Jedna od prvih stvari koja nam padne na pamet kod spomena Japana jest točnost. U Zemlji Izlazećeg Sunca jedna je od najvećih grehota zakasniti, pa makar i nekoliko sekundi. Stoga je pravo pitanje: Odakle tolika opsjednutost Japanaca točnošću?

Nedavno se u Japanu dogodio "incident" vezan za željeznički promet. Glasnogovornik kompanije rekao je kako za ovo nema opravdanja, ispričao se i obećao kako se slični incidenti neće više ponoviti.

Vlakovi - 1 Vlakovi - 1 (Foto: AFP)

Pa, što se točno dogodilo u spomenutom incidentu? Vlak je otišao 25 sekundi ranije od predviđenog vremena. I to je cijeli problem. HŽ, što vi kažete na ovaj slučaj?

Kako je raniji odlazak vlaka postao jedna od vijesti, u središte zbivanja opet je došla poznata japanska točnost. Pa dobro, odakle takva potreba za točnošću? Što se krije iza te želje da sve bude ravno u – sekundu?

Japansko je društvo puno rituala i običaja – od toga da se na završetku poslovnog sastanka partneri naklone jedan drugome, pa do toga da putnik nikad ne otvara vrata taksija – jer je jednostavno to posao vozača. Između ostalog, jedan je od običaja i točnost u prometu, pa doslovno možete ravnati sat prema vremenu kad na postaje dolaze i odlaze vlakovi. Ako vlak slučajno zakasni, odmah se pomišlja da je došlo do neke nesreće.



Tradicionalne japanske vrijednosti možemo zapravo sažeti u tri riječi – red, rad i disciplina. I da, svakako tomu dodajmo poštovanje.

Djeca u školama odgajaju se od najranijih dana da poštuju točnost, a mnogi ljudi na posao dolaze dosta ranije kako bi izbjegli mogućnost kašnjenja. Točnost je i jedan od razloga zašto u Tokiju, koji je jedan od najvećih gradova na svijetu, sve funkcionira "po špagi". Jednostavno, Japanci su oduvijek naučeni na točnost i poštivanje tuđeg vremena.

Pa iako mislimo da kašnjenje ili raniji odlazak vlaka od 30 sekundi nije strašna stvar, nekad bi se zbilja valjalo ugledati na Japance i pokušati stvari obavljati – na vrijeme.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju