širi vertikalno, krhotine otpadaju sa zgrade"
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
VIDEO Spektakularni povratak Nepalca koji u Hrvatskoj radi za 1000 eura
Vratio se kao bogataš
VIDEO Spektakularni povratak Nepalca koji u Hrvatskoj radi za 1000 eura: Unajmio helikopter, dočekala ga gomila mještana
show
Vivian Wilson mamila poglede na modnoj reviji u Los Angelesu
gradi svoj put
Znate li čija je ovo kći? Tata joj je svjetski moćnik čijeg se prezimena odrekla
Kako je Laura Gnjatović izgledala prije pet godina?
pogled unatrag
Pogledajte kako je naša misica izgledala prije pet godina, sad je jasno zašto slovi za favoritkinju
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Jedan tihi pokazatelj u krvi može predvidjeti demenciju desetljećima prije simptoma!
Alarmantni rezultati nove studije
Jedan tihi pokazatelj u krvi može predvidjeti demenciju desetljećima prije simptoma!
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
Dobro je znati
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a
Pronađen u krvi pacijenata
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a
sport
FOTO Hrvatski ultrasi odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
PODIGLI PORUKU
FOTO Hrvatski ultrasi vulgarno odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
Pogledajte što je cnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
hns objavio
Pogledajte što je crnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
VIDEO Hrvatska velikim preokretom slavila u Crnoj Gori i sad čeka ždrijeb SP-a!
POGLEDAJTE GOLOVE
VIDEO Hrvatska velikim preokretom slavila u Crnoj Gori i sad čeka ždrijeb SP-a!
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
putovanja
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
novac
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Terra ima novu božićnu kolekciju
Jednostavna, a toliko efektna
Pogledajte ovu božićnu kolekciju, ne znamo bismo li je poklonili ili ostavili samo za sebe
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Hlače od samta su veliki trend ove sezone
GLASAJTE U ANKETI
Tople hlače hit su ove jeseni - hoćete li ih nositi? Pronašli smo i 10 modela koji bi vam se mogli svidjeti
sve
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
FOTO Hrvatski ultrasi odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
PODIGLI PORUKU
FOTO Hrvatski ultrasi vulgarno odgovorili Crnogorcima: "Oprosta nema!"
Pogledajte što je cnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
hns objavio
Pogledajte što je crnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
Med hrvatskih pčelinjaka
Franck donosi

Znate li kako se ''muzu'' pčele? Pčelar nam otkriva kako razlikovati med od patvorine

Pčele odlaze na pašu kao i krave, ali kako poslije daju med? Kako se ''muzu'' pčele? Pčele obilaze cvijeće, ulaze u košnice, a pčelari kasnije iz njih vade med. Kakva čarolija se događa unutra, identična kao ona i prije 30 milijuna godina, otkriva nam pčelar Ante Štavun. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • JRE - 13 Aktualno
    130 godina

    JRE u gostima: Najbolji hrvatski kuhari pripremili gozbu Francku za rođendan

  • Slika nije dostupna Zanimljivosti
    Franck donosi

    Svaki treći naš zalogaj je ovisan o njima: Pet načina na koje možete spasiti pčele i olakšati im važan posao

  • Med hrvatskih pčelinjaka Zanimljivosti
    Franck donosi

    Znate li kako se ''muzu'' pčele? Pčelar nam otkriva kako razlikovati med od patvorine

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close