Pokušajte objasniti nekom tko sad ima dvadesetak godina kako je prije pušenje u avionima bila normalna stvar. Rezultat će vjerojatno biti začuđeni pogled i misao 'ovom se nešto ozbiljno pobrkalo u glavi'.
Kino dvorane, televizijske emisije, dugotrajne političke sjednice, restorani – sve su to nekad bila mjesta u kojem su pušači uživali otpuhujući dim cigarete. Marlboro kauboji bili su slavni, televizije su vrtjele reklame o duhanskim proizvodima, a danas svega toga više nema, kao uostalom, ni pušenja u avionima.

Danas u zapadnom svijetu (istok je još uvijek raj za poroke) često nije dozvoljeno pušenje ni u nekim parkovima, pa ćete se mladom kolegi morati potruditi dobro objasniti kako je nekad bilo moguće pušiti u avionu.

Prije dosta godina, ne samo da ste na par tisuća metara visine mogli zapaliti i uživati u dimu, već ste cigarete mogli kupiti direktno od stjuardesa! Cijela ta praksa prestala je s primjenom krajem devedesetih kad su počele velike kampanje protiv pušenja, ali iz nekog neobičnog razloga, pepeljare su još uvijek ostale dio aviona. Pitat ćete se s pravom, zašto je to tako?



Prema zakoniku Federalne uprave za letenje, pepeljara u toaletu, baš kao i primjerice sjedalo u avionu spada u manje ni više nego opremu propisanu zakonom, i svaki je avion mora imati. Naime, unatoč zakonu koji je davno izbacio dim duhana iz aviona, procijenjeno je da ako netko odluči prekršiti pravilo i ipak zapali, najprije će to učiniti u toaletu. S obzirom da bacanje čika u kantu za otpatke može izazvati požar, ipak je, kad je već prekršio ono što nije smio, bolje da opušak baci u pepeljaru, koja se nalazi u vratima.

Tu nije kraj i zakon je ovdje vrlo strog. Naime, ukoliko se neka od pepeljara ošteti, pravila kompaniju obvezuju da je moraju zamijeniti ili popraviti u roku od 10 dana (ako je 50% ili više pepeljara funkcionalno, inače se rok skraćuje na 3 dana). Primjerice, prije sedam godina let British Airwaysa je odgođen, jer je osoblje tražilo ispravnu pepeljaru.

Iako ovo pravilo može zvučati smiješno, putnici leta iz 1973. iz Rio de Janeira prema Parizu dali bi sve da su mogli imati pepeljaru na pravom mjestu. Na tom letu 123 putnika izgubilo je život, jer je pilot zbog požara kojeg je izazvao opušak u kanti, bio prisiljen spustiti avion van piste.

Zato, pamet u glavu! U avionu se ostavite cigareta, a ako baš ne možete izdržati let od par sati, nipošto ne bacajte opušak na krivo mjesto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju