• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #tjestenina

Do 10 minuta: Tri jednostavna talijanska jela od kojih rastu zazubice

Kremaste tople tjestenine, od kojih je jedna s daškom ljutine, taman da nas zagrije kada se temperature spuštaju, baš ''sjednu'' kada smo baš raspoloženi za izležavanje ispod dekice i nemamo vremena za duga nakuhavanja. Takva ''jela za utjehu'' baš tada su najbolji izbor, a tko su vrhunski majstori spravljanja upravo takvih delicija nego Talijani.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 19.10.2020 16:18 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Čokoladne kocke Savršenstvo bez mane Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi

Inspirirani Velikim tjednom Italije u Lidlu, donosimo vam tri kremaste fine tjestenine koje će popraviti svaki kišni i hladni dan, a možete ih napraviti za svega deset minuta.

1. Njoki s pršutom i kaduljom u bijelom umaku

Zasitno, kremasto, jednostavno jelo koje je jedno od onih koje početnici u kuhinji rasturaju, a ne dosadi ni kada se izvještimo u kuhanju. Gotovo je i prije deset minuta ako koristimo svježe njoke, a ne smrznute.

RECEPT – Njoki s pršutom i kaduljom u bijelom umaku

Sastojci:
žlica maslaca
200 g vrhnja za kuhanje
90 g pršuta Italiamo prosciutto di Parma
nekoliko listića svježe ili sušene kadulje
manji režanj češnjaka
pola žličice senfa
sol i papar po želji
500 g njoka

Priprema:
1. Rastopite žlicu maslaca na vrućoj dubljoj tavi pa mu dodajte vrhnje, pustite neka se zagrije pa dodajte na trakice nakidan pršut i protisnut manji režanj češnjaka. Neka izgleda rustikalno i bogato. Jelo solite tek na kraju ako je potrebno ovisno o slanoći. Dobro promiješajte.

2. U kipuću posoljenu vodu stavite kuhati njoke. U Velikom tjednu Italije u Lidlu postoji više vrsta zanimljivih njoka, od onih sa špinatom i rajčicom do onih punjenih nadjevima. U ovom receptu odlično bi pasali i oni punjeni sirom. Njoki su gotovi kada se dignu na površinu i možete ih odmah prebaciti u umak.

3. U krčkajući umak dodajte papar po želji, pola žličice senfa i tri listića kadulje, prstima ih nakidajte na veće komadiće neovisno o tome koristite li svježe ili sušene listiće. Promiješajte sve i dodajte umaku njoke. Zabacite ih nekoliko puta u tavi kako bi se obložile umakom. Izbjegavajte miješanje kuhačom ili žlicom kako ne biste razlomili njoke.

RECEPT – Špageti ala Amatricana sa špekom

Klasična pikantna Amatricana radi se sa svježim cherry rajčicama, feferončićem i svinjskim obrazinama, a spravljanje tog jela traje svega pola sata. U ovoj bržoj verziji u koju smo dodali češnjak, jer što je rajčica bez češnjaka kada je riječ o umaku, koristimo rustikalnu rajčicu iz staklenke i špek kako bi taj prefini recept bio dostupan svima i još brži.

Sastojci:

1 feferon ili pola žličice Italiamo mljevenog chillija u maslinovu ulju
250 g sjeckanog špeka ili slanine
500 g Italiamo pasirane rajčice Rustice
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
400 ili 500 g tjestenine (špageti ili bucatini)
80 g ribanog pecorina

Priprema:
1. Na malo maslinova ulja dinstajte kratko preprženi češnjak i sjeckani špek ili slaninu. Ne smije biti prepržen ili hrskav, samo treba pustiti malo masnoće, pa mu ubrzo dodajte pasiranu rustikalnu rajčicu.

2. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi da bude al dente, ocijedite i sačuvajte malo vode od kuhanja.

3. Tjesteninu dodajte u umak, po njoj naribajte pola pecorina ili parmezana, ako je potrebno, za još veću kremoznost dodajte malo vode od kuhanja.

4. Tjesteninu servirajte vruću s još malo naribanog pecorina na vrhu. Dobar tek!



RECEPT – Penne u bijelom umaku sa špinatom

I za kraj ''jelo za utjehu'' kojem nema premca, izvrsno funkcionira kao samostalno jelo, ali i kad se stisne uz lososa ili piletinu s gril tave.

Sastojci:
400 g tjestenine penne ili penne rigate
2 žlice maslaca
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
250 ml mlijeka
170 g sirnog namaza
80 g ribanog parmezana ili grana padana
250 g svježeg špinata
papar i sol po želji

Priprema:
1. U dubokoj tavi rastopite maslac i sotirajte kratko češnjak samo da omekša i pusti aromu, a ne posmeđi.

2. U tavu dodajte mlijeko i razmrvljeni sirni namaz te pjenjačom sjedinite sir s mlijekom pa dodajte naribani parmezan i miješajte dok umak ne krene nježno krčkati. Dodajte zatim svježe mljeveni papar i sol po želji te svježi špinat. Kuhajte dok špinat ne povene.

3. Skuhajte paralelno tjesteninu u vrućoj posoljenoj vodi. Kad bude al dente, izvadite ju direktno u umak. Dobro promiješajte i poslužite vruću s malo ribanog parmezana na vrhu. U slast!

Sve namirnice za ove slasne tjestenine možete nabaviti od 19. do 25. listopada na Velikom tjednu Italije u vašem Lidlu. Kupite li barem tri proizvoda iz Lidlova tjedna Italije ili barem jedan proizvod iz kuhinjskog asortimana Davida Skoke, možete u SMS nagradnoj igri osvojiti školu kuhanja s Davidom Skokom ili glavnu nagradu Fiat 500 1.0 GSE. Uživajte u finim talijanskim jelima, a tko zna, možda ćete uskoro gradom voziti i pravi talijanski bombončić od auta.

  • #tjestenina
  • #njoki
  • #Italija
  • #lidl
  • #tjedan Italije
  • #talijanska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Stari patuljak
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Kako putovati
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Venezuela priprema gerilski odgovor u slučaju američkog napada
gerilski stil
Spremaju se za rat s jednom od najjačih vojski svijeta: "Na agresiju ćemo odgovoriti jedinstvom"
U stanu u Viškovu kraj Rijeke pronađen mrtav muškarac, žena u bolnici
POLICIJA ISTRAŽUJE
Cure detalji drame kod Rijeke: U stanu pronađen mrtav muškarac, žena prevezena u bolnicu
Austrijanci u velikim problemima, nedostaju im radnici tijekom zimske sezone
Alarmantno
Zemlja s mnogo hrvatskih radnika u problemima: Kritično nedostaje radne snage, a nude minimalnu plaću od 2200 eura
show
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Preminula je Sally Kirkland
tužna vijest
Preminula glumačka legenda koju pamtimo po kultnoj ulozi iz 80-ih godina
zdravlje
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Psiholozi tvrde: Ljudi koji vole pse i oni koji vole mačke potpuno su različiti tipovi osobnosti!
Jeste li “dog person” ili “cat person”?
Psiholozi tvrde: Ljudi koji vole pse i oni koji vole mačke potpuno su različiti tipovi osobnosti!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
sport
Oscar se srušio na treningu
problemi sa srcem
Slavni brazilski nogometaš srušio se na treningu: Odmah završava karijeru?
Hrvatska protiv Srbije na dan pada Vukovara: Policija zabranila posjet gledateljima
UEFA odredila
Hrvatska protiv Srbije na Dan pada Vukovara: Policija zabranila posjet gledateljima
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
uživo na Novoj TV i gol.hr-u!
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
MasterChef: 13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
NAPUŠTA NATJECANJE
13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Topli modeli gležnjača i niskih čizmi iz trgovina
Modeli za svaki dan
15 toplih gležnjača i niskih čizama s kojima ćete biti spremni i za minuse
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
sve
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Carbonara
I restorani griješe...

Mamma mia! Greška koju baš nikada ne smijete napraviti kada radite carbonaru

Za pravu carbonaru treba imati jaja, panceta se dopušta, a vrhnje za kuhanje najbolje je zaboraviti... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Carbonara Hrana i piće
    I restorani griješe...

    Mamma mia! Greška koju baš nikada ne smijete napraviti kada radite carbonaru

  • Fettuccine all’ Alfredo Hrana i piće
    Sve zbog Talijanke...

    Samo 3 sastojka: Savršena talijanska pašta koja dokazuje da su jednostavne stvari najbolje

  • Zapečeni njoki puttanesca Hrana i piće
    Brzo i fino

    Topli mediteranski pozdrav - iz vaše pećnice: Recept za zapečene njoke puttanesca

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close