Jedna od tajni savršenih jela od tjestenine upravo je domaći umak od rajčice, no i ako ste osuđeni na skromni tetrapak ili tubu, ima spasa. Iako se ništa ne može mjeriti sa zrelim i mirisnim rajčicama, uz pokoji trik umak od rajčice dobit će finu aromu i okus.

Popržite povrće

Sitno nasjeckajte dobitni trio – luk, mrkvu i celer pa ih popržite prije dodavanja umaka od rajčice. Odličan je dodatak i češnjak. Ključ je u primamljivoj aromi povrća koja će jelu pružiti domaći štih.

Meso je plus

Bilo da imate slanine, kobasice ili mljevena mesa, iskoristite ih za umak od rajčice kako bi bio ukusniji. Ispecite meso u tavi i odlijte višak ulja kako umak ne bi bio mastan pa dodajte rajčice u tubi ili tetrapaku i ostavite da se krčka miješajući.

Prstohvat začina

Timijan, origano, bosiljak ili chilli pahuljice vaši su prijatelji kad je riječ o pretvaranju običnih jela u primamljive specijalitete. Poigrati se možete i kurkumom, koja daje blago egzotičnu, ali toplu notu, kao i muškatnim oraščićem. Ne budite široke ruke prilikom dodavanja začina kako bi umak ipak ostao jestiv.

Temelj slasti

Ako imate mesni ili povrtni temeljac u zamrzivaču, iskoristite ga kao dodatak umaku od rajčice. Ostavite da se krčka dovoljno dugo kako bi se višak vode reducirao. Za produbljivanje okusa poslužit će i malo sojina umaka ili miso paste.

Deglaziranje

Bilo da vam je baza umaka pečeno povrće ili meso, nemojte baciti tavu u sudoper prije nego što iskoristite zapečene divote pune okusa i arome koje čekaju na dnu tave. Oslobodite ih tako da ulijete vina ili temeljca u tavu pa marljivo miješate kuhačom dok se ne rastope pa zatim ulijte umak od rajčice.

Žličica šećera

Šećer će lijepo zaokružiti kiseline kupovnog umaka od rajčice i istaknuti prirodnu slatkoću rajčice. Budite štedljivi s dodavanjem šećera, a omakne li vam se ruka, pomoći može malo octa, vina, limunova soka ili neke druge kiseline, ali i malo soli.

Nek' se krčka

Ako imate vremena, ostavite umak neka se krčka. Čak i nešto malo vremena, poput 20 minuta čini razliku između umaka koji ste samo podgrijali na tavi. Za to vrijeme možete napraviti nešto korisno, recimo nazvati drage ljude koje uvijek nekako smetnete s uma ili zaliti cvijeće.

Sačuvajte vodu…

Poslužujete li umak s rižom ili tjesteninom, sačuvajte koju žlicu vode od kuhanja za umak. Voda sa škrobom pomoći će da se arome i okus umaka lijepo uravnoteže.

Dodajte mlijeka

Malo mlijeka ili vrhnja koji se dodaju u umak od rajčice netom prije posluživanja također doprinose finom okusu. Žlica ricotte, kremastog sira, mascarponea ili nezaslađenog vrhnja za šlag odličan su dodatak koji daje punoću okusu.

Kockica maslaca

Netom prije posluživanja u umak od rajčice ubacite malo maslaca kako biste dobili svilenkastu teksturu i zaokruženi okus, a tako ćete i omekšati kiseline.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju