Razmišljate li o putovanju u Peru, dodatno će vas zaintrigirati neke zanimljivosti o ovoj južnoameričkoj zemlji, koje će vaš boravak tamo učiniti zabavnijim. Peru nije samo Machu Picchu ili Colca Canyon. Riječ je o stvarima po kojima su jedinstveni, a rijetko se ističu. Iako ih ima puno više, za vas smo izdvojili 7 najzanimljivijih.

1. Zemlja kukuruza

Peruanci uzgajaju više od 50 vrsta kukuruza, a nekad su ga koristili kao sredstvo plaćanja. Moguće ga je pronaći u raznim bojama poput žute, ljubičaste, bijele ili crne. Kada se nađete tamo, preporučujemo vam da isprobate neko jelo koje ga sadrži poput složenca od kukuruza (pastel de choclo). Možete isprobati kukuruz i kao street food serviran sa svježim sirom (choclo con queso). Chancita je slani, prženi kukuruz koji se prodaje kao grickalica u cijeloj zemlji, a često se servira u restoranima i barovima kao predjelo.

Peru - 1 Peru - 1 (Foto: Guliver/Thinkstock)

2. Tradicionalni ples marinera

Svakako pogledajte, ako za to uhvatite priliku, tradicionalni romantični ples u paru koji za rekvizit koristi rupčiće. Osmišljen je s ciljem da oponaša ptičji ritual parenja.

3. Specijalitet zamorac

Već znate da su kuhinje različite diljem svijeta. Peruanska je tako poznata u svijetu po tome što jedu zamorce. Taj specijalitet seže još u doba Inka kada su seljani sušili kožu zamoraca kako bi je koristili u gulašima i juhama. Oko 65 milijuna zamoraca pojede se svake godine u Peruu.

4. Bilja s halucinogenim učinkom

Ayahuasca, poznata kao i yagé, jest biljka koja raste u amazonskoj tropskoj prašumi, na samim izvorima šamanizma. Nije riječ o drogi, već se priprema na poseban način u kombinaciji s drugim biljkama koje sadrže DMT i tako potiče i stvara vizije. Koristi se u medicinske svrhe i liječenje, a može se koristiti uz nadzor i savjete šamana. Tisućljećima se koristi u amazonskim plemenima kao dio tradicionalnih obreda i inicijacija.

Peru - 3 Peru - 3 (Foto: Guliver/Thinkstock)

5. Neobičan običaj za stupanje u brak

Jedan od starijih običaja jest da Peruanci prije nego stupe u brak imaju period u kojem služe jedan drugome. Žena tada radi sa svekrvom, a muškarac s puncem. Na taj način testiraju svoju spremnost na brak. U tom razdoblju mogu spavati pod zajedničkim krovom, a poželjno je i da prije svadbe začnu dijete.

6. Zemlja krumpira

Jeste li znali da krumpir dolazi iz Perua? Tako je, proizvode oko 3000 vrsta krumpira. Zbog tog se obilježja ponosni Peruanci, kada žele naglasiti svoju nacionalnost, znaju koristiti izrekom: "I am more Peruvian than the potato."

7. Zemlja zlata

Peru je šesti po redu proizvođač zlata na svijetu. Carlos Villachica izmislio je jednostavan stroj za odvajanje zlata od pijeska bez žive. Umjesto toga, koristi se vodom i biorazgradivim kemikalijama. Najviše zbog zaliha zlata je dugo godina bio jedna od glavnih španjolskih kolonija, a neovisnost je izborio tek u 19. stoljeću...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju