Jaja su jeftin izvor bjelančevina koje osiguravaju rast i razvoj svih tjelesnih tkiva. Evo zašto bismo ih trebali jesti češće, bez obzira na količinu kolesterola u tim proteinskim bombicama.

Teško je pronaći namirnicu koja ima kulinarsku fleksibilnost kao jaje. Ono se može pripremati na različite načine, a nezaobilazan je dodatak različitim tijestima, tjestenini, kremama za kolače i torte. U stotinu grama jaja nalazi se oko 150 kalorija, pa ga ovisno o obradi možemo nazvati dijetalnom namirnicom.

Najmanje kalorija unijet ćemo u organizam ako jaje jedemo kuhano iz ljuske ili poširamo u vodi, a brojke će se značajno povećati ako ga pečemo u ulju te miješamo s drugim kaloričnim namirnicama poput slanine i sira. Dvije trećine jaja zauzima niskokalorični bjelanjak (otprilike 50 kalorija na stotinu grama), dok je žumanjak primarni izvor masti (oko 350 kalorija na 100 grama).

Izvrstan izvor bjelančevina

Jaje je odličan izvor bjelančevina – u stotinu grama nalazi se oko 13 posto te važne tvari koja gradi cijelo tjelesno tkivo te je neophodna za izgradnju mišića. Ujedno, riječ je o jedinoj prirodnoj namirnici koja kuhanjem u ljusci zadržava svu hranjivu vrijednost. Uz to, odličan je izvor fosfora, selena, pantotenske kiseline te vitamina A, B12 i D.

Sadrži i željezo, cink, kalij i vitamin E. Ne treba bacati čak ni ljusku – ona je izvor kalcija i magnezija te će biti osobito korisna kao gnojivo za zemlju. Smrvite ljusku jajeta do sitnih komadića i njima "nahranite" svoj vrt.


Izvor dobrog ili lošeg kolesterola?

U jednom velikom jaju nalazi se više od 200 miligrama kolesterola, što je vrlo velika količina. Iako je taj podatak desetljećima korišten kako bi se propagirala njegova štetnost za ljudsko zdravlje, mnogobrojne studije pokazale su da kolesterol iz jaja nema negativan utjecaj na kolesterol u krvi čovjeka.

Štoviše, pokazalo se da redovita konzumacija žumanjaka povisuje HDL ili dobar kolesterol, dok su visine LDL ili lošeg kolesterola bile svedene na dopuštene granice.

Ne treba zaboraviti i da su jaja bogata antioksidansom luteinom, koji sprječava makularnu degeneraciju oka te štite taj organ od preranog gubitka vida.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju