• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Uzbudljiva prošlost jabukovače: Baskijsko zlatno piće koje je kitolovcima davalo "neobjašnjivu snagu"

Kuće baskijske jabukovače ili „sagardotegi“ izvorno su bila mjesta na koja bi mještani odlazili po jabukovaču, a obično bi ponijeli i nešto za jelo kako ne bi pili na prazan želudac...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 24.07.2022 09:15 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Vrata Bilogore Vrata Bilogore Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

Ona dobra strara izreka s Rimom i papom vrijedi i u slučaju Baskije i jabukovače. Još prije 200 godina na sjeveru zemlje, preciznije potezu od Zeraina do mora, moglo se nabrojiti više od 2000 obiteljskih kuća u kojima se proizvodilo zlatno piće čija prošlost seže do 11. stoljeća. Danas se samo u Oiharteu svake godine napravi 70 tisuća litara jabukovače koja se dobiva od 1500 voćaka što rastu u blizini.

Baskija je domovina otprilike 500 vrsta jabuka, a jabukovača je duboko isprepletena s tradicijom i običajima. Nerijetko bi se točila i u dječje čaše uz ručak, ili večeru, osobito u obiteljima koje su imale svoje voćnjake.

Kuće baskijske jabukovače ili „sagardotegi“ izvorno su bila mjesta na koja bi mještani odlazili po jabukovaču, a obično bi ponijeli i nešto za jelo kako ne bi pili na prazan želudac. S vremenom su sagardotegi prerasli u mjesta za druženje uz kapljicu i fine zalogaje. Danas su sagardotegi tipično stare seoske kuće smještene uglavnom u Gipuzkoi, oko San Sebastiana, međutim, mogu se pronaći u cijeloj Baskiji. Osim jabukovače ondje se dolazi i na jela od bakalara, fine mesne odreske i domaći sir. Jabukovača se toči gostima iz ogromnih drvenih bačava (kupela), koje se povremeno otvaraju kada netko vikne "Txotx!". Zlatna tekućina prsne iz slavine i mora se uhvatiti čašom, za što je potrebno nešto spretnosti. Službeni početak sezone jabukovače počinje sredinom siječnja i traje do travnja ili svibnja. Kuće jabukovače uglavnom su otvorene samo tijekom sezone, ali nađe ih se i tijekom cijele godine.

Iako to više nije tako, kuće jabukovače nekoć su bile rezervirane samo za muškarce.

„Moj otac i djed običavali su ići u kuću jabukovače četiri puta tjedno, što ženama nije bilo dopušteno. Ali svijet i navike su se promijenili. Sada se kuće uglavnom otvaraju vikendom za ručak i večeru, ili tijekom dana jabukovače od siječnja do travnja i svi su dobrodošli“, ispričale je Amaia Zubeldia Arratibel za BBC travel.

Porast proizvodnje jabukovače usko je vezan uz more. Naime, kraljevi Kastilje, drevne regije sjeveroistočne Španjolske, prolazili su kroz Baskiju na putu za Francusku. Za baskijski grad San Sebastian i njegovu obližnju luku Pasaia to je ubrzalo gospodarski rast, a izgradnja drvenih brodova, fregata i brigantina oživjela je obalu. Baski su bili vrhunski „morski vukovi“ te među prvima su oplovili svijet - čak su pratili Kristofora Kolumba u Novi svijet. Njihove vještine postale su vrlo tražene kada je svijet otkrio kitolov, jer je globalna potražnja za uljem koje se koristilo za svijeće i sapune naglo porasla.

Kitolovci koji bi plovili uglavnom prema Newfoundlandu i Labradoru u Kanadi pili su jabukovaču jer je bila pristupačnija od vina,a zahvaljujući visokim dozama vitamina C rijetko su patili od skorbuta. Do 16. stoljeća baskijski kitolovci su postali poznati diljem svijeta po svojoj izdržljivosti. Bili su glasoviti po "mističnoj" prednost nad drugim pomorskim nacijama i regijama. Bilo je to plodno vrijeme za uzgajivače jabuka, kada je i San Sebastian doživio procvat. Kako bi se sačuvalo sjećanje na prošlost, Alboala, muzej u Pasaiji odlučio je izraditi repliku San Juana, broda za kitolov koji je potonuo u blizini obale Labradora 1565. godine.

"Ništa ne traje vječno. Baš kad je došlo do procvata, kitolov je počeo propadati, a industriju proizvodnje jabukovače zahvatili su financijski problemi. Tvornice su se počele zatvarati, stabala jabuka sjeći u uvele su se druge kulture“, kaže Amaia, dodajući kako se krajem 19. stoljeća, na vrhuncu proizvodnje, samo u San Sebastianu moglo pronaći 100 kuća jabukovače.

Tek je krajem 20. stoljeća došlo je do renesanse uzgoja jabuka i uživanja u jabukovači, a danas je Baskija prepuna obnovljenih sagardotegija otvorenih za obilaske i degustacije u podrumima. Pokrajina Gipuzkoa koja okružuje San Sebastian dom je 70 „preživjelih“ i rekonstruiranih kuća jabukovača. Sve se sviše pozornosti pridaje autohtonim sortama jabuka koje se žele spasiti od izumiranja, a diljem regije tijekom rujanske berbe proizvede se i do 15 milijuna litara jabukovače. Nađete li se tada u Baskiji, moći ćete čuti zvuk prskanja jabukovače i smijeh, nakon napornog rada, gotovo na svakom koraku.

Priča s Durmitora: Veličanstvena planina u susjedstvu na kojoj se čini kako uvijek idete prema gore Highlander Montenegro - 41 Highlander Montenegro - 62 Highlander Montenegro - 24 +45 Highlander Montenegro - 33

  • #piće
  • #jabukovača
  • #Cider
  • #baskija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Zlatni savjeti
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Ana Roš
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Martina Divić
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
U Zagrebu
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Pokrovitelj TZ Virovitičko-podravske županije
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni
Pokrovitelj Mastercard
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
nestao prije devet dana
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
Nova akcija USKOK-a: Uhićenja u pet županija
nova akcija USKOK-a
U tijeku su uhićenja u pet županija! Procurilo o čemu se radi
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Novi uvid
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
Wow!
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
Je li na pomolu i lijek?
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
sport
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
otvoreno rekao
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Vodio Srbe protiv Andore i nakon jedne utakmice i on otišao s klupe reprezentacije
napravio svoje
Vodio Srbe protiv Andore i nakon jedne utakmice i on otišao s klupe reprezentacije
tv
MasterChef: Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
SVAKA ČAST!
Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
KUMOVI
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
novac
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
A prihodi rastu
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
lifestyle
Možete li progutati slinu tri puta zaredom?
PROBAJTE!
Možete li progutati slinu tri puta zaredom? Ovaj test otkriva više nego što mislite
Zagreb špica: Street style izdanje koordiniranog para
ČISTA PETICA
Usklađeni, a svoji: Stilska lekcija efektnog para sa zagrebačke špice
Olja Vori u satenskoj suknji i topu iz jesenske kolekcije H&M 2025.
Ženstvena i skladna
Olja Vori nosi najveće jesenske trendove, a nama je za oko zapela njezina suknja, koja se može kupiti za 30 eura
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Irena Lučić i Ivan Stiblik
U Zagrebu

Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama

DiWine Club nije običan vinski projekt nego je rezultat strasti prema vinu i svemu što ono predstavlja, a ovih dana pripremaju pravu poslasticu - radionice "Zadar u čaši"... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Za dugi život

    Vikinško piće besmrtnosti: Norveško "vino" koje vrijedi probati ako vas put odvede na europski sjever

  • Cantucci i vin santo - 4 Hrana i piće
    Vin santo

    Znak prijateljstva i dobrodošlice: Tvrdi keksi i sveto vino koji se "ne smiju" odbiti u Italiji

  • Irena Lučić i Ivan Stiblik Hrana i piće
    U Zagrebu

    Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close