• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #pekarnica

Omiljeni panettone s divljim kvascem stigao u zagrebačke pekarnice

Divlji kvasac, kandirano voće natopljeno rumom i lagana aroma naranče zaslužni su što se panettone voli i preko svih (talijanskih) granica...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 12.11.2020 15:50 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom

Rijetko koji Božić može proći bez tradicionalnih delicija i punog stola, a jedna od njih zasigurno je panettone, desert i ukras blagdanskom stolu... 

Priča se da se panettone rodio na dvoru Ludovica il Mora u Milanu u 15. stoljeću. Bio je Badnjak kada je službenom kuharu obitelji Sforza zagorio desert predviđen za kraljevsku gozbu. Kako bi spasio večeru, Toni, pomoćni kuhar odlučio je upotrijebiti mali kruh od kiselog tijesta koji je spremio za Božić. Obradio ga je dodajući brašno, jaja, grožđice, kandirano voće i šećer, održavajući tijesto laganim i prozračnim. Desert je dočekan s oduševljenjem obitelji Sforza te su ga odlučili nazvati pan di Toni.

Priča o panettoneu seže i u srednji vijek kada je tradicija bila da se Božić slavi s puno bogatijim kruhom nego onim koji se koristio svakodnevno. Pasta madre (divlji kvasac) prvi se puta spominje u receptu milanskog kuhara Giovannija Felice Luraschija iz 1853. dok je forma današnjeg panettonea nastala je 20-ih godina prošlog stoljeća kada je Angelo Motta odlučio dodati maslac i staviti ga u papirnati kalup, kako se radi i danas.

Između raznih panettonea izdvaja se onaj Bread Cluba. Njihova priprema panettonea je tradicionalna, koristi se isključivo divlji kvasac. 

'Postupak pripreme traje 36 sati. Prvih dan dvanaest sati pripremamo pasta madre (čvrsti divlji kvasac) nakon čega slijedi prvo miksanje tijesta. Nakon prve fermentacije (dizanja) u masi koja traje 12 sati, idući dan je spremno za drugo miksanje i dodavanje ostalih sastojaka. Tijesto ponovno fermentira u masi, da bi se naposljetku ručno obradilo i stavilo u papirnate kalupe nakon čega opet slijedi fermentacija te zbog toga govorimo o tri puta dizanom tijestu. Kako se radi o tijestu izuzetno bogatom maslacem i žumanjcima (preko 60%). Nakon pečenja potrebno je svaki panetone okrenuti naopako i pustiti ga da tako visi minimalno 10 sati.' objasnio je postupak proizvodnje Andrija Pernar, suvlasnik Bread Cluba.

No, kako se velika pažnja pridavala samom proizvodu, tako se istovremeno vodila briga i o pakiranju.

'Ideja je bila osmisliti ambalažu koja će se naći na središnjem djelu blagdanskog stola. Crvena boja dominira dizajnom kao simbol Božića. Nakon nekoliko početnih skica odlučili smo se za uzorak jednostavnog, ali dominantnog oblika, koji se savršeno uklopio u Bread Club priču.' rekla je Maja Šimunović, dizajnerica pakiranja panetonea.

Zlatno žuta boja, svilenkasta tekstura, kandirano voće natopljeno rumom i lagana aroma naranče odlike su tradicionalnog i zanatskog panettonea, a kako Bread Club panetone dolazi u posebnom blagdanskom pakiranju, on će uistinu i biti ukras svakog stola. 

  • #pekarnica
  • #bread club
  • #panettone
  • #Italija
  • #kvasac
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
Martina Divić: O pisanju, putovanjima i "Tamo gdje duga dobiva boju"
Povratak kući
Svjetska putnica Martina Divić: "Svijet je istodobno i divno i okrutno mjesto, ali ja s tim nemam nikakve veze"
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Veliko gostovanje
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Potvrđeno je
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Dobro je znati
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Oglas
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Podzemna grobnica Ca' Granda: Kripta u Milanu skriva ostatke ~10.000 pacijenata
Tragovi lijekova i "droga"
Jezivo otkriće ispod bolnice! Otkrili kosti 10.000 pacijenata
Muškarac koji je preživio Ovčaru i posljednji vidio Nicoliera svjedočio o hororu: "Pitao je - 'Gdje je Francuz?!', a onda ga je počeo tući..."
svjedočenje o hororu
Dragutin je preživio Ovčaru i posljednji vidio Nicoliera: "Pitao je - 'Gdje je Francuz?!', a onda ga počeo tući..."
Liječnica pronađena mrtva na dežurstvu: Kolege sumnjaju u uzrok smrti
Kolege odali počast
Ravnateljica bolnice pronađena mrtva, istražuju se uzroci smrti: "Posljednji pregled bio je oko ponoći..."
show
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Lejdi Perković o rasprodanim koncertima strica Marka Perkovića Thompsona
a nemaju ulaznicu...
Thompsonova nećakinja našalila se na račun ekipe koja svim silama želi na njegov koncert
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Najvažnija stvar koju žene starije od 50 godina trebaju raditi svakog poslijepodneva za zdravo starenje
Jednostavna navika
Najvažnija stvar koju žene starije od 50 godina trebaju raditi svakog poslijepodneva za zdravo starenje
zabava
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Pokažite što znate!
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Pokažite što znate!
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
tech
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
9M730 Burevestnik
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
Velika najava Nvidije i Ubera: Stiže flota od 100 tisuća autonomnih automobila
A kada?
Velika najava Nvidije i Ubera: Stiže flota od 100 tisuća autonomnih automobila
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
sport
Pogledajte zašto je sudac prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Bilo je svega
VIDEO Sudac nakratko prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Kup: Prijenos uživo utakmice Cibalia - Hajduk
bez golova 120 minuta
Hajduk preživio "oranicu" u Vinkovcima i nakon raspucavanja izborio četvrtfinale Kupa
Ogromna senzacija u Mostaru! Trećeligaš izbacio Borac iz Kupa
Ovo će odjeknuti
Mostar na nogama! Dogodila se ogromna senzacija u BiH Kupu
tv
MasterChef: Antonija će iznenaditi žiri ambicioznom odlukom! Od tri ponuđene tehnike, izabrat će...
OTKRIJTE!
Antonija će iznenaditi žiri ambicioznom odlukom! Od tri ponuđene tehnike, izabrat će...
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
U dobru i zlu: Napokon je dobio odgovor koji je priželjkivao
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Napokon je dobio odgovor koji je priželjkivao
putovanja
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
novac
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
konkurencija jadroliniji
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Umjesto Kineza
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Kultne kratke frizure slavnih žena
INSPIRACIJA ZA PROMJENU
10 kultnih frizura zbog kojih žene diljem svijeta i danas krate kosu
Najinteligentniji ljudi rođeni su u ovim mjesecima
Jeste li među njima?
Najinteligentniji ljudi rođeni su u ovim mjesecima
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
sve
Pogledajte zašto je sudac prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Bilo je svega
VIDEO Sudac nakratko prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Kup: Prijenos uživo utakmice Cibalia - Hajduk
bez golova 120 minuta
Hajduk preživio "oranicu" u Vinkovcima i nakon raspucavanja izborio četvrtfinale Kupa
Lecce - 4
Bombon

Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi

Jedno od mjesta koja vrijedi posjetiti u gradu je Museo Faggiano, muzej s vrijednim artefaktima koji je nastao zahvaljujući – pokvarenom zahodu i puknutoj cijevi... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Panettone - 3 Hrana i piće
    Panettone

    Priča o omiljenom kolaču bez kojeg je Božić u Italiji nezamisliv

  • Napuštena bolnica u Colornu - 4 Zanimljivosti
    Šest sati od Zagreba

    Ustanova straha i očaja: Napuštena bolnica u koju dolaze lovci na legende i mračne lokacije

  • Lecce - 4 Hrana i piće
    Bombon

    Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close