Pamplona, baskijski grad najpoznatiji po utrci bikova koja se svake godine održava na ulicama grada, odlučio je stati na kraj svima koji mokre na javnom mjestu. I to ne na način pisanja visokih kazni što je bila praksa prošlih godina, već, nazovimo to tako, zanimljivom tehnologijom.

Naime, zidove gradskih ulica kojima će ovaj tjedan nezadrživo trčati bikovi, ali i potpuno 'ludi' ljudi, gradske su vlasti odlučile premazati specijalnom bojom, koja se zove CK – Splashback. Boja je napravljena na način da odbija urin i vraća ga prema vama, što znači da će svaka osoba koja odluči 'zapišati' ulice grada, urin dobiti nazad i pomokriti se po sebi.



Vlasti su se na ovaj potez odlučile zbog velikog broja pijanih ljudi koji su redovno obavljali malu nuždu po gradskim ulicama, ali ovaj pametni zid pokazat će im kako to više i nije pametna ideja.
Boja kojom se premazuje je hidrofobna i nije vidljiva golim okom, pa će se ona nanijeti na sve zgrade koje su dosad tijekom slavlja trpjele urin onih koji popiju čašicu više.

Zanimljivo je da boja nije novost, te je već uspješno isprobana u Hamburgu i San Franciscu.
Ove godine se očekuje kako će grad za vrijeme festivala posjetiti više od milijun duša, a svake godine po završetku veliki su problem mrlje od mokraće, za koje grad izdvoji oko deset tisuća eura kako bi ih očistio.

Unatoč činjenici kako je policija prošle godine napisala 76 kazni u iznosu od 300 eura, gosti nisu stali s 'obilježavanjem teritorija', pa će ih možda činjenica da mokre sami po sebi, ovaj put naučiti pameti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju