U zaljevu Phang Nga na Tajlandu smjestio se otok Khao Ping Kan i dvadeset metara visoki otočić Ko Ta Pu, koje zajedno nazivaju otokom Jamesa Bonda.

To su ime dobili nakon 1974. godine, kada je ovdje snimljen film "Čovjek sa zlatnim pištoljem" iz serijala o agentu 007. Ko Ta Pu se pojavio i u 18. filmu o Jamesu Bondu po imenu "Sutra nikad ne umire".

Otoci se nalaze u sklopu Nacionalnog parka Ao Phang Nga od 1981. godine, a do toga vremena bili su praktički nepoznati. Popularnost serijala o Jamesu Bondu dovela je brojne turiste, koji ostavljaju ovdje velike količine smeća te prijete okolišu. Prizor iz filma Čovjek sa zlatnim pištoljem Prizor iz filma Čovjek sa zlatnim pištoljem (Foto: outnow.ch)

U želji da se očuva priroda i spasi vapenačka stijena od erozije, od 1998. godine zabranjen je pristup otočiću Ko Ta Pu.

Plitka i topla voda te blaga klima čine ovo područje iznimno bogatim različitom florom i faunom. Na otoku i u njegovu podmorju može se naći sve, od crvene alge do šume mangrova u kojima živi 26 vrsta gmazova, brojne ribe i stotinu vrsta ptica.

Kako izgleda otok Jamesa Bonda, pogledajte u našoj fotogaleriji. Na otok dolazi velik broj turista Na otok dolazi velik broj turista (Foto: Profimedia.hr)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju