U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Motar (Crithmum maritimum) je samonikla biljka iz porodice štitarki (Apiaceae), koja raste na stijenama, grebenima i liticama uz more, voli sunce, ne voli vjetar i sigurno ga poznajete kao "morsko cvijeće", vrlo rašireno po našoj obali i otocima. Naziva se još i morski komorač, matar, obalac, šćulac, obalni petrovac i trava Sv. Petra, a zbog toga što raste na liticama, berba motara nekada je bila posao onih najhrabrijih i najspretnijih.

Raširen je od Crnog mora i Mediterana sve do Sjevernog mora i Engleske i vrlo dobro podnosi vruća ljeta, ali i debele minuse. Često ćete naići na podatak da ga Shakespeare spominje u Kralju Learu, a nešto rjeđe na onaj da ga je naš renesansni pustinjak Mavro Vetranović opjevao i čitavo stoljeće ranije.

Motar je u prošlosti imao široku primjenu u kulinarstvu, kozmetici i medicini, bio je vrlo cijenjen kao antiskorbutik, diuretik, ali i protuotrov kod ugriza zmija. Pripisuju mu se brojna terapijska svojstva, bogat je eteričnim uljima, vitaminom C, mineralnim solima, jodom, organskihm kiselinama, fenolnim spojevima i omega 3 i omega 6 masnim kiselinama.

Danas se koristi uglavnom u gastronomiji, i to kao delikatesa. Najčešće se bere u svibnju i lipnju, oko blagdana Sv. Petra (29. lipnja), prije nego što procvjeta i dok su mu listovi mekani i svježi. Čisti se poput šparoga, tj. baca se onaj dio ispod mjesta na kojemu sam pukne.

Listovi motara slani su i aromatični, a u kuhinji se koriste svježi, blanširani, ukiseljeni ili prženi.

Blanširani motar odličan je s kuhanim krumpirom te u omletima, varivima i umacima. Hladna salata od blanširanog motara fantastična je uz tek kap maslinova ulja, octa i malo češnjaka.

Kuhan i ukiseljen motar izvrsno paše uz riblja jela (pogotovo ona od plave ribe), pečeno meso, pršut i tvrde sireve.

"Na lešo" sjajno se slaže s mahunama, bobom, krumpirom i tvrdo kuhanim jajima, a obavezno ga probajte u rižotima, ali i juhama i pitama.