U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Malfatti su talijanski njoki od sira koji su ime dobili prema načinu na koji su dobili oblik – bez previše muke. Iščitate li iz talijanskog prijevoda njihova naziva da su "loše oblikovani", to je daleko od istine. Smjesa od ricotte, jaja i brašna u koju se može dodati i blanširani sjeckani špinati (na 80 grama brašna i 500 g ricotte ide oko 300 grama špinata) oblikuje se u "zmijicu" te nožem za mazanje reže na manje komade kako bi ostale karakteristične pruge.

Talijani ih obožavaju upravo zbog te teksture, ali i jednostavne pripreme. Neki kuhari savjetuju da ricottu procijedite preko noći, ali ako je dobro iscijedite, to nije nužno. Ako nemate ricottu, možete iskoristiti svježi sir u koji prema želji dodate i malo kiselog vrhnja. 

Njoki od svježeg sira popularni su i u drugim krajevima Europe, a često se zovu lijeni njoki upravo zbog brzine pripreme.   

Sastojci za malfatte:

500 g ricotte ili svježeg sira 
250 g brašna
125 g parmezana
2 jaja
1/4  žličice papra
1/4 žličice muškatnog oraščića
sol

250 g  umaka od rajčice
10 dag slanine
1/2 žličice šećera

Priprema: 

1. Koristite li ricottu, iscijedite je u čistoj krpi i ostavite u cjedilu preko noći. Preko sira stavite napunjenu čistu bocu ili drugi teški predmet, a ispod cjedila stavite lonac u koji će se skupljati višak vode.

2. Pomiješajte sve sastojke – procijeđenu ricottu ili svježi sir, naribani parmezan, dva lagano istučena jaja, muškatni oraščić, sol i papar, u smjesu dodajući žlicu po žlicu brašna dok ne postane kompaktna. Prema potrebi dodajte još brašna (ovisno o tome koliko je vlažan sir) 

3. Mijesite na pobrašnjenoj podlozi oko 2 minute.

4. Podijelite tijesto na 8 komada i oblikujte "zmijicu" debljine prsta.

5. Odrežite komade debljine od oko 2,5 cm pomoću noža za mazanje kako bi ostale karakteristične "recke".

6. Njoke lagano pospite brašnom i kuhajte u vrućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

7. Popržite slaninu na tavi pa ulijte umak od rajčice i dodajte šećer te cijeđene njoke. Prema želji pospite sirom i poslužite.

Pionir hrvatskog fast fooda: "U redovima od 100 metara hamburgere su preprodavali tapkaroši“ Hamby - 6 Hamby - 5 Hamby - 4 +2 Hamby - 3