• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Balzamični ocat: Kako prepoznati dobar "aceto" i kojim ga jelima dodati

Začin koji je nekoć bio poznat samo u regiji Emilia-Romagna danas je dostupan svugdje u svijetu, a cijena mu itekako varira. Dok se neke bočice cijene na nekoliko tisuća kuna, druge se prodaju za desetak. A najskuplji je, naravno, original...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 26.01.2022 12:59 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja? Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj

Originalni balzamični ocat, slavni aceto balsamico osobito u Italiji ima gurmanski status. Delicija puna okusa koja u nekoliko kapi pruža puna usta okusa nekoć se smatrao „čudesnim lijekom“ koji su si mogli priuštiti samo bogataši, a i danas se daruje kao vrijedan dar na svečanostima, osobito vjenčanjima.

Nutritivno bogati eliksir obiluje manganom, željezom, magnezijem, fosforom i polifenolima, za koje se kaže da smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka te jačaju imunitet. Navodno se prvi put spominje još u 11. stoljeću kada je Henrik III., car Svetog Rimskog Carstva na dar dobio srebrnu bočicu balzamičnog octa na dan krunidbe.

Začin koji je nekoć bio poznat samo u regiji Emilia-Romagna danas je dostupan svugdje u svijetu, a cijena mu itekako varira. Dok se neke bočice cijene na nekoliko tisuća kuna, druge se prodaju za desetak. A najskuplji je, naravno, original.

Tradicionalni aceto balsamico djed je balzamičnog octa kakav se radio davnih dana i da bi mogao imati mjesto rođenja mora biti Reggio Emilija ili Modena. Mošt od slatkog lokalno uzgojenog i kasno ubranog grožđa — često sorte Lambrusco ili Trebbiano kuha se dok se ne reducira otprilike na polovicu i fermentira do tri tjedna. Zatim odležava najmanje 12 godina u malim bačvama od drveta hrasta, kestena, trešnje, smreke ili duda, čemu duguje karakterističan okus i aromu. Što je stariji, to je gušći, svilenkastiji i bogatiji.

A već se na prvi pogled po bočici može vidjeti koliko je balzamični ocat star; U Reggio Emiliji određeno je da su oni sa crvenom kapicom na čepu (affinato) otprilike odležavali 12 godina. Srebrni ili vecchio broji 15-20 godina; a extra vecchio sa zlatnom kapom ima staž od 20-25 godina. U Modeni postoji samo affinato, s bijelom kapom, ili extra vecchio, sa zlatnom kapom. Tradicionalni balzamični ocat uvijek nosi oznaku „Aceto Balsamico Tradizionale“, kao i D.O.P. ("Denominazione di Origine Protetta").

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena je vrhunski proizvod, a Aceto Balsamico di Modena je povoljnija i dostupnija inačica. Condimento klasa, koju službeni talijanski konzorcij nije odobrio jer ne zadovoljava sve kriterije također može biti cijenjen i jako ukusan.

Stoga ako imate pri ruci kakav dobar balzamični ocat nemojte ga potratiti na salatu. Jedan od najboljih chefova, Massimo Bottura napominje da se s vrhunskim acetom balsamicom nikada, ali nikada ne bi smjelo kuhati – nego pristupiti s jednakim poštovanjem kao prema primjerice kavijaru. Čak i ako vam godinama stoji na polici nema brige jer balzamični ocat nema rok trajanja. Prema mlađem octu slobodno pristupite opuštenije.

Dodati ga možete finim jelima od jaja, s primjerice parmezanom, kombinirati sa šumskim voćem u palačinkama i sladoledom, spojiti s jelima od mesa. Nekoliko kapi odležanog octa savršen su dodatak domaćoj majonezi koju će podignuti na novi nivo. Vrhunski aceto možete i uliti u čašu, zavrtjeti je da se oblože stjenke pa uliti kakav prosecco ili pjenušac. Živjeli! 

Azijski bonton: 10 pogrešaka koje ne smijemo raditi sa štapićima za jelo Ramen - 3 +0 Sushi

  • #kako kuhati
  • #balzamični ocat
  • #aceto balsamico
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dan šljiva i Dan jabuka: Vikend okusa i priča u Gorskom kotaru
Kamo za vikend
Dan šljiva i Dan jabuka: Dođite na vikend okusa i priča u Gorski kotar
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
HIGHLANDER Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Avantura života
Highlander Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Nemojte ovo raditi
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Uz predivne Rastoke
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Merz dirnut do suza na otvaranju obnovljene sinagoge u Muenchenu
Friedrich Merz
VIDEO Njemački kancelar u suzama: "Sram me što se to događa i zato objavljujem rat..."
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu; obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok
Rijedak slučaj
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu: Obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok za šokom
Čelnik splitskog kotara upozorio sugrađane da se muškarac s kalašnjikovom šeće ulicom
Istraga u tijeku
Stigla dojava da se muškarac s kalašnjikovom šeće Splitom. Oglasila se policija i HDZ-ovac koji je digao uzbunu
show
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
zdravlje
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upozorenje veterinarke
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
Piše fizioterapeut
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
zabava
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Pokažite što znate!
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Pokažite što znate!
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
Za dlaku!
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Na Marsu
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Marin Pongračić na žestokom udaru kritika: "On je katastrofa"
Nije se proslavio
Žestoko isprozivao vatrenog: "On je katastrofa, na toj poziciji je negledljiv"
tv
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
DALEKI GRAD
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
MasterChef: Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
NOVA SEZONA
Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
Odustao od Amerike
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Ljupka Gojić Mikić u haljini Dries Van Notena
Opet je zablistala
Haljina Ljupke Gojić Mikić je definicija elegancije s dozom odvažnosti
sve
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
Meso
Štetno i nepotrebno

5 vrsta hrane koju ne bismo trebali kupovati u supermarketima

Lažni sirevi okusom i teksturom podsjećaju na pravi, ali zavirimo li u sastav takvih umjetnih proizvoda, nerijetko ćemo pronaći brojne nezdrave sastojke... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Teflonska tava Hrana i piće
    Izbjegnite ih

    5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

  • Dobar gulaš kuha se satima Hrana i piće
    Bez trikova

    Jedini način za omekšavanje žilave junetine za gulaš

  • Meso Hrana i piće
    Štetno i nepotrebno

    5 vrsta hrane koju ne bismo trebali kupovati u supermarketima

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close