Inspirirani Velikim tjednom Italije u Lidlu, donosimo vam tri kremaste fine tjestenine koje će popraviti svaki kišni i hladni dan, a možete ih napraviti za svega deset minuta.

1. Njoki s pršutom i kaduljom u bijelom umaku

Zasitno, kremasto, jednostavno jelo koje je jedno od onih koje početnici u kuhinji rasturaju, a ne dosadi ni kada se izvještimo u kuhanju. Gotovo je i prije deset minuta ako koristimo svježe njoke, a ne smrznute.

RECEPT – Njoki s pršutom i kaduljom u bijelom umaku

Sastojci:
žlica maslaca
200 g vrhnja za kuhanje
90 g pršuta Italiamo prosciutto di Parma
nekoliko listića svježe ili sušene kadulje
manji režanj češnjaka
pola žličice senfa
sol i papar po želji
500 g njoka

Priprema:
1. Rastopite žlicu maslaca na vrućoj dubljoj tavi pa mu dodajte vrhnje, pustite neka se zagrije pa dodajte na trakice nakidan pršut i protisnut manji režanj češnjaka. Neka izgleda rustikalno i bogato. Jelo solite tek na kraju ako je potrebno ovisno o slanoći. Dobro promiješajte.

2. U kipuću posoljenu vodu stavite kuhati njoke. U Velikom tjednu Italije u Lidlu postoji više vrsta zanimljivih njoka, od onih sa špinatom i rajčicom do onih punjenih nadjevima. U ovom receptu odlično bi pasali i oni punjeni sirom. Njoki su gotovi kada se dignu na površinu i možete ih odmah prebaciti u umak.

3. U krčkajući umak dodajte papar po želji, pola žličice senfa i tri listića kadulje, prstima ih nakidajte na veće komadiće neovisno o tome koristite li svježe ili sušene listiće. Promiješajte sve i dodajte umaku njoke. Zabacite ih nekoliko puta u tavi kako bi se obložile umakom. Izbjegavajte miješanje kuhačom ili žlicom kako ne biste razlomili njoke.

RECEPT – Špageti ala Amatricana sa špekom

Klasična pikantna Amatricana radi se sa svježim cherry rajčicama, feferončićem i svinjskim obrazinama, a spravljanje tog jela traje svega pola sata. U ovoj bržoj verziji u koju smo dodali češnjak, jer što je rajčica bez češnjaka kada je riječ o umaku, koristimo rustikalnu rajčicu iz staklenke i špek kako bi taj prefini recept bio dostupan svima i još brži.

Sastojci:

1 feferon ili pola žličice Italiamo mljevenog chillija u maslinovu ulju
250 g sjeckanog špeka ili slanine
500 g Italiamo pasirane rajčice Rustice
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
400 ili 500 g tjestenine (špageti ili bucatini)
80 g ribanog pecorina

Priprema:
1. Na malo maslinova ulja dinstajte kratko preprženi češnjak i sjeckani špek ili slaninu. Ne smije biti prepržen ili hrskav, samo treba pustiti malo masnoće, pa mu ubrzo dodajte pasiranu rustikalnu rajčicu.

2. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi da bude al dente, ocijedite i sačuvajte malo vode od kuhanja.

3. Tjesteninu dodajte u umak, po njoj naribajte pola pecorina ili parmezana, ako je potrebno, za još veću kremoznost dodajte malo vode od kuhanja.

4. Tjesteninu servirajte vruću s još malo naribanog pecorina na vrhu. Dobar tek!



RECEPT – Penne u bijelom umaku sa špinatom

I za kraj ''jelo za utjehu'' kojem nema premca, izvrsno funkcionira kao samostalno jelo, ali i kad se stisne uz lososa ili piletinu s gril tave.

Sastojci:
400 g tjestenine penne ili penne rigate
2 žlice maslaca
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
250 ml mlijeka
170 g sirnog namaza
80 g ribanog parmezana ili grana padana
250 g svježeg špinata
papar i sol po želji

Priprema:
1. U dubokoj tavi rastopite maslac i sotirajte kratko češnjak samo da omekša i pusti aromu, a ne posmeđi.

2. U tavu dodajte mlijeko i razmrvljeni sirni namaz te pjenjačom sjedinite sir s mlijekom pa dodajte naribani parmezan i miješajte dok umak ne krene nježno krčkati. Dodajte zatim svježe mljeveni papar i sol po želji te svježi špinat. Kuhajte dok špinat ne povene.

3. Skuhajte paralelno tjesteninu u vrućoj posoljenoj vodi. Kad bude al dente, izvadite ju direktno u umak. Dobro promiješajte i poslužite vruću s malo ribanog parmezana na vrhu. U slast!

Sve namirnice za ove slasne tjestenine možete nabaviti od 19. do 25. listopada na Velikom tjednu Italije u vašem Lidlu. Kupite li barem tri proizvoda iz Lidlova tjedna Italije ili barem jedan proizvod iz kuhinjskog asortimana Davida Skoke, možete u SMS nagradnoj igri osvojiti školu kuhanja s Davidom Skokom ili glavnu nagradu Fiat 500 1.0 GSE. Uživajte u finim talijanskim jelima, a tko zna, možda ćete uskoro gradom voziti i pravi talijanski bombončić od auta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju